Kontroler Ethernet dla LinuxCNC - nowa wersja, wstepne testy, opinie

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25

Re: Kontroler Ethernet dla LinuxCNC - nowa wersja, wstepne testy, opinie

Post napisał: tuxcnc » 10 paź 2024, 21:44

drzasiek90 pisze:
10 paź 2024, 21:29
A rynek na to nie jest zbyt duży.
A będzie jeszcze mniejszy...
Jak długi czas była tylko MESA i nic więcej, tak teraz jest po prostu wysyp różnych projektów.
Teraz bawię się W5500 + ESP32.
Możliwości bardzo skromne, trzy osie step/dir, sześć wyjść z możliwością przełączenia w tryb PWM i osiem wejść.
No niby tylko podstawowa funkcjonalność, ale ta cena...
Przy dobrych wiatrach taki sterownik idzie złożyć za niecałe 30 PLN (nie zjadłem zera, trzydzieści złotych).
Tak, będziesz marudził, że trzeba sobie zaprogramować i połączyć kabelki, ale to naprawdę nie jest bariera nie do pokonania...

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 44
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 10 paź 2024, 22:36

tuxcnc pisze:
10 paź 2024, 21:44
Przy dobrych wiatrach taki sterownik idzie złożyć za niecałe 30 PLN (nie zjadłem zera, trzydzieści złotych).
Tak, będziesz marudził, że trzeba sobie zaprogramować i połączyć kabelki, ale to naprawdę nie jest bariera nie do pokonania...
Takie sterowniczki odtwarzają ludzie, którzy chcą się pobawić i przetestować różne rozwiązania.
W dużej części maszyny CNC budują ludzie, u których elektronika to nie jest pasja. A większość nawet się na tym nie zna zbyt dobrze, potrafią połączyć kabelki, podłączyć zasilanie i to wszystko.
Dlatego kupują płytkę i instalują macha lub Piko. Bo to jest proste.
Samą konfiguracja linuxcnc, chociaż po pewnym wgłębieniu się nie jest trudna, ciągle odstrasza większość konstruktorów.
A ci, którzy w temat się wgryzają, mają swoje ulubione podzespoły i tego się trzymają.
Wszystkie te rozwiązania które testujesz i tak się nie przebiją, bo ludzie chcą budować maszyny a nie testować co będzie lepsze.
I nie cena tu jest kluczowa, bo skoro ludzie kupują macha, płytki do macha, windowsa, Piko itd to znaczy, że nie chodzi o to, żeby sterownik kosztował 30 zł. Chodzi o wygodę i łatwość instalacji.
Niestety linuxcnc tego nie zapewnia.
LinuxCNC trochę odstrasza... A na pewno nie zachęca nowych i to jest przeważające.

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: senio » 15 paź 2024, 23:01

drzasiek90 pisze:
09 paź 2024, 10:58
A że rynek nie jest na to zbyt duży a ja to robię bardziej dla satysfakcji niż zarobku, noto motywację mam słabą.
No niestety. Chłopiec oddaje wiertarkę do marketu bo krzywo wierci. To że trzeba napunktować najpierw nikt nie nauczył, bo teraz tego w szkołach nie uczą. Popatrz na działy frezarka drewniana / metalowa czy małe tokarki które kiedyś tętniły życiem - dzisiaj - ECHO. Popatrz choćby na ten dział. Co tu się obecnie dzieje - miej niż zero. W sondażach u młodych najpopularniejsza odpowiedź kim chcesz zostać jak dorośniesz to Youtuber. Dinozaury wymierają i przechodzą na emerytury. Za chwilę zostaną jakieś korpo w lwiej części w Chinach, a EU wyłącznie import gotowców i wymiana. Rodzime warsztaciki się zwiną w ciągu najbliższej dekady dwóch bo dinozaurów coraz mniej, a następców nie ma i nie będzie. Kretynizm techniczny u młodych sięgnął już dna i nic tego już nie zmieni. Przyszłość narybku to Youtuberzy i influencerzy. To na co im wiedza techniczna, maszyny linuxy machy etc. Najważniejsze to jest ile dany smartfon może ogarnąć, czy daje jeszcze radę i czy nowego już nie trzeba. Samo życie.........

