Wałek podparty bokiem
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Re: Wałek podparty bokiem
OK. coś zaczyna mi świtać. Ale pytanie jakie przychodzi mi do głowy to są rozwiązania z bocznym mocowaniem prowadnic liniowych np firma AVID takie robi i to działa.
Stąd pytanie że prowadnice liniowe można a wałków się nie powinno?
Notabene cos podobnego chciałem zbudować.
Stąd pytanie że prowadnice liniowe można a wałków się nie powinno?
Notabene cos podobnego chciałem zbudować.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 23
Nie pisałem że to jest standardowa pozycja pracy. Oczywiście standardem i zalecaną pozycją jest pozycja pionowa z naciskiem w dół.tristar0 pisze:NIE . prawda jest taka mają pracować jako punkt mocowania a cały nacisk ma być na podporę ,standardem jest nacisk łożyska liniowego na wałek podparty od spodu , a inne mocowanie to amatorszczyzna bo po pierwsze siły wyginają wałek i podporę , no chyba że to ma być do lasera gdzie tych sił prawie nie ma (poza wagą wózka).
Nie wyklucza to jednak pracy w innych pozycjach, choć nośność będzie wtedy mniejsza.
Wszystko zależy od tego ile obiegów kulek jest w takim łożysku. Jak minimum 5 (w rozciętym 4) , to takie łożysko może pracować w dowolnej pozycji. Nośność do góry nogami będzie ponad 2-krotnie mniejsza niż normalnie, ale jednak łożysko będzie mogło tak pracować.
Dowodem na to może być oś Z. Mimo że prowadnice są tam pionowo, to jednak nie przenoszą obciążeń pionowych, tylko dolne przenoszą obciążenia ściskające a górne rozciągające. Obciążenia rozciągające to odpowiednik pracy do góry nogami.
Producenci albo sprzedawcy rzadko podają ile jest obiegów kulek, ale z praktyki wiem że łożyska już od wymiaru 16 mm mają po 5 obiegów kulek (5 w wersji zamkniętej, 4 w wersji otwartej).
A co najważniejsze, ograniczeniem jest tu ilość obiegów kulek oraz mniejsza sztywność przeciętego łożyska, a nie to że śrubki w podporach wałka nie wytrzymają.
Więc jak już ktoś chce obalać możliwość pracy w innych pozycjach niż pionowa, to przynajmniej niech nie cytuje mojej wypowiedzi o śrubkach. Bo to nijak nie ma związku z tematem.
I najważniejsze: ja wcale nie mówię że to jest godne polecenia. Ale pytanie było "czy tak można". No a w sumie na upartego można, więc napisałem że można. I tyle, i nic ponad to.
-
- Posty w temacie: 14
czyli na upartego można zamiast papieru toaletowego użyć szkła ? no w sumie na upartego można .atom1477 pisze: Ale pytanie było "czy tak można". No a w sumie na upartego można, więc napisałem że można.
Dodane 8 minuty 31 sekundy:
Przenoszą obciążenia we wszystkich kierunkach jeśli nie jesteś w stanie sobie tego wyobrazić to nie wypisuj głupot . stół przemieszcza się w osi x+/- ,Y +/- i Z +/- więc łożyska na Z są obciążone we wszystkich kierunkach bo wrzeciono też wpływa na łożyska Z we wszystkich kierunkach .atom1477 pisze:Dowodem na to może być oś Z. Mimo że prowadnice są tam pionowo, to jednak nie przenoszą obciążeń pionowych, tylko dolne przenoszą obciążenia ściskające a górne rozciągające
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
Brak wyobrażenia sobie nie oznacza od razu wypisywania głupot. Może być na odwrót, tak jak tutaj.
Ja sobie nie mogę wyobrazić jak łożyska osi Z mają przenosić obciążenia w osi Z. Może dlatego że wiem do czego służą łożyska liniowe.
Dla mnie łożyska liniowe przenoszą obciążenia w dwóch osiach. W trzeciej nie bo w tej osi się swobodnie przemieszczają.
W tej trzeciej osi obciążenia przenosi śruba (czy tam listwa zębata).
