jasiu... pisze: ↑25 lut 2025, 16:41
Może powinieneś
Widzę, że masz w sobie chęć doradzania, pomagania innym, ale pytałem o czym chciałbyś.

To jest forum dla starych łysych koni, jeden drugiego zna, zanim powie wie co drugi powie, nawet czeka aż to powie...
Nie, nie potrafię już tak skakać i nie mam tak trudnego terenu, a wilcy mają żarcia dosyć:
Tu młody jeleń z jednej z wilczych miejscówek.
Kijki to jedynie przykład tego co można robić "hobbystycznie" czyli tak, że wydaje mi się, że coś potrafię ale tak na prawdę to technologicznie błądzę, bo brak doświadczenia i wsparcia mistrzów. Wystruganie kijka wydaje się prostą sprawą, świeży ładnie i wygodnie obdziera się z kory, łatwo zestruguje się łyko i wygładza warstwę ale wkrótce wychodzą różnice w drewnie. Klon jest gładziutki ale wierzba ma to do siebie, że strzępi się, twarde drewna na ładnie wygładzonych i zaokrąglonych końcach pęka. Może to błąd i drewno trzeba sezonować przed obróbką? W miejscach odciętych bocznych pędów trzeba uważać aby nie zaciąć za daleko. A wyprostowanie kijka to już sztuka, na mokro i gorąco, nad ogniem, przyjemnie się to ogląda na filmach (np. w filmie z grabiami do siana z odpowiednio kształtowanymi gałęziami na żywym drzewie przez lata) ale w praktyce nie jest to łatwe.
Podobnie w tematyce forum. W Linuxcnc radzę sobie udało mi się go dostosować pod moje podstawowe potrzeby ale gdy próbuję wyjść poza 3 osie to już nie ogarniam. Chciałbym dołożyć sobie do plotera oś, umieścić w niej walec i wygrawerować sobie coś na walcu, tak samo jak mogę to zrobić laserem. W laserze podmienia się tylko wtyczkę silnika krokowego z osi Y na R, w programie zmienia ustawienia, grawer ustawia na odpowiednio przeliczoną średnicę i długość. Start i gotowe. W linuxcnc chciałbym żeby było widać to co będzie grawerowane na walcu, no i nie daję sobie z tym rady. Co spróbuję to porażka. A to tylko przeliczyć współrzędne grafik z 2D na 2D walcowe i odpowiednio zgrać ustawienia programu, żeby było ładnie widać. Zostawiam, to biorę strugam kijek i idę do lasu. Zapytałbym na forum ale to już nie byłoby zapytam tylko "proszę zrób to za mnie", "zrób to za mnie od A do Z bo chciałbym tak mieć." Hehehe
"Możesz iść bredzić gdzieś indziej?" - ciekawa porada od starego łysego konia. Pozdrawiam.