Frezarka 3824 - krok po kroku.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.
Teraz otworzyłem taką tabelkę zieloną, patrzę, że miałem włączona korekcję geometrii, mogło być to przyczyną problemów. I jakieś offsety inne... masakra.
Wiecie może jak zrobić, żeby G53, G43, G92 i dREF wyzerować? Żeby we wszystkich osiach było wszędzie 0,000. Dopiero wtedy tak naprawdę mogę zacząć odmierzać kroki...
Póki co wzmacniam stół na którym stoi maszyna i dopieszczam pneumatykę, kombinuję też by podwiesić szafkę sterującą w wygodnym miejscu. Nie będę kupował nowego stołu, tylko ulepszę ten co jest. Myślę że wystarczy tu podbicie go grubą sklejką od spodu i dokręcenie jej w równomiernych odstępach do blatu, może dorobię do niego ze dwie dodatkowe nogi pośrodku, na te nogi założę obejmy gumowane takie jak do instalacji, które połączę na koniec profilami stalowymi na śruby. Na profilach z jednej strony zamontuję półkę na beczkę z chłodziwem. Wtedy będę mógł zaczać projekt obudowy.
Wiecie może jak zrobić, żeby G53, G43, G92 i dREF wyzerować? Żeby we wszystkich osiach było wszędzie 0,000. Dopiero wtedy tak naprawdę mogę zacząć odmierzać kroki...
Póki co wzmacniam stół na którym stoi maszyna i dopieszczam pneumatykę, kombinuję też by podwiesić szafkę sterującą w wygodnym miejscu. Nie będę kupował nowego stołu, tylko ulepszę ten co jest. Myślę że wystarczy tu podbicie go grubą sklejką od spodu i dokręcenie jej w równomiernych odstępach do blatu, może dorobię do niego ze dwie dodatkowe nogi pośrodku, na te nogi założę obejmy gumowane takie jak do instalacji, które połączę na koniec profilami stalowymi na śruby. Na profilach z jednej strony zamontuję półkę na beczkę z chłodziwem. Wtedy będę mógł zaczać projekt obudowy.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 178
Bzdury.
Większe sprzęgło nic nie da.
Przecież sam piszesz że śruba jest stoczona na 6.35 mm. Więc wymiana sprzęgła nic nie da.
Nawet jak to będzie sprzęgło z otworem 8 mm (bo jak je wtedy zamocujesz na wałek 6.35 mm?)
-
Jak nie da? Większe sprzęgło = dłuższa powierzchnia styku = większe tarcie. Albo bardziej obrazowo - łatwiej zatrzymać obracający się wałek dwoma palcami czy cala dłonią? Jeśli chiński inżynier tak skonstruował moja oś iż przewidział wąski wałek to musi mieć on odpowiednio długie sprzegło. I poprzednie było dłuższe. Niestety zaiast kłów sprężyna widniała co przypierwszej mini kolizji się skreciła - takie to ono sztywne było, więc wolałem je wymienić na kłowe.
Kto pyta, nie błądzi.
-
ale dłuższe będzie ono i szersze więc większe, tylko otwory tej samej średnicy
przysłali mi w końcu sondę 3d. w końcu będę mógł skorzystać z funkcji pomiarów w piko i zrobić mapę wysokości stołu. będzie wiadomo ile trzeba będzie splanować.

Kto pyta, nie błądzi.
-
Jakie uszczelnienia polecacie do pneumatyki a jakie do instalacji wodnej? Przyszły przepływomierze, mam do wkrecenia końcówki. Pneumatykę uszczelnialem na teflon ale średnio to zdaje egzamin, jak za mało to przepuszcza, dam za dużo to nie idzie dokręcić śruby, pomijam fakt że mało estetycznie wyglądają takie wystające farfocle. Myślę o oringach lub uszczelkach, lub wklejaniu na loctite, albo połączeniu metod, jak radzicie?
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 105
Ja zwykle robię tak : brzeszczotem poprawiam gwint , smaruje pasta, zawijam Pakułe w przeciwną stronę , daje pastę i zakręcamy, tak mi kiedyś pokazały starsze osoby i tak robię , nie wiem czy to dobrze ale u mnie się sprawdza.
-
Dzięki, spróbuję któraś z tych metod.
Chyba się nie chwqliłem, ale przyszła z chin taka oto mała sondka 3d:
Mam z nią mały problem, gdyż jest to sonda 3 przewodowa NPN, a w instrukcji podane są inne kolory kabli niż są u mnie. W manuału czerwony, biały, żółty, u mnie czerwony, czarny, biały. Jak mogę sprawdzić który jest od czego? Dodam, że sonda posiada akumulator, więc może służyć jako czujnik krawędzi w tradycyjnej frezarce (do 600rpm). Obstawiam, że czerwony to plus, czarny masa, biały sygnałowy. Ale gwarancji chyba nie mam. Czy coś się spali jeśli podłączę niewłaściwie? Można jakoś multimetrem to sprawdzić, jeśli tak to jak?

Chyba się nie chwqliłem, ale przyszła z chin taka oto mała sondka 3d:

Mam z nią mały problem, gdyż jest to sonda 3 przewodowa NPN, a w instrukcji podane są inne kolory kabli niż są u mnie. W manuału czerwony, biały, żółty, u mnie czerwony, czarny, biały. Jak mogę sprawdzić który jest od czego? Dodam, że sonda posiada akumulator, więc może służyć jako czujnik krawędzi w tradycyjnej frezarce (do 600rpm). Obstawiam, że czerwony to plus, czarny masa, biały sygnałowy. Ale gwarancji chyba nie mam. Czy coś się spali jeśli podłączę niewłaściwie? Można jakoś multimetrem to sprawdzić, jeśli tak to jak?
Kto pyta, nie błądzi.