Robert_K pisze:Teraz tak - jeśli masz wnękę na łożyska o wymiarze powiedzmy 25mm, a łożyska są dwa na przykład 71910 (szerokość 12mm) to pomiędzy musisz dać podkładki o grubości (w uproszczeniu) 1mm. Jeśli zastosujesz łożyska parowane to te podkładki również musisz zastosować bo łożyska parowane 71910 również mają szerokość 12mm a nie 12,5. Co więcej, obie podkładki przy parowanych muszą być dokładnie tej samej grubości, żeby utrzymać napięcie wstępne, które ustalił im producent przy parowaniu.
OK wygląda na to że myślimy o tym samym tylko się nie rozumiemy

najpierw jeśli chodziło o kasowanie luzu - ja miałem na myśli takie że ręcznie go ustawiamy czyli kręcimy i spawamy opór a Ty wybranie luzu miedzy łożyskami tak żeby uzyskały fabryczne naprężenie. teraz ja się skupiłem na fabrycznym naprężeniu czyli że wewnętrzne bieżnie są obniżone i trzeba je ścinać a Ty patrzałeś na całokształt że to nic nie da bo gniazdo bez podkładek będzie za głębokie i łożyska się nie cisną

tak w obu przypadkach masz racje.
tam jak widać na filmie ktoś złączył parę łożysk czołowo ale podkładkę zostawił tylko dał ja na dno gniazda (tego akurat nie widać dopiero jak czyściłem wrzeciennik się zorientowałem ale tego jeszcze nie było w publikacji)