Magazynek ATC do zwykłych wrzecion na ER
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Re: Magazynek ATC do zwykłych wrzecion na ER
Mnie ten temat zaciekawił kilka miesięcy temu gdy przeglądałem brytyjski ebay i natknąłem się na ten magazyn, później zagadałem do kilku użytkowników z planet cnc i cnczone, którzy ten magazynek posiadają i żaden, ale to żaden nic złego na ten magazyn nie napisał, za to na naszym forum nikt go nie pomacał, ale wyrok każdy wydał. Ja go zamówię po nowym roku w tej chwili za duży młyn na poczcie i nie chce mi się wqrwi.., dodam przedmuch powietrzem i zobaczymy jak to działa. Pytał ile wytrzymują tanie chińskie wrzeciona z ATC, a pytałem dlatego, że u mnie dwie sztuki nie wytrzymały pół roku (naprawdę delikatnej roboty). Także Panowie nie pierdo..ie bzdur, że coś jest lepsze, nie widząc jednego ani 2 urządzenia na oczy.
Krak.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Daniu pisze:Generatory darmowej energii w internecie też działają…
Nie przesadzajmy, jest kilka filmów od innych ludzi na YT, w których pokazane jest, że działa.
No i moim zdaniem tutaj chodzi też o to, że nakrętka dokręcana i odkręcana jest "udarowo", tzn. wrzeciono jest rozpędzane do zadanej prędkości przed wymianą.
Nie chcę tutaj bronić tego pomysłu, bo też jestem sceptyczny, ale już nie raz słyszałem, że to się nie da, to nie może działać, co najwyżej do styropianu, a potem się okazywało, że jednak się da. Poza tym każdy inaczej postrzega frezowanie. Dla mnie to jest przeważnie usuwanie niewielkiej ilości materiału małym frezem i ładna powierzchnia, kto inny na każdy detal usuwa kilogram masy dużym frezem i jemu zależy na tym, żeby jak najszybciej się tego kilograma pozbyć. Wtedy nawet bym nie zerknął na takie rozwiązanie. Ale niewielki frez w drewnie czy aluminium... może to dokręcenie nakrętki z rozpędu jest wystarczające, żeby utrzymać narzędzie.
Dodane 1 minuta 53 sekundy:
cawboy pisze:Pytał ile wytrzymują tanie chińskie wrzeciona z ATC, a pytałem dlatego, że u mnie dwie sztuki nie wytrzymały pół roku (naprawdę delikatnej roboty)
Może pech, może nie.
Moje wrzeciono chińskie atc dopiero co zamontowane na maszynie i jeszcze nie pracowało, ale nie ma żadnych luzów, bicia, drgań, kultura pracy bardzo dobra. Kto wie, może jeszcze zmienię zdanie, chociaż u mnie robota bardzo delikatna i liczę, że jednak wytrzyma. W końcu czemu miałoby działać gorzej niż zwykłe mokre czy suche chińczyki, których używa prawie każdy?
-
- Posty w temacie: 3
Może nie opisałem tego dokładnie w poprzednim poście, ale tak właśnie robiłem.
Rozkręciłem wrzeciono do 1000rpm i przyłożyłem nakrętkę z oprawką.. po dokręceniu wrzeciono stanęło. Jak domniemam tak samo działa to w tym urządzeniu, tylko nakrętka „trzymana jest” w obudowie.
Pomijam jeszcze dość istotną rzecz jaką jest krzywe ustawienie nakrętki w tym zmieniaczu., przez co może dojść do uszkodzenia gwintu wrzeciona..
Próbować można.. tylko wydając 500 dolków wolałbym faktycznie dołożyć i kupić chińczyka z atc…
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
Daniu pisze:przez co może dojść do uszkodzenia gwintu wrzeciona..
Gwint wrzeciona nie jest czasem za twardy na coś takiego?
No i prawdą jest, że przy tej cenie można myśleć już o wrzecionie z ATC. Tylko do wrzeciona z ATC też trzeba zrobić magazynek, trzeba dokupić też oprawki, mieć odpowiednio mocny kompresor itd. Trochę się sprawa komplikuje, a chyba główną zaletą tego rozwiązania jest to, że właściwie do każdego zwykłego, taniego wrzeciona pasuje na zasadzie plug & play.
Jak magazynek dojdzie to mam nadzieję @cawboy podzieli się z nami wrażeniami

-
- Posty w temacie: 4
Avalyah pisze:Jak magazynek dojdzie to mam nadzieję @cawboy podzieli się z nami wrażeniami
Nie ma problemu, ale to tak w 2 połowie stycznia. Dużo info można uzyskać na kanale rapidchange, pogadać z innymi użytkownikami itd.