A łożyska bramy nie przenoszą w (prawie) wszystkich kierunkach?
-
to ty twierdzisz że łożyska przenoszą obciążenia
A ja twierdze że przenoszą obciążenia we wszystkich kierunkach jeśli maszyna posiada wrzeciono a nie laser .
Dodane 1 minuta 28 sekundy:atom1477 pisze:dolne przenoszą obciążenia ściskające a górne rozciągające
A ja twierdze że przenoszą obciążenia we wszystkich kierunkach jeśli maszyna posiada wrzeciono a nie laser .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
Napisałem w uproszczeniu, dla przypadku gdy maszyna stoi.
To tak samo jak Ty pisząc że brama przenosi obciążenia w dół (a to przecież też uproszczenie, tylko dla przypadku braku pracy maszyny).
To tak samo jak Ty pisząc że brama przenosi obciążenia w dół (a to przecież też uproszczenie, tylko dla przypadku braku pracy maszyny).
-

Dodane 2 minuty 21 sekundy:
No bo maszyna ma stać i tylko ładnie wyglądać , bez komentarza .atom1477 pisze:Napisałem w uproszczeniu, dla przypadku gdy maszyna stoi.
-
Takie samo założenie zrobiłeś przecież i Ty (założyłeś wyłącznie pionowe obciążenie bramy od własnego ciężaru).
Słuchaj, nie ma co się kłócić, tylko ustalić kilka faktów.
1. Nie ma znaczenia orientacja prowadnicy, tylko to jak ta orientacja współgra z obciążeniami maszyny. Najczęściej obciążenie jest pionowo (od własnego ciężaru) i stąd najczęściej się prowadnice daje pionowo. Ale nie jest to reguła że zawsze pionowo. Są obrabiarki z pochylonymi osiami (albo nawet całkowicie położone bokiem), i tak siły działają inaczej. Chyba z tym się zgodzisz?
2. W obrabiarce podczas pracy siły działają we wszystkie strony. Sam tak pisałeś, więc chyba się zgadzasz?
A skoro tak, to jak niby można dojść do wniosku że prowadnica ma być pionowo? Jak siły działają w każdą stronę to żadna orientacja nie jest dobra.
3. Proporcja sił. Dopiero gdy na pewno wiemy że grawitacja przeważa nad siłami obróbki, to można powiedzieć że orientacja pionowa jest najlepsza.
4. Obciążalność łożysk we wszystkich kierunkach. A żeby to wiedzieć, to trzeba zajrzeć do jakiegoś katalogu. Tutaj przykładowy rysunek z dokumentu INA:
Dwa górne wykresy to obciążalność łożysk zamkniętych.
Dwa dolne to obciążalność łożysk otwartych (czyli jedynych jakie można użyć do wałków z podporą).
W INA łożyska 20 mm mają 6 obiegów kulek. Tańsze no-name mają zwykle 5.
Na tych wykresach widać że obciążalność dla łożysk przeciętych spada do 40% w kierunku do góry nogami dla 4 obiegów kulek (wycięty jeden obieg z łożyska 5-cio obiegowego), albo do 56% dla 5 obiegów (wycięty jeden obieg z łożyska 6-cio obiegowego).
Skoro producent podaje że łożysko ma obciążalność z tym kierunku, to chyba może pracować z takim obciążeniem?
Obciążenia w bok nie spadają w ogóle. To z kolei dowodzi że wałek z podporą też chyba jest dostosowany do takich obciążeń.
I ważna uwaga na koniec. Łożyska no-name od INA różnią się precyzją wykonania oraz twardością powierzchni.
Ale nawet najbardziej badziewne łożyska mają taki sam kształt obciążeń. Przykładowo jak łożysko ma 5 obiegów kulek, to na wykresie będzie 5 maksimów. Inaczej się po prostu nie da. Więc te wykresy jakie podałem pasują do dowolnych prowadnic i łożysk. Nawet najtańszych.
Słuchaj, nie ma co się kłócić, tylko ustalić kilka faktów.
