Frezarka 3824 - krok po kroku.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.
Nie wywalone, po prostu muszę znać argumenty gdy ktoś mi zarzuca, że coś robię źle. Po drugie muszę mieć pewność, że każda taka osoba dokładnie rozumie to, co chcę zrobić i w jakim celu. A z tym też bywa różnie.
Wiem, że można wpuszczać barwnik. Próbowałem raz tej techniki wpuszczania farby w wyżłobione napisy (w wydruku 3d) i usunięcia jej nadmiaru. Nie znam nazwy tej techniki, ale nie wyszło to zbyt estetycznie, gdy zgarniałem farbę plastikową szpachelką, na powierzchni wydruku pozostawały smugi. Gdy zaś użyłem chusteczki, smug nie było, ale wypijała mi ona farbę z rowków i też było źle.
Btw. jeśli ktoś zna technikę nanoszenia napisów na tworzywo sztuczne lub płytki pcb domowymi metodami z ładnym efektem , to będę wdzięczny za jakiś tutorial.
Wiem, że można wpuszczać barwnik. Próbowałem raz tej techniki wpuszczania farby w wyżłobione napisy (w wydruku 3d) i usunięcia jej nadmiaru. Nie znam nazwy tej techniki, ale nie wyszło to zbyt estetycznie, gdy zgarniałem farbę plastikową szpachelką, na powierzchni wydruku pozostawały smugi. Gdy zaś użyłem chusteczki, smug nie było, ale wypijała mi ona farbę z rowków i też było źle.
Btw. jeśli ktoś zna technikę nanoszenia napisów na tworzywo sztuczne lub płytki pcb domowymi metodami z ładnym efektem , to będę wdzięczny za jakiś tutorial.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Zamknąć pory primerem.
Wykałaczka zamiast szpachelki.
Szlifowanie, polerowanie.
Wykałaczka zamiast szpachelki.
Szlifowanie, polerowanie.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Czyli co, swiatłoutwardzalna farba? To moze można użyć jakoś drukarki żywicznej do tego? W końcu jak by nie było ona emituje silne światło UV, na dodatek w określonym kształcie i długości czasu. Jakby nałożyć na kawałek folii lub plexi warstwę takiej farby, przyłożyć płytkę PCB lub panel napisów, docisnąć i wyswietlić negatyw na drukarce, to odbije mi się to? Jedynie bym folie musiał potraktować jakimś woskiem aby do niej nie przywarło za mocno...
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Rafalgl pisze:folie musiał potraktować jakimś woskiem
folia transferowa
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Normalnie, muszę jakoś zatrzymać te farbę, chyba nie położę posmarowanej płytki prosto na matryce drukarki
? Poza tym bede widział czy farba równo się rozlozyla po całej powierzchni wydruku zanim to dam na matryce
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Jaka znów matryca?
Co ty robisz? Sitodruk, hotstamping, pad printing...
Co ty robisz? Sitodruk, hotstamping, pad printing...
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