Do czego to zmierza

Jak w tytule

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Re: Do czego to zmierza

Post napisał: strikexp » 09 kwie 2025, 21:42

jasiu... pisze:
09 kwie 2025, 20:04
ty kupujesz ryż, a Trump zawiesza cła (z wyjątkiem tych na Chiny)
Na 90 dni tylko, i to raczej z powodu że Chiny zaczęły tworzyć koalicję. I USA się obsrało że zaraz Europę wciągną :mrgreen:
A tu nie chodzi o żadne cła na amerykańskie produkty. Tu chodzi o dolara jako walutę światową. Bo jak jest 5% inflacji światowej, to trzeba dodrukować 5% dolarów i wypuścić w świat. A kto ma drukarkę? :roll:

Dodane 3 minuty 5 sekundy:
A przy okazji, Putin podobno dostał ultimatum że do 20 kwietnia ma być rozejm. No ale się nie zapowiada. Więc...

Obrazek

Dodane 2 minuty 3 sekundy:
I jeszcze to:

Obrazek

Autor tematu
upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: upadły_mnich » 09 kwie 2025, 23:38

strikexp
Takie proste pytanie:
Z tego co pamiętam byłeś mocno za Trumpem. Płakałeś wręcz co z tą Polską jak Trumpa nie będzie. Być może wyjaśnisz w prosty sposób ostatni tydzień.
W czwartek było 10% dla wszystkich. Później cała lista: 25% cła dla UE a dla Chin - już nawet nie pamiętam. Dziś poszedłem na kawę i jest 10% a dla Chin 125% w zawieszeniu i całujcie go w d...ę
Wyjaśnij też co Trump zrobi dla Polski. Na razie wojska z Jesionki "przegrupowują się"
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 09 kwie 2025, 23:52

Nie wiem czy byłem za Trumpem, bo im bliżej było wyborów to miałem coraz większe obawy co do niego. Ale za demokratami też nie byłem bo znam wątek Epsteina.
Moim zdaniem USA jest tak zdominowane przez ludzi wpływowych że bez znaczenia kto wygrywa wybory, to i tak ich polityka jest realizowana. Wygrał Trump, usunęli kuwety ze szkół w USA (bo część dzieci identyfikowała się jako zwierzęta). Natomiast w istotnych kwestiach widać zbieżność interesów.

Trump ma w du*** Polskę, to tylko taki Afganistan gdzieś obok Rosji. Biden też miał nas w du***, także bez zmian. Po prostu Trump jest człowiekiem bardzo aktywnym więc jest jak małpa w składzie porcelany. Może będzie tylko biegać, a może zacznie przewracać szafy z porcelaną.

Autor tematu
upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: upadły_mnich » 10 kwie 2025, 00:07

strikexp pisze:Trump ma w du*** Polskę, to tylko taki Afganistan gdzieś obok Rosji

Pełna zgoda ale znam ludzi co za zbawcę świata i Polski go uważali.
Jeden z takich mocno za Trumpem, nawet za zlecenie mi miesiąc temu nie zapłacił bo rysunki na laser robiłem tydzień i ostatniego dnia do 12 w nocy w niedzielę siedziałem u niego aby mu wycieli a ja tabelek rysunkowych nie zdążyłem wstawić czyli kasa się nie należy. Jak to tak rysunki na laser bez tabelki :oops: a ja tu się na forum w rysunku wypowiadam :oops:
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 10 kwie 2025, 01:21

Większość ludzi którzy o polityce się wypowiadają, nie ma najmniejszych kompetencji do tego.
A wymówek o niepłaceniu to jest masa. Niestety ale w Polsce nadal dominuje cwaniactwo. I nawet nie chce mi się poruszać tematu wykręcania się od płacenia.

Natomiast jeszcze dzisiaj ciekawą koncepcję usłyszałem. Że niby te cła to tak dla picu, bo teraz UE itp dostanie propozycję. Że jak nałożą takie same cła na Chiny, to USA zniesie swoje.
No nie wiem czy ktoś na to pójdzie skoro wszystko jest produkowane w Chinach. Spowoduje to skokowy wzrost cen produktów i półproduktów chińskich, czyli większości tego co w sklepach. Tym bardziej że przez brak covidowej inflacji w Chinach, tamtejsze produkty są obecnie absurdalnie tanie w porównaniu do zachodnich.

forestgril
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7

Post napisał: forestgril » 10 kwie 2025, 06:58

tuxcnc pisze:Tak więc w ogóle nie warto o tym rozmawiać, tylko trzeba zaczekać.

Poczekamy, zobaczymy

Obrazek

Ja już widzę.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: szopenn » 10 kwie 2025, 08:56

Trump dobrze dogaduje się z zamachowcem smoleńskim, pośrednio prowodyrem czy tam nawet pomysłodawcą czarnych schodów, ale za to jest szansa na odzyskanie wraku, chyba za większe cła dla Polski. Za kasę wszystko - a to się nazywa - dogadaj się bo nie masz kart. A w tle słychać jeszcze brawa pewnych pisd, które twierdzą, że mają kompetencje się wypowiadać a inni nie - to już było gdzieś kiedyś, o moralności czy innym.

Do czego to zmierza? - po co się rozdrabniać i zastanawiać? - nie zauważyliście, że wstaliśmy z kolan i poradzimy sobie ze wszystkim? No to dalej bo dzisiaj już nie czas na to, ważniejsza rocznica kaczastrofy.

Dodane 25 minuty 26 sekundy:
strikexp pisze: Natomiast jeszcze dzisiaj ciekawą koncepcję usłyszałem.

teraz popatrzcie na czas/datę jego wypowiedzi... chyba 2h po wycofaniu sie trampa z ceł w głównym przekazie, a on mówi coś o kompetencjach. :D Wiem strike, że jak wpadłeś na forum to miałeś 15 lat, ale litości już masz chyba 23?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: RomanJ4 » 10 kwie 2025, 11:26

Podczas kolacji ze sponsorami Partii Republikańskiej prezydent powiedział, że "cła przynoszą ogromne profity, a kraje, które chcą zawarcia porozumienia, całują go w tyłek".
Lepiej niech uważa, żeby zamiast całowania nie dostał z buta...
Ja tam całować go nie będę...
pozdrawiam,
Roman

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 10 kwie 2025, 11:37

Trump to także jest pionek w rękach wpływowych ludzi.
Stoją za nim biliony dolarów.
Dlatego ja nie wierzę, że Trump sobie ot tak pogrywa i wywija szebelką.
Takie zabiegi powodują ogromne skoki na giełdzie.
Kto wie jakie będą kolejne kroki (a są tacy co wiedzą) zarabiają na tym fortunę.
Chodzi tylko o pieniądze i na pewno nie o pieniądze zwykłego obywatela.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 10 kwie 2025, 12:10

Nie powiedziałbym że pionek, ale jak masz dużo pieniędzy to możesz każdego zastraszyć obawą o własne życie.
Po dziś dzień amerykanie śmieją się przez łzy z absurdów dokoła udanego zamachu na John F. Kennedy.

Dodane 24 minuty 35 sekundy:
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”