KiCAD, EzCAD i CNC, czyli toolchain do wykonywania PCB

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Kontakt:

Re: KiCAD, EzCAD i CNC, czyli toolchain do wykonywania PCB

Post napisał: kamar » 07 cze 2024, 06:28

Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie przypomniał tamtej dyskusji :) dxf-z-fusiona-t118066.html
Mnie ona właśnie zmusiła do pracy z g-codami. Dodam tylko, że wczytywanie dxf na EzCada 9 a EzCada 12 to dwa różne światy.

Daniu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 17

Post napisał: Daniu » 07 cze 2024, 08:56

Niczego nie mam zamiaru bronić, po prostu to działa, tylko trzeba poprawnie używać. Oczywiście ma błędy które denerwują, ale nie o tym był temat.

Alternatywą jest Lightburn, ale niektórych to chyba dopiero podłączenie znakowarki do LinuxCNC zadowoli.. 😀
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Kontakt:

Post napisał: kamar » 07 cze 2024, 09:02

I tu masz rację ale, puki co, się taki mądry nie znalazł :)

Daniu

Post napisał: Daniu » 07 cze 2024, 09:09

Autor tematu da radę.. 😀
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31

Post napisał: tuxcnc » 07 cze 2024, 14:57

Daniu pisze:
07 cze 2024, 08:56
Alternatywą jest Lightburn, ale niektórych to chyba dopiero podłączenie znakowarki do LinuxCNC zadowoli.. 😀
To miało być śmieszne czy złośliwe?
Problem polega na tym, że EzCAD dostałem od Chińczyka razem z maszyną, a Lightburn musiałbym kupić https://lightburnsoftware.com/products/lightburn-galvo
Dlatego dopóki nie zderzę się ze ścianą nie do obejścia, to będę używał EzCAD.
A jeśli chodzi o LinuxCNC, to nie jestem fanatykiem z wypranym mózgiem i nie używam go do wszystkiego, wręcz przeciwnie, więcej maszyn mam na innym sterowaniu...

Dodane 6 minuty 36 sekundy:
drzasiek90 pisze:
06 cze 2024, 09:20
I jeszcze jedno - kolejność nieprawidłowa.
Zdecydowanie bezpieczniej najpierw wywiercić otwory, póki miedź jest na całości.
Wiercenie otworu po wytrawieniu, wypaleniu, wyfrezowaniu może spowodować oderwanie np. pada, gdy jest mały. A przy dwustronnej to już na pewno wypcha pad od dolnej strony.
Przemysłowe frezarki do PCB również najpierw wiercą, potem dopiero wykonują obrysy ścieżek.
To jest inna technologia, więc też inna kolejność.
Nie pisałem o tym, bo nie było potrzeby, ale tutaj jest też możliwość łatwego wykonania soldermaski (maluje się całą płytkę, utwardza i laserem wypala na padach). Jeśli najpierw powiercisz, to napchasz lakieru w otwory...

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 07 cze 2024, 21:11

Wszystko kwestia kompromisów.
Jeśli obrys pada wokół otworu będzie cienki i na dolnej warstwie to wyrwie na pewno.
Jeśli tylko jedna warstwa i/lub duże pady, to można i w tej kolejności, nie powinno wyrywać.
tuxcnc pisze:
06 cze 2024, 14:58
EzCAD nie radzi sobie z grafiką wektorową importowaną z innych programów. Zwykle bezpośrednio po imporcie Hatch nie działa w ogóle, trzeba rysunek rozgrupować i wykonać jeszcze kilka operacji o dość przypadkowych wynikach.
Dzieją się prawdziwe cuda, albo EzCAD uparcie nie chce czegoś połączyć (obrys wygląda na zamknięty, ale nie jest i Hatch go ignoruje), albo łączy ze sobą sąsiednie obiekty, albo część obiektu znika i pozostaje po nim otwarta linia...
Czy gdyby obrysy ścieżek były zapisane jako polyline zamiast wielu pojedynczych linii, to ezcad przetrawi jak trzeba?

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 07 cze 2024, 21:56

drzasiek90 pisze:
07 cze 2024, 21:11
Czy gdyby obrysy ścieżek były zapisane jako polyline zamiast wielu pojedynczych linii, to ezcad przetrawi jak trzeba?
Nie wiem, trzeba by było to sprawdzić.

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 09 cze 2024, 12:37

kamar pisze:
06 cze 2024, 06:17
Jeżeli mój standardowy prostokącik ( 9 x 6 mm) na głębokość 0.6 mm graweruję ok. godziny, to ile potrwa wypalenie płytki
70x70 ?
Robię teraz próby i płytkę 30x50 mm pali trochę ponad pięć minut (laser 30W i obiektyw 70x70).
Najpierw próbowałem z obiektywem 50x50, ale doszedłem do wniosku, że to bez sensu, bo rezygnuję z pola roboczego, żadnych korzyści z tego nie mam , a za to problemy ze zbyt dużą gęstością mocy...
Tutaj jest taki problem, że trzeba wypalić metal, a nie ruszyć plastiku (nie na odwrót).
Plastik jest zasadniczo przezroczysty, więc laser go za bardzo nie bierze, ale jeśli się już zwęgli, to zaczyna płonąć żywym ogniem...
Dlatego parametry trzeba dobrać bardzo precyzyjnie.
Do tego dochodzi fakt, że płytka z zasady płaska nie jest i są pewne problemy z ogniskowaniem lasera.
Ale to są problemy do pokonania a w zamian dostajemy rewelacyjną jakość, niedostępną innymi domowymi metodami..

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 10 cze 2024, 13:34

tuxcnc pisze:
07 cze 2024, 21:56
drzasiek90 pisze:
07 cze 2024, 21:11
Nie wiem, trzeba by było to sprawdzić.
W załączniku przesyłam plik dxf, który ma ścieżki zapisane jako polyline z flagą "closed". Każdy kształt (każdy obrys) jako osobna wielolinia. Jeśli ma to sens i komuś się chce, może sprawdzić, czy z takim plikiem excad radzi sobie lepiej. Ja nie posiadam tego programu.
LibreCad plik otwiera, każdą ścieżkę da się zaznaczyć jednym kliknięciem.
Obrazek
Tak się jeszcze zastanawiam, dlaczego funkcja hatch może działać niepoprawnie w EzCad.
KiCad eksportuje dxf z obrysem ścieżek. Tam gdzie są pady, nie ma obrysu otworów, natomiast na przelotkach są
Obrazek
W zależności od tego, jak działa algorytm który w ezcad wykrywa te kształty, może to także zakłócać działanie (kształt w kształcie).
Ale w razie czego można te obrysy otworów usunąć np. w LibreCadzie.
Załączniki
polylines_pcb.dxf
(720.72 KiB) Pobrany 27 razy

Daniu

Post napisał: Daniu » 10 cze 2024, 14:14

Dobrze zrobionego dxf-a EzCad importuje poprawnie.

Obrazek

Obrazek

Dodane 1 minuta 12 sekundy:
Sorry za jakość ale robione telefonem. 😀

Dodane 32 minuty 19 sekundy:
Z wypełnieniem.

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”