Dokładnie tak, w końcu od kilku lat trzymam ryż pod łóżkiem

Ja ostatnio kupuję ile wlezie, nawet na kredyt bo wiem że będę miał z czego spłacić.
Ba... na magazynie od lat leży sporo aluminium, nie koroduje to a wartość wzrosła chyba ze 100% od 2017

Ostatnio jak dało się zauważyć kupuję mnóstwo przydasi na aliexpress. Bo jak ma się coś odwalić (według mnie pewna wojna z Iranem) to padnie import z Chin jak podczas Covid, tyle że na dużo dłużej.
Dodane 4 minuty 36 sekundy:
jasiu... pisze: ↑08 kwie 2025, 18:13
Problem z tym, że Polska robi się bardzo droga. Znajomy ostatnio stwierdził, że Polska poszła drogą Szwajcarii. Bardzo wysokie ceny, rosnące (wiem, że nie wszędzie) płace. Tylko że frank szwajcarski to trochę jakby nie złotówka. Na czym się to skończy?
No i w Szwajcarii nie produkują, okien czy mebli a obrabiarki, zegarki i inne cacka na których jest duża marża i koszty produkcji są drugorzędne.
Dodane 3 minuty 37 sekundy:
jasiu... pisze: ↑08 kwie 2025, 16:33
Jeśli ktoś, zamiast wymyślać, obserwuje giełdę, to zauważy...
To tak nie działa. Każdy kraj ma inną strukturę giełdy i inwestorów. Np w USA poleciały na ryj spółki z IT. A w nich mają oszczędności mało rozgarnięci drobni inwestorzy. Czyli biednie się zrobiło u emerytów i niższej klasie średniej.
U nas w Polsce to tak nie działa, emeryci nie mają oszczędności na giełdzie, oni mają ZUS, ewentualnie lokatę w banku.