Frezarka 3824 - krok po kroku.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 178

Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.

Post napisał: atom1477 » 12 maja 2023, 14:06

Że to chyba jest czujnik mechaniczny a nie elektroniczny.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 515

Post napisał: Rafalgl » 12 maja 2023, 14:13

No właśnie nie chyba...zamienilem je miejscami i było przejscie nawet bez dotykania, choć tym razem opór baaardzo duzy rzędu paru megaohm, który też spadał po naciśnięciu sondy. To jak się upewnić gdzie jest + i sygnał? Jeśli to NPN i biały zwiera się z masą po dotknieciu, to nie znaczy że czerwony jest zasilaniem? Może wepne bezpieczniki 200ma na czerwony i biały kabel i podłączę przez nie na wszelki wypadek na próbę? Nie wiem...gorzej jak jest tam w środku np. tranzystor którego baza wytrzymuje tylko 20mA
Kto pyta, nie błądzi.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 12 maja 2023, 15:58

Daj szeregowy rezystor ze 100R.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 13 maja 2023, 02:02

Jedyne jakie posiadam to 1k potem 10k i 24k :(

Spróbuję jeszcze poszukać info na zagranicznych stronach o tej sondzie...

Dodane 25 minuty 17 sekundy:
:D
Obrazek
Kto pyta, nie błądzi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 14 maja 2023, 03:55

W oczekiwaniu na parę dupereli przyszedł pomysł wymiany części (jeśli nie wszystkich) krańcówek na indukcyjne. W tym celu wydrukowałem nowe uchwyty. Muszę przyznać, że jestem miło zaskoczony jakością wydruku, ilością funkcji i prostotą obsługi po przesiadce ze SketchUp'a na Fusion360. Oto mocowania, podobnie jak pozostałe moje projekty, i ten udostępniam: Obrazek
Obrazek

Obrazek

Pojawił się pomysł zaprojektowania do druku "mikrostroików" śrubowych do osi. Cóż to takiego? A no małe mocowanie przykręcane do ramy, z gwintem i śrubą z drobnym skokiem. Ma mi to ułatwić ustawianie prowadnic precyzyjnie na końcach; zamiast walić młotkiem i przestawiać szynę o cały milimetr, będę precyzyjnie dokręcał śrubę i patrzył jak setka po setce oś się centruje.🙂
Kto pyta, nie błądzi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 14 maja 2023, 10:29

Powiem wam, że jestem mega zajarany fusion i moją nową żywicą Anycubic Tough Black. To jest tak twarde i mocne jak jakiś poliamid albo i lepiej. W niedalekim czasie zamierzam pobawić się epoxygranitem. Generalnie przyszedł mi do głowy patent, by korzystając z opcji skorupa w fusion zrobić puste wydruki z żywicy typu tough, powtykać jakieś druty dla uzbrojenia i zalać epoxy z piaskiem. Taką metodą mógłbym w kilku elementach druknąć formy, z których zlożylbym np masywne podpory dla osi X. Byłoby to o tyle udogodnienie, że miałbym ładnie, rowniutko wykończony epoxy-granit. Pytanie tylko czy żywica epoxy dobrze zwiąże się z żywica 3d?
Drugie pytanko - czy Piko obsługuje pliki CAM zrobionr w fusion? Mogę się mylić, ale wydaje mi się ten cam prostszy w obsłudze, niż w Piko.

Dodane 44 minuty 19 sekundy:
Mam pytanie - czy wiercicie otwór na śrubę set screw w sprzęgłach, jeśli wasze krokowce mają sfrezowany wałek? Pytam, bo zawsze mnie to jakoś drażniło, że jeden bok jest niepodparty i wałek może się w nim ślizgać. Korci mnie by dorobić otwory, w sumie to nic skomplikowanego, sprzęgła są tanie i ciężko coś tu skopać. Na śrubach kulowych wałki pełne ale też w zasadzie nie zaszkodziło by mieć je dodatkowo dociśnięte z jednej strony. No chyba że sprzęgła mają w założeniu po przekroczeniu jakiejś tam określonej siły się zerwać? co robicie jesli macie krokowce z wpustem pryzmatycznym? Wycinacie rowek na wpust w sprzęgle?
Kto pyta, nie błądzi.