1. Nie ma znaczenia orientacja prowadnicy, tylko to jak ta orientacja współgra z obciążeniami maszyny. Najczęściej obciążenie jest pionowo (od własnego ciężaru) i stąd najczęściej się prowadnice daje pionowo. Ale nie jest to reguła że zawsze pionowo. Są obrabiarki z pochylonymi osiami (albo nawet całkowicie położone bokiem), i tak siły działają inaczej. Chyba z tym się zgodzisz?
2. W obrabiarce podczas pracy siły działają we wszystkie strony. Sam tak pisałeś, więc chyba się zgadzasz?
A skoro tak, to jak niby można dojść do wniosku że prowadnica ma być pionowo? Jak siły działają w każdą stronę to żadna orientacja nie jest dobra.
3. Proporcja sił. Dopiero gdy na pewno wiemy że grawitacja przeważa nad siłami obróbki, to można powiedzieć że orientacja pionowa jest najlepsza.
4. Obciążalność łożysk we wszystkich kierunkach. A żeby to wiedzieć, to trzeba zajrzeć do jakiegoś katalogu. Tutaj przykładowy rysunek z dokumentu INA:

Dwa górne wykresy to obciążalność łożysk zamkniętych.
Dwa dolne to obciążalność łożysk otwartych (czyli jedynych jakie można użyć do wałków z podporą).
W INA łożyska 20 mm mają 6 obiegów kulek. Tańsze no-name mają zwykle 5.
Na tych wykresach widać że obciążalność dla łożysk przeciętych spada do 40% w kierunku do góry nogami dla 4 obiegów kulek (wycięty jeden obieg z łożyska 5-cio obiegowego), albo do 56% dla 5 obiegów (wycięty jeden obieg z łożyska 6-cio obiegowego).
Skoro producent podaje że łożysko ma obciążalność z tym kierunku, to chyba może pracować z takim obciążeniem?
Obciążenia w bok nie spadają w ogóle. To z kolei dowodzi że wałek z podporą też chyba jest dostosowany do takich obciążeń.
I ważna uwaga na koniec. Łożyska no-name od INA różnią się precyzją wykonania oraz twardością powierzchni.
Ale nawet najbardziej badziewne łożyska mają taki sam kształt obciążeń. Przykładowo jak łożysko ma 5 obiegów kulek, to na wykresie będzie 5 maksimów. Inaczej się po prostu nie da. Więc te wykresy jakie podałem pasują do dowolnych prowadnic i łożysk. Nawet najtańszych.
-
wszystkie opisy obciążeń są przedstawione do podpory z dołu a nie przekręconej o 90 stopni , widzę że czytać potrafisz tylko zrozumieć tego już nie .atom1477 pisze:Skoro producent podaje że łożysko ma obciążalność z tym kierunku
-
To Ty nie rozumiesz że taki tylko przyjęto punkt referencyjny (bo jakiś musiano przyjąć). Ale to można obracać.
Dla prowadnicy/łożyska nie jest ważne czy jest pionowo do góry, tylko to czy obciążenie działa na nie pod kątem 0°.
Może sobie być do góry nogami, ale nośność będzie taka sama jak obciążenie będzie działać do góry.
Można przecież znaleźć opisy prowadnic szynowych gdzie też jako referencję przyjęto montaż "pionowy" (trochę tu to określenie nie pasuje, no ale niech będzie). Czyli takie gdzie kąt obciążenia równy 0° oznacza obciążenie od wózka w kierunku szyny, czyli w tym położeniu jest do "w dół". Czy to znaczy że prowadnic szynowych też nie można obracać?
Dla prowadnicy/łożyska nie jest ważne czy jest pionowo do góry, tylko to czy obciążenie działa na nie pod kątem 0°.
Może sobie być do góry nogami, ale nośność będzie taka sama jak obciążenie będzie działać do góry.
Można przecież znaleźć opisy prowadnic szynowych gdzie też jako referencję przyjęto montaż "pionowy" (trochę tu to określenie nie pasuje, no ale niech będzie). Czyli takie gdzie kąt obciążenia równy 0° oznacza obciążenie od wózka w kierunku szyny, czyli w tym położeniu jest do "w dół". Czy to znaczy że prowadnic szynowych też nie można obracać?