MyPlasm CNC - System sterowania przecinarkami plazmowymi
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Re: MyPlasm CNC - System sterowania przecinarkami plazmowymi
Prokopcio.
Napięcie cięcia ustalam w ten sposób ,że odcinam ręcznie kawałek blachy z wyłączonym THC i ustawiam palnik ok 2 mm nad blachą. To napięcie wpisuje w okienku napięcie THC. Nawet jak wpisze 5 V więcej, palnik na początku owszem idzie wysoko ,ale sam powoli zjeżdża do blachy. Os Z nie ma problemu z poruszaniem góra- dół. Nawet ciężko to ręcznie zatrzymać. Dodam jeszcze ,że w trakcie cięcia nie ma reakcji na klawisz "pageup". Nie pamiętam tylko czy to było z włączonym THC czy bez THC.
Pozdrawiam
Napięcie cięcia ustalam w ten sposób ,że odcinam ręcznie kawałek blachy z wyłączonym THC i ustawiam palnik ok 2 mm nad blachą. To napięcie wpisuje w okienku napięcie THC. Nawet jak wpisze 5 V więcej, palnik na początku owszem idzie wysoko ,ale sam powoli zjeżdża do blachy. Os Z nie ma problemu z poruszaniem góra- dół. Nawet ciężko to ręcznie zatrzymać. Dodam jeszcze ,że w trakcie cięcia nie ma reakcji na klawisz "pageup". Nie pamiętam tylko czy to było z włączonym THC czy bez THC.
Pozdrawiam
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 70
- Kontakt:
najlepiej jakieś video pokaż okienka współrzędnych.
może spadają z czasem cięcia jakieś parametry źródła ?
spadek ciśnienia, przepływu albo coś się przegrzewa ?
może spadają z czasem cięcia jakieś parametry źródła ?
spadek ciśnienia, przepływu albo coś się przegrzewa ?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 26
Witam mam problem z programem gdy wczytuje rysunek to w osi X go rozciaga mimo że w programie (rysowane w MyMiniCAD) wszystko jest tak jak powinno , problem zaczyna sie jak przenosze rysunek do programu ,nie wiem czy to w tym leży problem ale nie moge połaczyć ze soba rysunku (zdjecie 3) tylko taka luka jest ? coś z programem jest nie tak ?

Dodane 26 minuty 32 sekundy:
Ok naprawiłem ,zaktualizowałem program do najnowszej wersji i wszystko jest teraz dobrze.

