Do czego to zmierza

Jak w tytule

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Re: Do czego to zmierza

Post napisał: IMPULS3 » 08 kwie 2025, 19:15

jasiu... pisze:Można ryżu nakupić i pod łóżkiem schować,

Można, i to też jest jakiś spokój ducha. Ale można też kupić coś co się także przyda i wydać pieniądze zanim będą nic nie warte. Nie twierdzę oczywiście ze tak musi być ale skoro masz kupić rower to można teraz a mozna czekać i ryzykować. Co kto lubi to tak zrobi, ale wojny i bałagan gospodarczo-policzny zawsze kończy się zubożeniem nas zwykłych ludzi. A takie nasze decyzje to naprawdę nie wpływają na poziom stresu.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: strikexp » 08 kwie 2025, 20:31

Dokładnie tak, w końcu od kilku lat trzymam ryż pod łóżkiem :mrgreen:
Ja ostatnio kupuję ile wlezie, nawet na kredyt bo wiem że będę miał z czego spłacić.
Ba... na magazynie od lat leży sporo aluminium, nie koroduje to a wartość wzrosła chyba ze 100% od 2017 :mrgreen:
Ostatnio jak dało się zauważyć kupuję mnóstwo przydasi na aliexpress. Bo jak ma się coś odwalić (według mnie pewna wojna z Iranem) to padnie import z Chin jak podczas Covid, tyle że na dużo dłużej.

Dodane 4 minuty 36 sekundy:
jasiu... pisze:
08 kwie 2025, 18:13
Problem z tym, że Polska robi się bardzo droga. Znajomy ostatnio stwierdził, że Polska poszła drogą Szwajcarii. Bardzo wysokie ceny, rosnące (wiem, że nie wszędzie) płace. Tylko że frank szwajcarski to trochę jakby nie złotówka. Na czym się to skończy?
No i w Szwajcarii nie produkują, okien czy mebli a obrabiarki, zegarki i inne cacka na których jest duża marża i koszty produkcji są drugorzędne.

Dodane 3 minuty 37 sekundy:
jasiu... pisze:
08 kwie 2025, 16:33
Jeśli ktoś, zamiast wymyślać, obserwuje giełdę, to zauważy...
To tak nie działa. Każdy kraj ma inną strukturę giełdy i inwestorów. Np w USA poleciały na ryj spółki z IT. A w nich mają oszczędności mało rozgarnięci drobni inwestorzy. Czyli biednie się zrobiło u emerytów i niższej klasie średniej.
U nas w Polsce to tak nie działa, emeryci nie mają oszczędności na giełdzie, oni mają ZUS, ewentualnie lokatę w banku.

Autor tematu
upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: upadły_mnich » 08 kwie 2025, 22:45

strikexp pisze:U nas w Polsce to tak nie działa, emeryci nie mają oszczędności na giełdzie, oni mają ZUS, ewentualnie lokatę w banku.

Zapominasz o 2 filarze. Emeryci nie ale osoby przed emeryturą już tak. Nie wszyscy.
strikexp pisze:No i w Szwajcarii nie produkują, okien czy mebli a obrabiarki, zegarki i inne cacka na których jest duża marża i koszty produkcji są drugorzędne.

To wcale nie jest takie oczywiste. Rolls-royce jak pamiętam miał jakoweś problemy.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 08 kwie 2025, 22:56

No ok, ale tego drugiego filaru nie można ruszyć przed emeryturą, więc jak komuś zostało 5 lat to mu zwisają spadki na giełdach.

Rolls-royce to dobro luksusowe, tu są trochę inne zasady. No bo wiesz, jak 500 tyś euro dodasz do ceny obrabiarki to się nazywa jakość. Ale jak dodasz 500 tyś do samochodu luksusowego to się nazywa "w dupach się poprzewracało od dobrobytu".

