Czy są tu operatorzy koparek?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Re: Czy są tu operatorzy koparek?

Post napisał: JacekBelof » 26 sty 2025, 11:54

drzasiek90 pisze:Widziałeś kiedyś jak operator wykonuje wykończenie terenu na skos albo na poziom?
W mieście?! To przecież mija się z celem... chodnik z reguły układa się do deski z waserwagą z „biedry”, co i tak jest szczytem precyzji, bo po kilku ulewach i paru zaparkowanych dostawczakach, przyjmuje wygląd zbliżony do Bałtyku podczas sztormu.
drzasiek90 pisze:Tablety również większości mają androida, więc aplikację można odpalić również na tablecie.
Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach... pomijam tu kwestię ułożenia pionowego, czy poziomego, ale implementację samego andka (mnie np. ostatnio krew zalała, bo apka, którą popełniłem na własny użytek, zamiast się zamykać, po aktualizacji systemu, po prosu się ukrywa (na telefonie dalej jest ubijana)).

Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 26 sty 2025, 12:37

JacekBelof pisze:
26 sty 2025, 11:54
W mieście?! To przecież mija się z celem...
Istnieje całkiem spory świat poza miastem :)
A i nawet w mieście ludzie budują/remontują.
Weź taki parking pod biedronką. Niby teren równy, ale jak trzeba zrobić niwelację pod kostkę to też się trzeba przyłożyć, bo jak nie pomierzysz to zrobisz środkiem górkę albo dołek a kruszywo to pieniądz.
Przy każdym budynku nawet w mieście kopią na kanalizację,
Jak jest z górki to pół biedy, można dać spadek na oko dużo większy.
Ale jak jest równo, to się daje spadek minimalny aby nie schodzić za głęboko.
A minimalny spadek już dość kiepsko widać z kabiny, więc albo operator co chwile schodzi do wykopu i mierzy albo ma od tego pomagiera.
Zastosowań jest cała masa, nawet w mieście :)
JacekBelof pisze:
26 sty 2025, 11:54
Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach... pomijam tu kwestię ułożenia pionowego, czy poziomego
W mojej aplikacji narzucone jest ułożenie pionowe - tak przyjąłem i tak zostanie. Z pewnych technicznych względów tak mi jest wygodniej.
Natomiast cała reszta się skaluje do rozmiaru ekranu.

Dodane 7 minuty 13 sekundy:
cawboy pisze:
26 sty 2025, 10:43
Ja widziałem fajny projekt systemu pomiarowego do koparki, dźwiga (jakieś targi?), na obraz z kamer 360stopni nałożone były linie pomocnicze, poziom, głębokość itd, podobnie jak wygląda to w kamerach cofania z liniami dynamicznymi, pewnie zrozumiesz o co mi chodzi. Nie mam pojęcia czy projekt wszedł do produkcji, ale zrobić coś takiego "budżetowo" to jakby w totka wygrać. :wink:
Systemów jest masa,
Ale weź pod uwagę, że kamera ma określony kąt widzenia, więc trzeba znać dokładną odległość do punktu aby na obraz nanieść wymiar.
Tak czy siak, do niwelacji terenu potrzebne to nie jest,
Dla operatorów najtrudniejsza jest niwelacja i spadki.
I do tego ma być mój system.
Przykładowo, bardzo prosty system 2D (na którym się trochę wzorowałem) idig 2D touch w podobnej wersji kosztuje około 50 000 PLN. Na taki system nie stać przeciętnego operatora, bo jego koparka tyle kosztuje.
Nawet nie każdą firmę na to stać.
Takie systemu kupują duże firmy pod duże inwestycje, bo wtedy to realnie wprowadzi im oszczędności i się zwróci.
Jeśli Firma wygra przetarg na budowę autostrady, to może sobie pozwolić na wyłożenie kilku milionów na systemy 3D z nawigacja do koparek, bo to się realnie opłaci.
Ale małe firmy budujące chodniki, markety, kostki przy domach na takie coś sobie nie pozwolą.
Po pierwsze, nie jest im aż taka funkcjonalność potrzebna, po drugie finansowo będzie nie do odrobienia.

cawboy
Posty w temacie: 3

Post napisał: cawboy » 26 sty 2025, 13:00

drzasiek90 pisze:Przykładowo, bardzo prosty system 2D (na którym się trochę wzorowałem) idig 2D

Podobieństwo od razu zauważyłem :wink:
drzasiek90 pisze:
26 sty 2025, 12:37
Ale weź pod uwagę, że kamera ma określony kąt widzenia, więc trzeba znać dokładną odległość do punktu aby na obraz nanieść wymiar.
Dlatego też do kamer 360 stopni linie pomocnicze i odczyty z czujników, fajnie to wyglądało gdy operator obracał się ze skręconą łychą a linie pokazywały gdzie i pod jakim kątem dokładnie trafi.
Ja tam do Twojego projektu nic nie mam, jak działa, świetnie, testuj i do produkcji, klientów znajdziesz a takie pitolenie max 500zł to chyba od domorosłych podwórkowych kopaczy.
Powodzenia.
Krak.

