siemens 808d
brak realizacji posuwu osi x
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 4
Re: siemens 808d
maciek95k pisze:Gdyby nie było sygnału Enable - osią dałoby się obracać po włączeniu maszyny.
Masz racje. Nie pomyślałem.
A więc wszystko wskazuje na uszkodzenie wejścia sterownika.
Bo jak rozumiem zamieniałeś między sterownikami obie siwe wtyczki X5 oraz X6?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Serwis maszyn i urządzeń przemysłowych, obrabiarki CNC
Napisz, naprawimy.
[email protected]
Pozdrawiam
Retrofit Fadal VMC 15 - LinuxCNC
fadal-vmc-15-linux-cnc-t99497.html
Retrofit Elektrodrążarka drutowa SCX-2 / WBKX-6 ---> LinuxCNC
elektrodrazarka-drutowa-scx-2-wbkx-6-t98504.html
fadal-vmc-15-linux-cnc-t99497.html
Retrofit Elektrodrążarka drutowa SCX-2 / WBKX-6 ---> LinuxCNC
elektrodrazarka-drutowa-scx-2-wbkx-6-t98504.html
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 12
Dzięki za info mam nadzieję że nie będę potrzebował w przyszłości serwisu, ale zawsze lepiej mieć namiar na wszelki wypadek.\
Właśnie maszyna zaczęła działać, a stało się to tak;
Zamieniłem sterowniki od osi X i Z miejscami, chciałem upewnić się że jest uwalony i gdyby teraz oś Z miała takie objawy jak oś X wszystko byłoby już pewne, wielkie zdziwienie jak obie osie po włączeniu sterowania bazowały się prawidłowo.
Po podłączeniu na powrót wszystko jak było wcześniej i włączeniu maszyny również wykazywały prawidłową pracę.
Myślę że coś jednak nie łączyło i to pewnie było przyczyną.
Wszystkim udzielającym się bardzo dziękuję za pomoc i zainteresowanie.
Dodane 3 minuty 25 sekundy:
Nie wiem czy chodzi ci o tą oznaczoną strzałką na moim zdjęciu, jeśli tak to wcześniej wypinałem i pryskałem środkiem do poprawy styku.
Nie pomogło dopiero dzisiaj gdy zamieniłem przewody wychodzące na silniki osi X i Z oraz właśnie te przewody na sterownikach, maszyna ożyła.
Właśnie maszyna zaczęła działać, a stało się to tak;
Zamieniłem sterowniki od osi X i Z miejscami, chciałem upewnić się że jest uwalony i gdyby teraz oś Z miała takie objawy jak oś X wszystko byłoby już pewne, wielkie zdziwienie jak obie osie po włączeniu sterowania bazowały się prawidłowo.
Po podłączeniu na powrót wszystko jak było wcześniej i włączeniu maszyny również wykazywały prawidłową pracę.
Myślę że coś jednak nie łączyło i to pewnie było przyczyną.
Wszystkim udzielającym się bardzo dziękuję za pomoc i zainteresowanie.
Dodane 3 minuty 25 sekundy:
klid16 pisze:Bo jak rozumiem zamieniałeś między sterownikami obie siwe wtyczki X5 oraz X6?
Nie wiem czy chodzi ci o tą oznaczoną strzałką na moim zdjęciu, jeśli tak to wcześniej wypinałem i pryskałem środkiem do poprawy styku.
Nie pomogło dopiero dzisiaj gdy zamieniłem przewody wychodzące na silniki osi X i Z oraz właśnie te przewody na sterownikach, maszyna ożyła.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Nie wiem co na tej maszynie obrabiasz ale pamiętaj, że ta usterka może powrócić a jako że masz sterowanie w otwartej pętli może skutkować zniszczeniem detalu albo sporymi szkodami w maszynie.
To że się naprawiło może być spowodowane nawet zmianami temperatury na hali. Jakiś zimny lut, ubity scalak, pęknięty lut złącza na pcb, przewód ubity itd. Więc miej to na uwadze bo szkody mogą być duże.
