Może ktoś pomoże z machem
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Re: Może ktoś pomoże z machem
Kolego w ustawieniach macha krańcówki i limity zaznacz negatyw w krańcówce która działa na odwrót . Żeby zjechać z krańcówki awaryjnej kliknij na ekranie głównym ograniczenia programowe i ręcznie zjedz z krańcówki następnie wlącz ograniczenia programowe aby mach pilnował soft limitów, w ustawieniach osi , OS Zet też ustaw negatyw i będzie jeździć w drugą stronę
Dodane 22 minuty 11 sekundy:
Kolego TUCCNC naprawdę bardzo Cię szanuje jako specjalistę i wiele razy korzystałem z twojej sugestii . Weź pod uwagę też to że ludzie są na różnym etapie znajomości związanych z CNC . Twoje wypowiedzi w większości ostatnich tematów mało pomagają , nie każdy ma takie maszyny jak Ty i takie podejście . Ja jak zaczynałem przygodę z CNC też prosiłem aby ktoś poprowadził mnie za rękę , powiedział jak krowie na rowie , jak zwykłemu chłopu na roli a nie odsyłał mnie do instrukcji itp. bo i tak guzik z tego rozumiałem bo się uczyłem . Dla Was było to normalne i na poziomie podstawowym dla mnie to była wyższa szkoła jazdy i większości zagadnień nadal jest Forum ma główne założenie pomagać.
TO NIE KRYTYKA , TYLKO MOJE ZDANIE I W ŻADEN SPOSÓB NIE CHCĘ CIE URAZIĆ
Dodane 22 minuty 11 sekundy:
Kolego TUCCNC naprawdę bardzo Cię szanuje jako specjalistę i wiele razy korzystałem z twojej sugestii . Weź pod uwagę też to że ludzie są na różnym etapie znajomości związanych z CNC . Twoje wypowiedzi w większości ostatnich tematów mało pomagają , nie każdy ma takie maszyny jak Ty i takie podejście . Ja jak zaczynałem przygodę z CNC też prosiłem aby ktoś poprowadził mnie za rękę , powiedział jak krowie na rowie , jak zwykłemu chłopu na roli a nie odsyłał mnie do instrukcji itp. bo i tak guzik z tego rozumiałem bo się uczyłem . Dla Was było to normalne i na poziomie podstawowym dla mnie to była wyższa szkoła jazdy i większości zagadnień nadal jest Forum ma główne założenie pomagać.
TO NIE KRYTYKA , TYLKO MOJE ZDANIE I W ŻADEN SPOSÓB NIE CHCĘ CIE URAZIĆ
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
na 100% w ustawieniach silników masz zły kierunek ruchu , możesz też przy sterowniku zamienić kolejność cewek aby zmienić kierunek ruchu lub zanegować to w ustawieniach silników - osi.
Piszesz że po naciśnięciu klawisza PgUp zamiast jechać w górę jedzie w dół
Piszesz że po naciśnięciu klawisza PgUp zamiast jechać w górę jedzie w dół
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 16
tak, opisałem że tak to działa, ale przy próbie awaryjnego zjechania z krańcówki, podczas normalnej pracy działa dobrze
https://www.youtube.com/channel/UCSmFd7lftq1lhJKx5R4u9ag
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
ustawiłeś dla XY i działa więc dla Zki też będzie działać. Temu Machu jest obojętne jaka oś wisi na złączu. Tutaj po prostu pomyliłeś kabelki od górnej krańcówki i gdy jest naciśnieta to np zwiera zasilanie albo wymusza DIR na sterowniku, no cokolwiek tam moze być. Ale z pewnością to jest poprawność połączen tej krańcówki
Zobacz czy są złe ruchy XY gdy górna Z jest naciśnięta (choć to żaden test, może nic nie pokazać)
Ale szukaj w kabelkach.
Zobacz czy są złe ruchy XY gdy górna Z jest naciśnięta (choć to żaden test, może nic nie pokazać)
Ale szukaj w kabelkach.
-
Przepraszam, miałeś racje już działa, wszystkie krańcówki działaja poprawnie, mogę z nich również zjechać.
-
Ale mam nowy problem, gdyby ktoś miał jakiś pomysł, tak jakos mam podpięte chyba albo piny źle wpisane że tylko jeden Home X, wywala mi reset w machu - nie mogę zbazować maszyny, pozostałe działają poprawnie,działa jak zwykły wyłącznik, nawet jak w wejściach mam /odhaczony/, zaznaczony na czerwono, wywala reset w machu
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Rozrysuj sobie schemat tego wszystkiego co masz włącznie z ustawieniami w programie to łatwiej będzie znaleźć co jest nie tak.
Nieelegancko tak wciskać kilka kabli pod jedną śrubkę. Są tulejki podwójne do zaciskania i za ich pomocą można kable rozdzielać.
Ten czarny przewód powinien być rozdzielony i zaciśnięty wspólnie podwójną tulejką z mostkiem do jednego z wolnych dwóch zacisków po prawej stronie. Potem drugie rozdzielenie do następnego zacisku i tym sposobem masz już trzy miejsca przyłączenia przewodów, a nie tylko jedno.
Nieelegancko tak wciskać kilka kabli pod jedną śrubkę. Są tulejki podwójne do zaciskania i za ich pomocą można kable rozdzielać.
Ten czarny przewód powinien być rozdzielony i zaciśnięty wspólnie podwójną tulejką z mostkiem do jednego z wolnych dwóch zacisków po prawej stronie. Potem drugie rozdzielenie do następnego zacisku i tym sposobem masz już trzy miejsca przyłączenia przewodów, a nie tylko jedno.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
"wejście limit ma zasilanie po napięciu z przekaźnika załączanie go zielonym przyciskiem-aktywacja estopu zdejmuje to napięcie."
dalej nie wiem o co chodzi
dalej nie wiem o co chodzi