Frezarka 3824 - krok po kroku.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 99
Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.
nie musi być toroid, tylko one są wydajniejsze w stosunku do rozmiarów, zwykłe trafo jest za to lepsze przy rozruchu na pusto.
krokowce nie dostaną kopa z napięciem 12V
Co się uwziąłeś na prąd generowany przez silniki?, spalił Ci się któryś serownik?- chyba przeoczyłem w gąszczu postów.
krokowce nie dostaną kopa z napięciem 12V
Co się uwziąłeś na prąd generowany przez silniki?, spalił Ci się któryś serownik?- chyba przeoczyłem w gąszczu postów.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Posty w temacie: 178
Trochę Ci namieszali w głowie.
Możesz użyć zasilacza impulsowego, i możesz do niego podłączyć kondensator.
Tylko trzeba odpowiedni zasilacz i odpowiedni kondensator.
Zasilacz musi akceptować obciążenie pojemnościowe. Czyli musi mieć soft-start z dużym zapasem.
Zwykle nie ma takiej informacji na zasilaczu, więc trzeba to sprawdzić samemu.
Tak duży zasilacz jaki masz na pewno ma soft-start. Pytanie tylko jaki ma zapas.
A kondensator też nie może być jakikolwiek. Nie powinien być za duży. Na pewno nie 100 000 uF.
Ale 10 000 uF już by może był wystarczająco mały (mały jak dla zasilacza, a duży jak na pochłanianie energii z silników).
Tej energii z silników nie będzie nie wiadomo ile, więc nie ma co przesadzać z pojemnością kondensatora.
Możesz użyć zasilacza impulsowego, i możesz do niego podłączyć kondensator.
Tylko trzeba odpowiedni zasilacz i odpowiedni kondensator.
Zasilacz musi akceptować obciążenie pojemnościowe. Czyli musi mieć soft-start z dużym zapasem.
Zwykle nie ma takiej informacji na zasilaczu, więc trzeba to sprawdzić samemu.
Tak duży zasilacz jaki masz na pewno ma soft-start. Pytanie tylko jaki ma zapas.
A kondensator też nie może być jakikolwiek. Nie powinien być za duży. Na pewno nie 100 000 uF.
Ale 10 000 uF już by może był wystarczająco mały (mały jak dla zasilacza, a duży jak na pochłanianie energii z silników).
Tej energii z silników nie będzie nie wiadomo ile, więc nie ma co przesadzać z pojemnością kondensatora.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
Nic mi się nie spaliło, po prostu znalazłem taki cytat:
"Do zasilania silników krokowych najlepiej nadaje się niestabilizowane napięcie prądu stałego. Podczas pracy silnik krokowy może pracować jako generator, tym samym zwracać energię do źródła zasilania. Energię tą może przejąć pojemność zamontowana w module zasilającym. Nie zaleca się stosowania zasilaczy impulsowych."
12V MZ03 to nie jest napięcie główne tego modułu, on łączy w sobie jakby 3 zasilacze na jednej płytce. Jeden ma na wyjściu 12v, drugi 5v, w łącznie 0,4A. Trzeci - zależnie jaki damy transformator, może mieć nawet 80V i 25A
Ale doszedł już ten mój zasilacz. Właśnie go testuję.
No więc skręciłem napięcie do minimum. Od tego zacząłem. Jest teraz 43,5v. Czyli o ok 9,3 % niższe od maksymalnego dla sterowników. Będzie ok?
Wrzucę parę fotek z wnętrza zasilacza. Powiedzcie mi co o nim myślicie, jakie ma atuty i jaki mogę dobrać kondensator. No i zastaawiam się dlaczego nie chodzi w nim wentylator. Zepsuty, czy ma jakiś termostat?
Dodane 10 minuty 40 sekundy:

Dodane 27 minuty 30 sekundy:
3 Kondensatory na wyjściu mają po 1000uF/63V , te duże z tyłu to 2 x 680uF/250V i 330uF/450V. Prócz tego jest kilkanaście malutkich kondensatorków na pcb, ale to pomijam. Ponadto, jeden toroid, jeden zwykły transformtor, malutki trasformatorek z tyłu na płytce i dławik na wejściu. Są też jakieś termistory i 4 wielkie tranzystory, z czego dwa mają wielki radiator widoczny na foto. Mostek ma 35A.
"Do zasilania silników krokowych najlepiej nadaje się niestabilizowane napięcie prądu stałego. Podczas pracy silnik krokowy może pracować jako generator, tym samym zwracać energię do źródła zasilania. Energię tą może przejąć pojemność zamontowana w module zasilającym. Nie zaleca się stosowania zasilaczy impulsowych."
12V MZ03 to nie jest napięcie główne tego modułu, on łączy w sobie jakby 3 zasilacze na jednej płytce. Jeden ma na wyjściu 12v, drugi 5v, w łącznie 0,4A. Trzeci - zależnie jaki damy transformator, może mieć nawet 80V i 25A
Ale doszedł już ten mój zasilacz. Właśnie go testuję.
No więc skręciłem napięcie do minimum. Od tego zacząłem. Jest teraz 43,5v. Czyli o ok 9,3 % niższe od maksymalnego dla sterowników. Będzie ok?
Wrzucę parę fotek z wnętrza zasilacza. Powiedzcie mi co o nim myślicie, jakie ma atuty i jaki mogę dobrać kondensator. No i zastaawiam się dlaczego nie chodzi w nim wentylator. Zepsuty, czy ma jakiś termostat?
Dodane 10 minuty 40 sekundy:

Dodane 27 minuty 30 sekundy:
3 Kondensatory na wyjściu mają po 1000uF/63V , te duże z tyłu to 2 x 680uF/250V i 330uF/450V. Prócz tego jest kilkanaście malutkich kondensatorków na pcb, ale to pomijam. Ponadto, jeden toroid, jeden zwykły transformtor, malutki trasformatorek z tyłu na płytce i dławik na wejściu. Są też jakieś termistory i 4 wielkie tranzystory, z czego dwa mają wielki radiator widoczny na foto. Mostek ma 35A.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Posty w temacie: 178
To pewnie jakiś stary tekst.Rafalgl pisze: ↑05 cze 2023, 01:42Nic mi się nie spaliło, po prostu znalazłem taki cytat:
Dzisiaj już powszechnie się stosuje zasilacze impulsowe do zasilania sterowników silników krokowych.
Pewnie będzie, ale 9% niższe to niewielki zapas.
To zwykły zasilacz impulsowy. Nie ma żadnych atutów (względem innych zasilaczy impulsowych).
Już masz 3000 uF na wyjściu. I do tego dojdą kondensatory jakie ma każdy sterownik silnika krokowego (pewnie co najmniej po 470 uF).
Na mój gust nie musisz dokładać żadnego dodatkowego kondensatora.
Taka mała dygresja. "Toroid" to potoczne określenie transformatora toroidalnego, ale tak zgodnie z techniką toroid to tylko kształt rdzenia.
W tym zasilaczu masz cewkę na rdzeniu o kształcie toroidalnym. Nie jest to transformator toroidalny.
Druga dygresja. Założę się że te dwa to są diody.
-
- Posty w temacie: 99
Ale wiesz, że po drodze między krokowcami a zasilaczem masz sterowniki, które pierwsze przyjmą kopa od silników?Rafalgl pisze:"Do zasilania silników krokowych najlepiej nadaje się niestabilizowane napięcie prądu stałego. Podczas pracy silnik krokowy może pracować jako generator, tym samym zwracać energię do źródła zasilania. Energię tą może przejąć pojemność zamontowana w module zasilającym. Nie zaleca się stosowania zasilaczy impulsowych."
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Owszem. Ale czy ten prąd z przewodów minusowych silnikow nie spływa czasem po prostu przez masę sterownika prosto do zasilacza?
Chwilowo marnie z kasą, ale się nie obijam. Zaprojektowany prototyp obudowy do optoizolatora na szynę DIN do mojej frezarki. Będzie sterował przekaźnikami. Solidnie wyszło. Trzyma się konkret na szynie, ani drgnie
Parę poprawek jest do zrobienia i druknę niebawem ostateczną wersję. Powiem tyle - Fusion360 bije jednak SketchUp'a na głowę.
Dodane 1 godzina 9 minuty 39 sekundy:

Chwilowo marnie z kasą, ale się nie obijam. Zaprojektowany prototyp obudowy do optoizolatora na szynę DIN do mojej frezarki. Będzie sterował przekaźnikami. Solidnie wyszło. Trzyma się konkret na szynie, ani drgnie
Dodane 1 godzina 9 minuty 39 sekundy:

Kto pyta, nie błądzi.
-
Doradźcie mi coś jeszcze. Mam zakupiony do frezarki moduł FM01 Ebmia - ot taka płytka rozdzielająca zasilanie z trzech wyjść zasilacza na 4 sterowniki+ 4 bezpieczniki topikowe szybkie 5A. Wpadł mi jednak w ręce także ostatnio wyłącznik nadprądowy Eaton B6 4 fazowy. O tyle fajnie, że jak np jeden sterownik szlag trafi, albo na jednym kablu pójdzie zwarcie, to cała maszyna stanie. No ale to już aż 6 amperów. No i nie będę miał możliwości łatwego odłączenia np 1 tylko sterownika. Chce trochę ograniczyć przełączniki zewnętrzne na obudowie kosztem bezpiecznikow. Co wybrać?
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 20
Silnik DC też ma dwa terminale oznaczone + i - żeby po podłączeniu zasilania obracać się w prawidłową stronę, co nie znaczy że przy odwrotnej polaryzacji nie będzie się kręcił. Silnik krokowy ma dwie cewki i trzeba jakoś odpowiednio oznaczyć wyprowadzenia tych cewek żeby sterownik decydował co i w którą stronę ma płynąć.