Bagunio
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 105

Post napisał: Bagunio » 14 maja 2023, 11:01

Nie rozumiem tego wiązania druku z żywica , przecież wydruk jest umyty , utwardzony więc co ma tam się wiązać ? Nic tam się nie miesza że sobą , wiązać mogę się dwie nie utwardzone substancje. Chyba użyłeś złych słów do przekazania tego co chciałeś.

Jeśli chodzi o rozdzielanie tych dwóch przedmiotów od siebie to są specjalne preparaty do tego.

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 99

Post napisał: Steryd » 14 maja 2023, 11:16

Plików CAM piko nie obsłuży, ale można znaleźć postprocesor do wyplucia g-kodu pod piko jak najbardziej.

Gładkie wałki jak najbardziej są stosowane. One powinny być zaciśnięte przeciętą tulejką albo stożkową, i żadnego dodatkowego wpustnie potrzeba. Takie połączenie tarciowe potrafi przenieść bez problemu moment większy niż max moment silnika. Z wierceniem otworu w sprzęgłach problemu nie ma , natomiast wałki silników potrafią być bardzo twarde.

Dodane 3 minuty 20 sekundy:
Bagunio pisze:eśli chodzi o rozdzielanie tych dwóch przedmiotów od siebie to są specjalne preparaty do tego

Jak dobrze zrozumiałem chodzi o to, zeby to zalać i zostawić w "skorupie" z żywicy i żeby sie to w trakcie uzytkowania nie rozdzieliło. Zawsze można zostawić jakieś wystające slupki w srodku, żeby epoxyd się lepiej trzymał żywicy.
Można?
Morzna!!!

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 14 maja 2023, 11:47

Anycubic Tough Black to żywica akrylowa.
Żywica epoksydowa ma szansę się do niej jakoś tam związać, ale nie należy oczekiwać cudów.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 14 maja 2023, 17:46

Dokładnie o to mi chodziło. Chcę zostawić na zewnątrz żywice 3d jako szkielet. Cienka warstwa twardej żywicy na wierzchu nie powinna osłabić konstrukcji, a nawet liczę że jeśli odpowiednio się to zaprojek nietuje, dodatkowo wytłumi ona wibracje. W punktach podparcia/mocowania umieści się śruby i zbrojenia osadzone już głębiej, w epoksygranitowym środku. Niegłupi pomysł z tymi słupkami, dzięki temu nie będzie się rozwarstwiać, pękać itp. A chodziło mi w sumie nawet bardziej o to, czy te dwie żywice na siebie jakos źle nie oddziałują (w stylu że np jedna rozpuści drugą). W ogóle ktokolwiek ten sposób wyrabiania elementów z epoxygranitu praktykuje wykonywać części.

Z wałkami nie o to mi chodzi. Nie chcę przewiercać walka silnika, jedynie same sprzęgło. Chodzi o to że moje wałki silnikow nie są okragłe w przekroju (jak litera "O") tylko z jednej strony już fabrycznie sfrezowane na płasko, coś na kształt "D", a z tego co wiem w mechanice do tego typu wałków stosuje się dodatkową śrubę blokującą, wkręcaną z boku. Moje sprzegła natomiast takowej nie posiadają, mają tylko wspomniane dokręcane nacięcie przez środek, dedykowane do walka okrągłego bez wpustu. Jeśli chodzi o przykłady, to choćby wiem że np. potencjometry ze ściętym wałkiem muszą być zaopatrzone w gałkę przykręcana z boku śrubą, bez niej gałka odpada. Zastanawiam się, czy jest to konieczne też w przypadku silników krokowych, czy nie przypadkiem nie powoduje u mnie gubienia kroków, bo wał silnika ma luz na sprzegle i przeskakuje. Dlatego spytałem czy przewiercacie sprzęgła. A o walki z pryzma i kamieniem spytałem z czystej ciekawości, bo też nie widziałem nigdy sprzęgła silnika krokowego z miejscem na pryzmę... Dziwne trochę, że standardem i niejako "zestawem", dedykowanym dopełnieniem całości są rzeczy które do siebie nie do końca pasują. Ja wiem, że inny chińczyk robi jedno i drugie, ale chyba powinny być jakieś standardy kompatybilnosci silników ze sprzęgłami do nich? W końcu niby to silniki Nema.
Kto pyta, nie błądzi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”