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 16 paź 2024, 07:24

Czasy się zmieniają, nie wiem czy należy za to winić ludzi, bezpośrednio. Rynek weryfikuje co aktualnie jest potrzebne.
Skoro youtuber to aktualnie bardzo popularne i dochodowe zajęcie, mnie zupełnie nie dziwi, że młodzi idą w tym kierunku.

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 08 lis 2024, 18:42

Gdyby kogoś interesowało, to urządzenie jest już dostępne.
Zainteresowani mogą poczytać więcej w opisie i instrukcji:
https://machmaker.pl/linumeric-lpt-v3.2-pl
A kto lubi, może sobie ponarzekać, że za drogie, za mało wejść/wyjść, brzydki kolor lub co tam lubi ;)

Mikosz
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: Mikosz » 19 lis 2024, 23:26

Są przewidziane jakieś promki dla forumowiczów? Myślę o tej płytce do frezarki diy, tylko trochę drogo...

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 20 lis 2024, 15:46

Drogo to pojęcie względne.
Narazie nie planowałem promocji.
Jeśli będzie, dam znać.

AK95
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: AK95 » 20 lis 2024, 17:39

Cześć. Do sterowania frezarką mam komputer z procesorem Intel Atom D525. Czy ten komputer w połączeniu z Linumeric v3.2 powoli mi osiągnąć wyższe częstotliwości wyjściowe do sterowania serwonapędami (wyższe niż te, które mam obecnie przy sterowaniu przez LPT)?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25

Post napisał: tuxcnc » 20 lis 2024, 18:18

AK95 pisze:
20 lis 2024, 17:39
Cześć. Do sterowania frezarką mam komputer z procesorem Intel Atom D525. Czy ten komputer w połączeniu z Linumeric v3.2 powoli mi osiągnąć wyższe częstotliwości wyjściowe do sterowania serwonapędami (wyższe niż te, które mam obecnie przy sterowaniu przez LPT)?
A ile masz obecnie?
Weź się tak na spokojnie zastanów, skąd mielibyśmy to wiedzieć....
Co do meritum, to raczej nie.
Kiedyś byłem wielkim fanem Atomów, ale dzisiaj to już zabytek i dobrze działa ze starym softem (np. Debian Wheezy i Linuxcnc 2.7).
Jak dobrze dopieścisz, to na LPT uzyskasz nawet 50 kHz.
A jak wgrasz najnowszego Debiana i najnowszy LinuxCNC, to nie wiem czy to w ogóle do pracy będzie się nadawało...

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 20 lis 2024, 18:36

AK95 pisze:
20 lis 2024, 17:39
Linumeric nie służy do tego, aby dać ci wyższą częstotliwość niż LPT.
Linumeric ma dać ci możliwość podłączenia maszyny do LinuxCNC przez LPT, gdy LPT w komputerze nie masz.
Ma też poprawić jakość sygnałów poprzez eliminację jitteru - co zazwyczaj daje możliwość ustawienia krótszego okresu bazowego a więc osiągnięcia większej częstotliwości. Jednak nie należy tego łączyć w ten sposób, że wybierasz złomowy komputer i do tego linumeric aby poprawić osiągi.
To zupełnie nie o to chodzi i to tak nie zadziała.
Po pierwsze system operacyjny jest nowy i wymaga też nieco więcej.
Udostępniłem dość szerokie opisy i instrukcje, są tam wymagania sprzętowe (między innymi minimum 4 rdzenie). To nie jest mój wymysł, to są wymagania aby osiągnąć oczekiwane parametry. Jeden rdzeń na obsługę systemu, drugi na obsługę procesu RT a trzeci na obsługę przerwań od ethernetu - to minimum.
Udostępniłem system operacyjny który wszystko ma zainstalowane. Możesz go pobrać, zrobić bootowalny pendrive i odpalić (nawet nie musisz instalować) i w trybie live przetestować - chociażby uruchomić test opóźnień.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”