Do czego to zmierza

Jak w tytule

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Re: Do czego to zmierza

Post napisał: IMPULS3 » 09 kwie 2025, 15:06

szopenn pisze: Nigdy nie trafiliście w punkt,

W momencie pademii mówiłem o nadchodzącej inflacji. Czy nie trafiłem? Mam swoje zdanie na ten temat. Na politykowanie to oczywiscie szkoda czasu ale,to co jest obecnie zmienia reguły gry światowe i gospodarcze więc lepiej wyciagać wnioski wcześniej niz póżniej narzekać ze "bo ja nie wiedzialem".

Autor tematu
upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: upadły_mnich » 09 kwie 2025, 15:37

Ciekawie wygląda i będzie wyglądać konfrontacja gospodarcza USA vs Chiny. Tylko wg mnie jest już za późno.
Może się rozejdzie po kościach.
W jakim czasie Trump zapowiadał zaprzestanie wojny? Chyba w jeden dzień a teraz zdziwiony bo tam panie bombardują cały czas.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 09 kwie 2025, 17:01

upadły_mnich pisze:
08 kwie 2025, 22:45
Rolls-royce jak pamiętam miał jakoweś problemy.
Bo oni zarabiają na silnikach lotniczych a nie samochodach. Produkcja samochodów dla nich to naprawdę margines i robi to tylko jedna z firm, połączonych w holdingu.
strikexp pisze:
09 kwie 2025, 00:03
No i chyba nie załapałeś jak działa 2 filar. To emerytury na wzór zachodni.
A to ciekawe, niedługo dostanę emeryturę z DRV, interesowałem się, jak jest w innych państwach "Zachodu" i jakoś z drugim filarem niewiele ma to wspólnego na moje oko.
forestgril pisze:
09 kwie 2025, 13:47
Moim zdaniem Bartosiak ma rację
Moim zdaniem kolejny, co mu się wydaje, że wie, jak osiągnąć niebo na ziemi. Moim zdaniem, nie tylko nie ma racji, ale wiele jego wniosków jest co najmniej kontrowersyjnych.

Zawsze chodzi o władzę, no i o pieniądze. Chociaż ta dążenie do władzy często nawet dążenie do pieniędzy przewyższa. Z drugiej strony czasem warto stracić blotkę, żeby wygrać rozdanie.
upadły_mnich pisze:
09 kwie 2025, 15:37
W jakim czasie Trump zapowiadał zaprzestanie wojny?
A w jakim czasie Tusk miał wprowadzić sto konkretów?

To dokładnie to samo. Jeden i drugi Donald to politycy. Jeśli ty im wierzysz w to, co mówią, to nie dziw się, że po oczarowaniu przychodzi rozczarowanie.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: strikexp » 09 kwie 2025, 17:54

IMPULS3 pisze:
09 kwie 2025, 15:06
szopenn pisze: Nigdy nie trafiliście w punkt,

W momencie pademii mówiłem o nadchodzącej inflacji. Czy nie trafiłem?
A ja sobie kredyt na 200k przez samym wzrostem stóp wziąłem na stałej stopie :mrgreen: Więc pi***olenie o szopennie :mrgreen:

Dodane 2 minuty 35 sekundy:
jasiu... pisze:
09 kwie 2025, 17:01
Bo oni zarabiają na silnikach lotniczych a nie samochodach. Produkcja samochodów dla nich to naprawdę margines i robi to tylko jedna z firm, połączonych w holdingu.
Ja mówię czysto o tej spółce produkującej samochody. Oddzielne firmy, tylko nazwa jedna.
jasiu... pisze:
09 kwie 2025, 17:01
A to ciekawe, niedługo dostanę emeryturę z DRV, interesowałem się, jak jest w innych państwach "Zachodu" i jakoś z drugim filarem niewiele ma to wspólnego na moje oko.
Zależy od kraju. polecam zgłębić ten ciekawy temat.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 09 kwie 2025, 18:11

Co do rolsa, to nie można konsorcjum dzielić. Poza tym chyba większym technologicznie cackiem jest silnik do samolotu, czy helikoptera (rakietowe "odin" też produkują), niż wcale nie aż tak ciekawe autka. Bo myślę, że wiesz, kto jest właścicielem Rolls-Royce Motor Cars Limited. Nie? To sprawdź, o czyjej firmie piszesz i czym w gruncie rzeczy jest teraz RR.