Dodane 26 minuty 32 sekundy:
Ok naprawiłem ,zaktualizowałem program do najnowszej wersji i wszystko jest teraz dobrze.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 70
- Kontakt:
Rozumiem, że do wersji 1.2.0 ?ProfesjonalnyAmator pisze:Ok naprawiłem ,zaktualizowałem program do najnowszej wersji i wszystko jest teraz dobrze.
-
- Posty w temacie: 26
Tak tak do najnowszej wersji co była na stronie do pobrania .
-
- Posty w temacie: 1
Cześć,
Buduję swoją pierwszą maszynę CNC i mam pare pytań odnośnie doboru przewodów jak i prowadników kablowych. Na początku pare info na temat stołu:
Wymiary zewnętrzne - 165x312, wewnętrzne - 155x302
Silniki krokowe - 4,2 A
Jeśli chodzi o moje zagwostki to:
1. Na osi Y będą dwa silniki po dwóch stronach, ale chyba nie ma sensu specjalnie robić prowadniki po dwóch stronach ? Myślałem ze przewodem do silnika Y' polecę przez OS X górą chyba ze jest lepszy sposób na to ?
2. Teraz zapytanie o przewody. Rozumiem, ze do silników koniecznie ekranowane, a jak to jest z czujnikami póz. home i innymi pierdołami. Też powinny być ekranowane ?
3. Czy mogę puścić jeden przewód 7 żył, który załatwi mi sterowanie silnikiem oraz czujnik np. czy oddzielne przewody do silników oddzielne do czujników.
4. Czy robić przed/za prowadnikami listwy połączeniowe czy lepiej przewód nie łączony od szafy do samego silnika ?
5. Czy przekroje przewodów tj. 4x0,75 do silnika 3x0,5 do czujników będą okej, czy lepiej brać większe przekroje ze względu na trwałość mechaniczna ?
6. Czy niewzmacniane prowadniki będą okej, biorąc pod uwagę że zrobię do nich koryta prowadzące ?
7. Jakie wymiary prowadników bedą na pewno okej, biorąc pod uwagę możliwości systemu myplasmcnc. jaka szerokość, wys, długość prowadnika będzie wystarczająca ?
Buduję swoją pierwszą maszynę CNC i mam pare pytań odnośnie doboru przewodów jak i prowadników kablowych. Na początku pare info na temat stołu:
Wymiary zewnętrzne - 165x312, wewnętrzne - 155x302
Silniki krokowe - 4,2 A
Jeśli chodzi o moje zagwostki to:
1. Na osi Y będą dwa silniki po dwóch stronach, ale chyba nie ma sensu specjalnie robić prowadniki po dwóch stronach ? Myślałem ze przewodem do silnika Y' polecę przez OS X górą chyba ze jest lepszy sposób na to ?
2. Teraz zapytanie o przewody. Rozumiem, ze do silników koniecznie ekranowane, a jak to jest z czujnikami póz. home i innymi pierdołami. Też powinny być ekranowane ?
3. Czy mogę puścić jeden przewód 7 żył, który załatwi mi sterowanie silnikiem oraz czujnik np. czy oddzielne przewody do silników oddzielne do czujników.
4. Czy robić przed/za prowadnikami listwy połączeniowe czy lepiej przewód nie łączony od szafy do samego silnika ?
5. Czy przekroje przewodów tj. 4x0,75 do silnika 3x0,5 do czujników będą okej, czy lepiej brać większe przekroje ze względu na trwałość mechaniczna ?
6. Czy niewzmacniane prowadniki będą okej, biorąc pod uwagę że zrobię do nich koryta prowadzące ?
7. Jakie wymiary prowadników bedą na pewno okej, biorąc pod uwagę możliwości systemu myplasmcnc. jaka szerokość, wys, długość prowadnika będzie wystarczająca ?
-
Cześć,
1. Oczywiście tak, lepiej dać jeden prowadnik a ilość kabla i tak będzie podobna
2. Lepiej ekranowane
3. Bardziej profesjonalnie będą dwa przewody,
4. Jak planujesz często odczepiać/ przestawiać plazmę i sterowanie to tak. Jeśli nie to im mniej połączeń tym lepiej
5. Będzie okej. Dla trwałości mechanicznej koniecznie daj odpowiedni prowadnik i przewód oczywiście linka
1. Oczywiście tak, lepiej dać jeden prowadnik a ilość kabla i tak będzie podobna
2. Lepiej ekranowane
3. Bardziej profesjonalnie będą dwa przewody,
4. Jak planujesz często odczepiać/ przestawiać plazmę i sterowanie to tak. Jeśli nie to im mniej połączeń tym lepiej
5. Będzie okej. Dla trwałości mechanicznej koniecznie daj odpowiedni prowadnik i przewód oczywiście linka
-
Witam, mam problem z systemem na osi x. Silnik zachowuje się tak jakby chciał iść w dwie strony jednocześnie. Sterownik i silnik wymienione. Wciskając strzałkę na klawiaturze silnik idzie raz w prawo, raz w lewo. Gdzie mogę szukać usterki .
-
przewód pomiędzy silnikiem a sterownikiem na 99% ( działa tylko jedna cewka )
podłącz silnik bezpośrednio do sterownika i sprawdź czy działa.
podłącz silnik bezpośrednio do sterownika i sprawdź czy działa.
-
- Posty w temacie: 4
Witam. Mam problem z prawidłowym generowaniem ścieżek przez MyMiniCam. We wszystkich rysunkach jakie rysuje występuje ten problem. Zła kolejność i brak ścieżek wpalenia albo źle zaczynające się ścieżki wpalenia (zamiast od zewnątrz rysunku to wewnątrz). Ktoś pomoże?

Plik w załączniku. O ile kolejność jeszcze na siłę zmienię to już wjazdów nie da się ustawić odpowiednio....

Plik w załączniku. O ile kolejność jeszcze na siłę zmienię to już wjazdów nie da się ustawić odpowiednio....