Niektóre sterowania mają dodatkowo spiętej wyjście symulowanego enkodera z serwowzmacniacza spięte z kontrolerem ruchu. W kontrolerze ruchu ustawia się maksymalny dopuszczalny błąd osi w czasie postoju i w czasie ruchu. Miałem przypadek gdzie niestety taka usterka jak twoja wystąpiła w czasie obróbki korpusu. Niestety po 15h obrabiania detalu frez pojechał w silną dal
takie połączenie jak opisałem zabezpiecza przynajmniej trochę przed tym
ale skoro u Ciebie nie sypało błędów to takiej opcji nie masz niestety.
To że się naprawiło może być spowodowane nawet zmianami temperatury na hali. Jakiś zimny lut, ubity scalak, pęknięty lut złącza na pcb, przewód ubity itd. Więc miej to na uwadze bo szkody mogą być duże.
Niektóre sterowania mają dodatkowo spiętej wyjście symulowanego enkodera z serwowzmacniacza spięte z kontrolerem ruchu. W kontrolerze ruchu ustawia się maksymalny dopuszczalny błąd osi w czasie postoju i w czasie ruchu. Miałem przypadek gdzie niestety taka usterka jak twoja wystąpiła w czasie obróbki korpusu. Niestety po 15h obrabiania detalu frez pojechał w silną dal

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 12
Ta maszyna to porażka od samego początku, nie będę wymieniał wszystkiego bo długo by pisać ale jeden przypadek opiszę.
Czujnik położenia rygla głowicy rewolwerowej nie podłączony do sterowania mimo że sygnalizował że głowica niezaryglowana maszyna wjechała w materiał na pełnej qrwie, akurat obrabiałem AL i obroty oraz posuw był na max minął rok od zakupu. Serwis stwierdził że wie że sygnał z rygla jest nie uwzględniony w PLC wszystko pokrzywione itd.
Czy jest w miarę rozsądny sposób aby zrobić porządek z tym, chętnie komuś to zlecę. Od samego początku był problem z gwintowaniem sztywnym, wywołanie cyklu powodowało że wrzeciono głupiało i próbowało kręcić raz w lewo raz w prawo tak jakby się wahało i nie mogło zdecydować i po chwili wyrzucało błąd coś typu "napędy nie gotowe" i rozłączało silniki osi X i Z.
Dodane 4 minuty 7 sekundy:
Ogólnie to każdy sprzedawca to oszust. Kupiłem kiedyś u innego z sterowaniem ADVANCED gdy zgłosiłem o braku kilku opcji które w instrukcji były opisane że występują w tej wersji to otrzymałem informację że to tylko za dopłatą. Więc się pytam dlaczego mam sterowanie rozszerzone i nie mam tych opcji a o ni mi że to inne ADVANCED jest :-0
Czujnik położenia rygla głowicy rewolwerowej nie podłączony do sterowania mimo że sygnalizował że głowica niezaryglowana maszyna wjechała w materiał na pełnej qrwie, akurat obrabiałem AL i obroty oraz posuw był na max minął rok od zakupu. Serwis stwierdził że wie że sygnał z rygla jest nie uwzględniony w PLC wszystko pokrzywione itd.
Tego się właśnie obawiam że maszyna jest ślepa i może być solidny dzwon.maciek95k pisze:Więc miej to na uwadze bo szkody mogą być duże.
Czy jest w miarę rozsądny sposób aby zrobić porządek z tym, chętnie komuś to zlecę. Od samego początku był problem z gwintowaniem sztywnym, wywołanie cyklu powodowało że wrzeciono głupiało i próbowało kręcić raz w lewo raz w prawo tak jakby się wahało i nie mogło zdecydować i po chwili wyrzucało błąd coś typu "napędy nie gotowe" i rozłączało silniki osi X i Z.
Dodane 4 minuty 7 sekundy:
Ogólnie to każdy sprzedawca to oszust. Kupiłem kiedyś u innego z sterowaniem ADVANCED gdy zgłosiłem o braku kilku opcji które w instrukcji były opisane że występują w tej wersji to otrzymałem informację że to tylko za dopłatą. Więc się pytam dlaczego mam sterowanie rozszerzone i nie mam tych opcji a o ni mi że to inne ADVANCED jest :-0