Generator/zasilacz/przetwornica wysokiego napięcia 15-20kv
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Re: Generator/zasilacz/przetwornica wysokiego napięcia 15-20kv
To inaczej - jeśli trafopowielacz ma wydajność, załóżmy, 8mA, to jakie napięcie znajdzie się na końcówkach dzielnika 15150 ohm?
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 48
To mi nadal nic nie powie. 0,08mA może płynąć tak samo przy milionie volt jak i przy 9 voltach.
Kto pyta, nie błądzi.
-
Szczerze mówiąc ciężko o jakiekolwiek pomiary, nawet samego napięcia układu ZVS nie daje rady zmierzyć. Multimetr pokazuje 1-2Volty, obstawiam że częśtotliwość jest za wysoka dla niego.
Widzę, że się gdzieś kopnąłem w obliczeniach, probowałem w symulatorze złożyć taki układ i albo płynie zawsze większy prąd, albo muszę obniżyć napięcie na wejściu do bardzo niskich wartości, znacznie niższych od tego, co szacunkowo myślę że tam panuje (a myślę że jakieś 20-30kv). Tak to jest obliczać dzielnik napięcia w darmowym kalkulatorze, który nie uwzględnia max dopuszczalnego prądu, mocy itd.
Widzę, że się gdzieś kopnąłem w obliczeniach, probowałem w symulatorze złożyć taki układ i albo płynie zawsze większy prąd, albo muszę obniżyć napięcie na wejściu do bardzo niskich wartości, znacznie niższych od tego, co szacunkowo myślę że tam panuje (a myślę że jakieś 20-30kv). Tak to jest obliczać dzielnik napięcia w darmowym kalkulatorze, który nie uwzględnia max dopuszczalnego prądu, mocy itd.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 15
"Tak to jest obliczać dzielnik napięcia w darmowym kalkulatorze" - tak to jest jeśli używa się kalkulatora/symulatora bez podstawowej wiedzy. Wprowadzasz bezsensowne parametry, uzyskujesz bezsensowne wyniki...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Hej.
Robi się niebezpiecznie
Poszukaj i poczytaj w necie jak ma być taka sonda zbudowana .
To naprawdę nie są żarty - moment i po sprawie.
Na elektrodzie są tematy o takim czymś.
pzd.
Robi się niebezpiecznie

Poszukaj i poczytaj w necie jak ma być taka sonda zbudowana .
To naprawdę nie są żarty - moment i po sprawie.
Na elektrodzie są tematy o takim czymś.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
Tak, wiem. Zapomniałem po prostu o prądzie. Albo inaczej - trochę zignorowałem wychodząc z założenia, że nie będzie wyższy niż wydajność prądowa trafopowielacza czyli pewnie max kilkadziesiąt mA.
Z innej beczki pytanko, na które szkoda trochę nowy temat zakładać - grzebiąc w ofertach na Ali, znalazłem ostatnio takie foto zasilacza impulsowego do przetwornicy DPS. Zastanawiam się, po co ktoś wsadził tam ten wielki rezystor?

Dodane 1 godzina 36 minuty 14 sekundy:
Ok. Ostatecznie zamowilem 5 wielkich rezystorów pomiarowych WESTON po 6Mohm, 6kv wytrzymałosci napieciowej, max prąd ciągły 1mA. Czyli dam je w szereg, łącznie mają 30Mohm i z tego co policzyłem wytrzymają 6x5= 30kV i 6mA, czyli do 180w. Na koniec złącze je elastycznymi izolowanymi odcinkami kabla, włożę w jakiś peszel i zagnę je w kształt litery U by dało się upchać do obudowy. Tak będzie ok?
Z innej beczki pytanko, na które szkoda trochę nowy temat zakładać - grzebiąc w ofertach na Ali, znalazłem ostatnio takie foto zasilacza impulsowego do przetwornicy DPS. Zastanawiam się, po co ktoś wsadził tam ten wielki rezystor?

Dodane 1 godzina 36 minuty 14 sekundy:
Ok. Ostatecznie zamowilem 5 wielkich rezystorów pomiarowych WESTON po 6Mohm, 6kv wytrzymałosci napieciowej, max prąd ciągły 1mA. Czyli dam je w szereg, łącznie mają 30Mohm i z tego co policzyłem wytrzymają 6x5= 30kV i 6mA, czyli do 180w. Na koniec złącze je elastycznymi izolowanymi odcinkami kabla, włożę w jakiś peszel i zagnę je w kształt litery U by dało się upchać do obudowy. Tak będzie ok?
Kto pyta, nie błądzi.