Żaden błąd się nie kumuluje.lukasz.radomski pisze: ↑26 sty 2025, 16:14mnie interesuje jak zrobisz np. 500 ruchów góra-dół jakiej wielkości błąd położenia może się kumulować?
Czujniki wyliczają bezwzględne katy względem ziemi.
Żaden błąd się nie kumuluje.lukasz.radomski pisze: ↑26 sty 2025, 16:14mnie interesuje jak zrobisz np. 500 ruchów góra-dół jakiej wielkości błąd położenia może się kumulować?
atom1477 pisze:inercyjnych
atom1477 pisze:akcelerometry
Żadne przejęzyczenie.
Masz rację.drzasiek90 pisze: ↑26 sty 2025, 21:54Żadne przejęzyczenie.
Doczytaj sobie co to jest inercja i co to są czujniki inercyjne.
Oczywiście. Dlatego też napisałem "grawitacyjne" w cudzysłowu. Bo w tym przypadku potrzebujesz mierzyć tylko przyspieszenie ziemskie.drzasiek90 pisze: ↑26 sty 2025, 21:54Akcelerometr to nie jest czujnik grawitacyjny lecz czujnik przyspieszenia.
Nie widziałem takiego rozróżnienia i szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę, aby to ktoś rozróżniał.
Może nie tyle rozróżnia, co nazywa je tak lub tak zależnie od tego jaki jest układ. Żeby rozróżniać trzeba by mieć układ z dwoma rodzajami czujników, albo opisywać dwa różne układy w jednym artykule/temacie.drzasiek90 pisze: ↑27 sty 2025, 10:07Nie widziałem takiego rozróżnienia i szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę, aby to ktoś rozróżniał.
Oczywiście. Trzeba też czujnik przyspieszeń, oraz trzeba znać punkt startowy.drzasiek90 pisze: ↑27 sty 2025, 10:07Nie da się wyliczyć bezwzględnej orientacji z samego pomiaru prędkości kątowych.
Ale to jest czujnik inercyjny.
Mierzone jest przyspieszenie ziemskie a nie siła grawitacji.atom1477 pisze: ↑27 sty 2025, 10:21Mi chodzi o co innego: że to wyznaczenia statycznego położenia kątowego (pionu/poziomu) nie trzeba stosować inercji. Stosujesz akcelerometr, który wprawdzie jest czujnikiem inercyjnym, ale mierzysz nim wyłącznie przyspieszenie ziemskie a więc siłę nie wynikającą z inercji.
Oczywiście. Bo nie było czego rozumieć. Nie napisałeś konkretnie jakiego czujnika użyłeś.
No i teraz wszystko jasne.drzasiek90 pisze: ↑27 sty 2025, 10:49Ja stosuje czujnik 9 osiowy (3 osiowy akcelerometr, 3 osiowy żyroskop, 3 osiowy magnetometr).
Z samego akcelerometru 3 osiowego można wyznaczyć poziom, ale nie da się robić tego dynamicznie.
Po pierwsze, pomiar przyspieszeń jest mocno "zakłócony", po drugie występuje zbyt duży wpływ przyspieszeń liniowych wynikających z ruchu podczas zmiany orientacji.
Tutaj się mylisz.drzasiek90 pisze: ↑27 sty 2025, 10:49Mierzone jest przyspieszenie ziemskie a nie siła grawitacji.
Przyspieszenie ziemskie, jest wynikiem działania siły grawitacji na ciało, które posiada masę.