Nawiasem mówiąc, właśnie dlatego mój pracodawca kupił sobie Bentleya, czyli samochód z grupy RR.

A co do emerytur, to ja od pewnego czasu zbierałem informacje, jak jest w poszczególnych krajach i wiem, że jest zupełnie inaczej, niż w Polsce. Są "drugie filary", ale na zupełnie innych zasadach organizowane.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 09 kwie 2025, 18:57

no cuszszsz, w zarmenie zamowienia są, wiec robota jest
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Autor tematu
upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 09 kwie 2025, 19:02

Idę kupić ryż
"a jak cię złapią z polską konserwą to leżysz a to jest prawdziwa, niemiecka kiełbasa. No powąchaj jak śmierdzi."
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 09 kwie 2025, 20:04

ty kupujesz ryż, a Trump zawiesza cła (z wyjątkiem tych na Chiny)

Jeszcze ktoś ma wątpliwości o co tutaj chodzi? To ile co niektórzy dziś zarobili na giełdzie? Pewnie, że zawsze, jak nie wiadomo, o co chodzi...

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: szopenn » 09 kwie 2025, 20:17

IMPULS3 pisze:W momencie pademii mówiłem o nadchodzącej inflacji. Czy nie trafiłem? Mam swoje zdanie na ten temat. Na politykowanie to oczywiscie szkoda czasu ale,to co jest obecnie zmienia reguły gry światowe i gospodarcze więc lepiej wyciagać wnioski wcześniej niz póżniej narzekać ze "bo ja nie wiedzialem".

chwileczkę.... ;) ja powiedziałem w punkt - bo przewidywać to przywiduje każdy. Nie wiem cz inflacje przy pandemii można w ogóle podciągnąć pod terminologie przewidywania, podobnie jak pod przewidywanie nie można było podciągnąć wzrostu cen za rządów pewnych nieudaczników - i to jeszcze przed pandemią. Niektóre rzeczy są łopatologicznie logiczne, nie trzeba ich przewidywać - one po prostu będą. Czy przywidywaniem było to, że Putin nie odniesie się do "sankcji" Trumpa, a że i Trump jest "nieracjonalny"? To fakt.. Czy przewidywaniem było to, że Elon nie jest w polityce, żeby robić komukolwiek dobrze oprócz siebie? No ja wiem - niektórym trzeba to tłumaczyć bo niektórzy to widzą tak - jak rozmawiam - że Elon sypnął kasą a Trump dzięki temu dobrze rządzi bo ma za co - znam takich rodzynków.

Jednak... jeśli nawet pominąć to co mówie, to zawsze możemy przyjąć tutaj postawę tych co albo pandemii nie pamiętają, albo nie akceptują jej faktu i powiedzieć - że wszystkiemu jest winny putin;) No pandemii nie było - to jak mogłeś przewidzieć inflacje po pandemii???

Także takie przewidywanie to tak jak ja bym powiedział, że w ciągu 10 lat padnie 6tka w totka. No i padnie - i co nie przewidziałem?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: tuxcnc » 09 kwie 2025, 21:01

jasiu... pisze:
09 kwie 2025, 20:04
Jeszcze ktoś ma wątpliwości o co tutaj chodzi?
Głupi ludzie myślą, że jak Trump wprowadza 100% cła, to chce żeby obowiązywało 100% cła...
Nic bardziej błędnego.
Trump chce, żeby wszyscy zrozumieli, że żarty się skończyły i trzeba z nim usiąść i porozmawiać.
A kto usiądzie i porozmawia, ten się dogaduje...
Tak więc w ogóle nie warto o tym rozmawiać, tylko trzeba zaczekać.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”