Krak.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Ja mam wrzeciono 2.2 kW w oprawce ER20. Dokręcam oprawkę dużymi kluczami dość mocno, po tym jak urwałem frez bo się w oprawce obrócił bo dokręcone było za lekko.
Wjeżdżam frezem 12mm na prędkości 8m/min w płytę meblową na głębokość 18mm, po wrzecionie słychać że lekko nie ma.
Nie odważyłbym się tego puścić po takim dokręceniu jak na filmie.
Nie wiem czy mieliście taki przypadek, ale zdarzyło się kilka razy, że oprawka tak mocno siadła, że samo odkręcanie nakrętki się zablokowało, trzeba było stuknąć kilka razy we frez aby puściło i dopiero wtedy dało się odkręcić dalej.
Osobiście byłem też świadkiem, jak gwint na właśnie takim wrzecionie poleciał podczas takiego zacięcia frezu - kolega siłował się z odkręcaniem i w pewnym momencie się zatarło, z gwintu wyszedł zadzior i ani w ta ani w tamtą.
Przypadków jest wiele.
Na filmiku pokazuje się zalety, wady wyjdą tak naprawdę w realnym obciążeniu podczas pracy,
Żeby nie było, ja nie krytykuję, mi się rozwiązanie podoba ale koniecznie musi mieć swój system dokręcania/odkręcania z kontrolą momentu. Dokręcanie/odkręcanie wrzecionem jak dla mnie jest całkowicie nietrafione i działa ładnie na pokaz.
Jak mi starczy motywacji i czasu to pewnie kiedyś taki magazynek sobie skonstruuję - ale jeszcze nie teraz za dużo projektów w kolejce a doba coraz krótsza.
-
drzasiek90 pisze:Wjeżdżam frezem 12mm na prędkości 8m/min w płytę meblową na głębokość 18mm, po wrzecionie słychać że lekko nie ma.
Nie odważyłbym się tego puścić po takim dokręceniu jak na filmie.
Też bym się nie odważył. Ale to chyba nie do takich zastosowań jest ten system. Ja np. lecę sobie w aluminium frezem 5mm i np. robię slota na głębokość 2-3 mm i to chyba najcięższe, co może go spotkać.
drzasiek90 pisze: kolega siłował się z odkręcaniem i w pewnym momencie się zatarło, z gwintu wyszedł zadzior i ani w ta ani w tamtą.
No to skoro kolega się musiał siłować, to wrzeciono 2,2kW raczej nie będzie w stanie tego gwintu zatrzeć

-
- Kontakt:
Jeśli odkręcanie jest z wykorzystaniem inercji wirnika to chwilowy moment może być całkiem spory, co w sytuacji takiego zacięcia może się różnie skończyć.
Ale nie ma co złowróżyć.
-
- Posty w temacie: 5
Tak się nie da.
Przy dokręcaniu, wrzeciono wjeżdża gwintem w zablokowaną nakrętkę.
Może więc się kręcić luźno, aż gwint dojdzie do końca. Nakrętka przez cały cykl może być zablokowana.
Nie da się tego zrobić przy odkręcaniu. Bo przy odkręcaniu wrzeciono się kręci wraz z nakrętką. Musi tam być mechanizm nagłego blokowania nakrętki. Czyli sprzęgło sterowane (czego tam nie widzę), albo po prostu wjazd kręcącą się nakrętką w gniazdo klucza. To siłą rzeczy inna sytuacja niż przy dokręcaniu, gdzie nie ma nagłego zasprzęglenia nakrętki z kluczem.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
cawboy pisze:Pytał ile wytrzymują tanie chińskie wrzeciona z ATC, a pytałem dlatego, że u mnie dwie sztuki nie wytrzymały pół roku (naprawdę delikatnej roboty).
Możesz przybliżyć o jakim konkretnie wrzecionie jest mowa?