Autor tematu
upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: upadły_mnich » 08 kwie 2025, 23:06

strikexp pisze:No ok, ale tego drugiego filaru nie można ruszyć przed emeryturą, więc jak komuś zostało 5 lat to mu zwisają spadki na giełdach.

Akurat nie. Bo to jest dziedziczne w przypadku śmierci współmałżonka i wystarczy spojrzeć na ostatni miesiąc to jest wymierna kwota.
Gdybym "zszedł" przed Trumpem a dziś to dla żony różnica może nawet kilka tysiaków. :D
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 09 kwie 2025, 00:03

Mam na myśli własny 2 filar a nie zmarłego.
No i chyba nie załapałeś jak działa 2 filar. To emerytury na wzór zachodni. Tyle że w USA to jest tradycja oszczędzania i ludzie wiedzą że sami muszą na niego zbierać. A u nas jest przymus.
Po osiągnięciu wieku emerytalnego odsetki z 2 filaru mają być emeryturą. W praktyce gówno z tego będzie bo nawet ja jako młodzik przed 40-stką, po latach zbierania mam tam jakieś kilka tysięcy. Po prostu składki na 2 filar są śmiesznie małe, pic na wodę fotomontaż. Bo na 13-stki i 14-stki emerytów musi być skąd brać, znaczy się z ZUS hehe.

forestgril
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7

Post napisał: forestgril » 09 kwie 2025, 08:13

Istnienie i wypłacanie funduszy emerytalnych zakłada istnienie świata w mniej-więcej takim kształcie jak przez ostatnie 50 lat. To optymistyczne założenie, patrząc na wyraźnie już widoczne podejście elit do zarządzania przez kryzysy, do migracji, dążenia państw to posiadania obywatela i jego dzieci a także kwestii urodzeń oraz eutanazji.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 09 kwie 2025, 12:40

Przede wszystkim zachód utracił swoją pozycję, już nie może doić świata. Ma technologię, ale zarabia na projektowaniu a nie produkcji bo produkcja coraz bardziej zaawansowanych produktów rozwija się w Chinach. Nawet surowce z Afryki na których przetwarzaniu się zarabiało przejmują Chiny dając pożyczki, inwestycje i łapówki, nie pytając o stan demokracji i prawa homosiów.
Wracamy do czasów przedwojennych gdy ludzie żeby jeść musieli zasuwać do fabryki. Macie pojęcie jakie nieróbstwo jest w Europie? Nie mówię nawet o darmowej służbie zdrowia, płatnych urlopach, zasiłkach itd.
Np mąż mojej znajomej nie robi w pracy nic. Poustawiał sobie automatyzacje, pracuje co drugi dzień 1 godzinę. Nikt go nie kontroluje bo jest zasada, stanowisko jest więc jest płacone.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: szopenn » 09 kwie 2025, 13:17

Od kilku lat jestem na forum. Tematów wróże z kuli - a raczej z du**, było tu bez liku. Nigdy nie trafiliście w punkt, ani ci prawi ani lewi a szczególnie ryżowi. Pzdr

PS. (jak jasio dyskutuje ze strajkiem to poziom musi być :P )

forestgril
Posty w temacie: 7

Post napisał: forestgril » 09 kwie 2025, 13:47

@szopenn , to co - nie wsiadasz do Arki? :)

Moim zdaniem Bartosiak ma rację, od czasów zimnej wojny (ja pamiętam jeszcze ćwiczenia przeciwatomowe) nie mieliśmy sytuacji podobnego napięcia. W tej chwili ważne figury poszły już w ruch - bez patyczków. Jeżeli nie jest takąż totalna wojna handlowa USA z całym światem, to nie wiem, co miało by nia być. Przecież tu chodzi o własność. Dalej to już tylko dzidy. No bo co.

Jak ktoś się Pana Boga boi, to poza Nim nikogo
I niczego już się bać nie musi. Ale w przeciwnym razie to imnsho “mało mądra” pycha.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”