Imak szybkowymienny

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Re: Imak szybkowymienny

Post napisał: RomanJ4 » 03 sty 2025, 18:58

tuxcnc pisze:ale do małych (stołowych) nic nie chce pasować...

Mijasz się kolego po raz drugi.
Moja, zaliczana jeszcze do stołowych, (700mm w kłach) Bernardo 700WV z imakiem Multifix wielkości A, czyli nie najmniejszym z dostępnych
(obok korpus imaka wielkości E do mojej tokarki Cormak360x1000K)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Mniejszy imak wielkości Aa jeden z kolegów z forum modelarskiego zamontował w tokarce Tytan 520 (520 w kłach).
https://pfmrc.eu/topic/88421-tokarka-tytan-520/page/2/
Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek

Film z montażu na jeszcze mniejszej Mini-Lathe (250÷350mm w kłach, w zależności od modelu) zamieściłem wcześniej,
Jak widać, nawet do najmniejszej tokarki można zamontować szybkozmienny Multifix lub innego systemu bo wybór jest duży, kwestia ceny i dostępności. Poniżej katalog AXA oraz plany małego imaka typu PISTON jakby kto chciał sobie zrobić...

Obrazek
AXA_Stahlhalter_Multifix_2019.pdf
(1.3 MiB) Pobrany 12 razy
Plany imaka typu PISTON.pdf
(388.79 KiB) Pobrany 10 razy
Dodane 8 minuty 22 sekundy:
cawboy pisze:imak wystawał "lekko" poza sanki, przez co nóż mógł być zamontowany niżej.

To samo zrobiłem w mojej 700-tce by móc kostkę opuszczać dużo poniżej powierzchni sanek specjalnie do niektórych specjalnych narzędzi.
Obrazek Obrazek Obrazek

pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: tuxcnc » 03 sty 2025, 19:40

cawboy pisze:
03 sty 2025, 18:30
imak wystawał "lekko" poza sanki, przez co nóż mógł być zamontowany niżej.
Czyli partactwo i druciarstwo żeby ominąć problem, a nie go naprawić...
Walczyłem z tym problemem w moim Nutoolu-CNC.
Ponieważ CNC, to najpierw dorobiłem podstawę pod Multifix-a i wywaliłem sanki.
Ponieważ imak był na środku suportu, to noże nie sięgały do uchwytu.
Strasznie mnie to wkurzało, aż podpatrzyłem imak zamontowany na sankach, więc wywaliłem ten dorobiony, sanki wróciły, okazało się, że nóż będzie ponad osią wrzeciona i na tym kariera Multifix-a się zakończyła.
Wrócił oryginalny imak, który pomimo swoich niedoskonałości okazał się rozwiązaniem lepszym...
Wracając do twojego partactwa, to jedną z zalet Multifix-a jest możliwość ustawienia kostki w 40 położeniach i jeśli zamontowałeś go tak, że wejdzie przecinak, ale nie wytaczak, to naprawdę wstyd się tym chwalić.

A tak w ogóle, to fascynującym zjawiskiem są ludzie, którzy z religijnym fanatyzmem i wbrew faktom bronią rozwiązań, których ani nie wymyślili, ani na nich nie zarabiają.

Autor tematu
Taj-Pan
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Taj-Pan » 03 sty 2025, 19:40

Panowie. Super że wszyscy się wypowiadają gdyż daje to obraz fajnej WASZEJ niesamowitej wiedzy. Proponuję nie udowadniać sobie kto ma rację bo np. dla mnie laika faktycznie ten mój wymiar od sanek do wrzeciona 15 mm wydawał się jeszcze przed chwilą nie do przeskoczenia jeżeli chodzi o montaż imaka szybkozmiennego. Dzięki Waszej dyskusji zrozumiałem że jest wiele możliwości i nie koniecznie muszę frezować sanki o 5-6 mm. Tylko teraz zastanawiam się które rozwiązanie:
1. Frezować sanki o 5 mm i zamawiać ten chiński o nr 250- 000
2. Montować multiflex większy aby wystawał poza sanki i opuszczać uchwyt niżej z nożem ? ( fajnie rozwiązanie bo założę nóż z trzonkiem 16x16 ale czy nie będzie to kłopotliwe z właściwym usytuowaniem noża ? Czy ten multiflex ma na uchwycie blokadę aby oprawa z nożem nie zjechała ? Czy za każdym razem będę musiał ustawiać wysokość oprawy z nożem do środka materiału we wrzecionie ?
3. Może zamówić imak który ma przy podstawie gdzie opieram nóż 3 mm i założyć noże o trzonku 8x8 ? - to najgorszy pomysł ale zwyczajnie pytam.
Pamiętajmy też o cenie. Ten chiński to koszt 400 zł a multiflex ?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 03 sty 2025, 21:55

tuxcnc pisze:Czyli partactwo i druciarstwo żeby ominąć problem, a nie go naprawić...

Nie wiesz o czym mówisz. Zero problemów.
Notabene gdyby nie "druciarstwo" pewnych panów w garażu, to do swojego CNC potrzebowałbyś szafy z lampami, a numer w telefonie dalej kręciłbyś palcem... :wink:

Dodane 2 minuty 23 sekundy:
Taj-Pan pisze:Dzięki Waszej dyskusji zrozumiałem że jest wiele możliwości i nie koniecznie muszę frezować sanki o 5-6 mm.