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 26 sty 2025, 13:16

cawboy pisze:
26 sty 2025, 13:00
to chyba od domorosłych podwórkowych kopaczy.
Czyli takich jak ja :)
cawboy pisze:
26 sty 2025, 13:00
drzasiek90 pisze:Przykładowo, bardzo prosty system 2D (na którym się trochę wzorowałem) idig 2D

Dlatego też do kamer 360 stopni linie pomocnicze i odczyty z czujników
Z kamerami nie jest tak kolorowo.
Trzeba zrobić system czyszczenia.
Przy wykopach warunki ciężkie, kurz, brud, deszcz, chwila moment i nic nie widać.
Poza tym jak te kamery rozmieścić? Chodzi o proces montażu i kalibracji, to nie byłoby łatwe. Nie da sie tych kamer po prostu przykręcić tu i tam, to są precyzyjne pomiary a każda kopaczka inna.

allegro8228
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: allegro8228 » 26 sty 2025, 13:42

drzasiek90 pisze:Powiem ci, że to co napisałeś jest tak bardzo odjechane od rzeczywistości, że nawet nie wiem jak skomentować

To przejdzie pan ze sklejki na rzeczywisty system na maszynie i sprawdzi jak się pracuje na tych "konkurencyjnych systemach" i z czego się składają. Wtedy podyskutujemy.

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 26 sty 2025, 13:49

allegro8228 pisze:
26 sty 2025, 13:42
To przejdzie pan ze sklejki na rzeczywisty system na maszynie i sprawdzi jak się pracuje na tych "konkurencyjnych systemach" i z czego się składają. Wtedy podyskutujemy.
Chodzi o mix informacji i problemów zawartych w tamtym poście, które w większości nie pasują do tematu tej rozmowy.
allegro8228 pisze:
26 sty 2025, 08:59
1) Drgania mechaniczne i odkształcenia mechaniki ramienia podczas pracy, te tanie sztywnością nie grzeszą.
2) Zakłócenia elektryczne i spadki napięć (np. dlatego sterowniki pod mobilkę są zasilane już od 8Vdc).
3) Zmieniająca się precyzja sterowania hydraulicznego np. po rozgrzaniu oleju i jej kompensacja.
4) Zabrudzenia, wilgoć i operatorzy maszyn :).
No więc się odniosę, aby pokazać jak bardzo jest to oderwane od tematu tej rozmowy
1) Drgania mechaniczne i odkształcenia mechaniki ramienia podczas pracy, te tanie sztywnością nie grzeszą.
Ja maa akurat jedną z najtańszych, chińską minikoparkę.
Mechanika tam jest naprawdę solidna, ramię jest powiedziałbym przewymiarowane jeśli chodzi o sztywność.
W chińskiej koparce jest masa innych niedociągnięć, ale na pewno nie można powiedzieć, że jak się skrobie wykończeniowo to cokolwiek z ramienia tam się odgina w sposób mający wpływ na zafałszowanie wyniku.
Poza tym drgania i odkształcenia maszyny są takie same, bez względu na to jaki się system pomiarowy zamontuje.
A przecież istnieją od lat działające dokładnie w ten sam sposób systemy, więc w czym jest problem?
2) Zakłócenia elektryczne i spadki napięć (np. dlatego sterowniki pod mobilkę są zasilane już od 8Vdc).
A co to ma do urządzenia zasilanego z wbudowanego akumulatorka?
A nawet jak się podłączy ładowarkę samochodową 12V na USB to ona działa w szerokim zakresie, w końcu jest to ładowarka samochodowa.
3) Zmieniająca się precyzja sterowania hydraulicznego np. po rozgrzaniu oleju i jej kompensacja.
A co to ma do rzeczy? To zupełnie nie ma wpływu na pomiar.
Mam wrażenie, że nie zrozumiałeś co ten system robi. On nie steruje maszyną, lecz mierzy i wskazuje pozycję lemiesza.
Nie ważne czym napędzasz łyżkę, możesz ją nawet ciągnąć na sznurku, systemowi to wszystko jedno.
4) Zabrudzenia, wilgoć i operatorzy maszyn :).
Urządzenie zamknięte w hermetycznej obudowie poradzi sobie z zabrudzeniami i wilgocią.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: atom1477 » 26 sty 2025, 13:52

allegro8228 pisze:
26 sty 2025, 13:42
drzasiek90 pisze:Powiem ci, że to co napisałeś jest tak bardzo odjechane od rzeczywistości, że nawet nie wiem jak skomentować

Nie chodzi o to że to co napisałeś nie jest prawdą, ale o to że te nazwiska nie mają wpływu na działanie systemu odczytowego.

EDIT. drzasiek90 mnie ubiegł :D

allegro8228

Post napisał: allegro8228 » 26 sty 2025, 14:11

Rozumiem, myślałem że robi pan system działający w pełnym automacie, bo akurat takie robiłem. Powodzenia i proszę dać znać jak pan przetestuje na maszynie, może znajdę zastosowanie i takiego prostego systemu.

cawboy

Post napisał: cawboy » 26 sty 2025, 14:19

drzasiek90 pisze:Z kamerami nie jest tak kolorowo.
Trzeba zrobić system czyszczenia.
Przy wykopach warunki ciężkie, kurz, brud, deszcz, chwila moment i nic nie widać.
Poza tym jak te kamery rozmieścić? Chodzi o proces montażu i kalibracji, to nie byłoby łatwe. Nie da sie tych kamer po prostu przykręcić tu i tam, to są precyzyjne pomiary a każda kopaczka inna.

Ja pisałem co widziałem (bardziej jako ciekawostkę), a nie że Ty masz tak robić.
Krak.

lukasz.radomski
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: lukasz.radomski » 26 sty 2025, 16:14

mnie interesuje jak zrobisz np. 500 ruchów góra-dół jakiej wielkości błąd położenia może się kumulować?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”