A jaką masz tokarkę?

Dodane 6 minuty 12 sekundy:
Taj-Pan pisze: Ten chiński to koszt 400 zł a multiflex ?

https://pl.aliexpress.com/item/4000977088554.html
Obrazek
Obrazek

Dodane 18 minuty 38 sekundy:
Taj-Pan pisze:Czy ten multiflex ma na uchwycie blokadę aby oprawa z nożem nie zjechała ?

Multifix. Kostka ma od góry opierającą się (o górę bębna) śrubkę z blokadą, którą ustawia się wysokość mocowania kostki na bębnie.
Obrazek Obrazek
Po ustawieniu narzędzia do osi i zablokowaniu śrubki, taką wysokość będzie trzymała przy każdym mocowaniu na korpusie. Dlatego wymiana narzędzia jest tak szybka. Wystarczy raz ustawić dla danego zamocowanego narzędzia. I łatwo skorygować np po ostrzeniu.

Dodane 8 minuty 34 sekundy:
Taj-Pan pisze:( fajnie rozwiązanie bo założę nóż z trzonkiem 16x16 ale czy nie będzie to kłopotliwe z właściwym usytuowaniem noża ?

Nie ma co przesadzać z wielkością (trzonka) mocowanych noży, bo po co zakładać nóż np 16x16mm, kiedy silnik małej tokarki nie uciągnie tak dużej głębokości (skrawania ap) jaką można tym nożem obrabiać. Do małych tokarek (wielkości w kłach do 500÷700mm) popularne, relatywnie tanie i występujące w wielu odmianach noże 12x12mm zupełnie wystarczą...
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: tuxcnc » 03 sty 2025, 22:33

RomanJ4 pisze:
03 sty 2025, 22:20
Nie wiesz o czym mówisz. Zero problemów.
Doskonale wiem o czym mówię, natomiast nie wiem po jasną cholerę uparłeś się autorowi wątku robić wodę z mózgu?
Gość ma od sanek do osi wrzeciona 15 mm !!!
Jeśli założy najmniejszego Multifix-a, to będzie mógł skrobać nożykami z trzonkiem 8 mm.
A jeśli odwali partactwo i druciarstwo, to będzie miał możliwości ustawienia noża dużo mniejsze niż obecnie.
Nawet do konia nożem nie sięgnie...
To jest po prostu totalna głupota.

Grzegorz53
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Grzegorz53 » 03 sty 2025, 23:33

Proponuję jednak imak czteronożowy, podstawa imaka 8 lub raczej 10 mm, noże o trzonku 12 x 12 mm, sfrezować sanki poprzeczne na głębokość 5 lub 7 mm na długości pozwalającej obracać sankami narzędziowymi, na tylnej części sanek poprzecznych będzie możliwość mocowania płytki z rowkami teowymi na imak tylny, co będzie dużym plusem przy przecinaniu.
Rozwiązanie najtańsze i chyba najprostsze. Dwa lub trzy imaki czteronożowe zapewnią wygodną pracę. Mogą być od TSB 20 lub TSB 16.

Dodane 13 minuty 3 sekundy:
Imak od TSB 16 chyba będzie za mały, zależy od szerokości sanek narzędziowych.

cawboy
Posty w temacie: 2

Post napisał: cawboy » 04 sty 2025, 00:06

tuxcnc pisze:Czyli partactwo i druciarstwo żeby ominąć problem, a nie go naprawić...

Że co? Znowu 0 argumentów i głupoty wypisujesz. Jakie omijanie problemu, jakie druciarstwo, jakie partactwo? Zdrowy jesteś?
Tak mi pasowało, tak chciałem to i tak zamontowałem (o czym wyraźnie napisałem, ale czego tu oczekiwać...), a że ty masz problem to mnie .... obchodzi.
Krak.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pukury » 04 sty 2025, 00:15

Hej.
Każdy orze jak może !
Trzeba sobie jakoś radzić - rzekł baca - zawiązując but dżdżownicą :mrgreen:
Całe szczęście że nie podsyłam fotek jak ja sobie " radzę" - zostałbym zmiażdżony przez pewnego Kol. :mrgreen:
pzd.
Mane Tekel Fares

Autor tematu
Taj-Pan
Posty w temacie: 8

Post napisał: Taj-Pan » 04 sty 2025, 08:47

Dodane 18 minuty 42 sekundy:
Teraz kolejne pytanie :)
Aa plus czy A pro ?
Zerknijcie na wymiary moich sanek. Śmiało wejdzie „A pro” które są bardziej masywne a więc wydaje się że będą stabilniejsze.
Załączniki
a6c641bb-50ba-454d-b3a7-ed9351e11c48.jpeg
589e506d-4f95-49f5-9343-0882cb016b0d.jpeg

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 04 sty 2025, 12:28

Taj-Pan pisze:Śmiało wejdzie „A pro” które są bardziej masywne

Chyba odwrotnie, to Aa-Plus ma masywniejszy bęben niż Aa-Pro
Obrazek
i o 1 mm większy prześwit kostki(13mm),
Obrazek Obrazek
wysokość (h) do prześwitu w kostce jest taka sama w obu(6mm)
Obrazek
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”