Frezarka 3824 - krok po kroku.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 99

Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.

Post napisał: Avalyah » 15 mar 2023, 10:35

Rafalgl pisze:Chodzi mi aby wyeliminować konieczność każdorazowego dojeżdżania do końca osi przed bazowaniem w punkcie home.

A po co? Znowu próbujesz rozwiązać problem, zanim wystąpi (a nie wystąpi). Będziesz 24/7 robił na niej detale, że te kilkanaście sekund na bazowanie zrobi różnicę?
Rafalgl pisze:Liczę przy tym na to, że zdobyta podczas budowy i obsługi wiedza do tego czasu osiągnie taki poziom, że każda potencjalna usterka elektroniki, to będzie dla mnie 10 minut z lutownicą w ręku.
:mrgreen:

Swoją drogą pokaż ten panel skrzynki jak wygląda z przodu, bo sporo rzeczy przybyło widzę, niedługo braknie miejsca na klapie.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 40
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 15 mar 2023, 10:38

Rafalgl pisze:żeby łapała dokładnie w punkt niezależnie czy jedzie z prawa czy z lewa

fotokomorka i nitka, albo laser, co by histereza błędu wynikala jedynie z grubosci przerwanego ukladu, daj se spokój.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Steryd » 15 mar 2023, 11:24

kombinujesz bez sensu.
Bazowanie na środku ani wygodne (po zbazowaniu masz stół zasłonięty wrzecionem w większej połowie) ani potrzebne (masz niewielką przestrzeń roboczą, więc jak bardzo chcesz, to po zbazowaniu możesz dodać przejazd do punktu na środku co zajmie Ci kilka sekund).

Postęp technologiczny nie idzie w kierunku dodawania niepotrzebnych wodotrysków, tylko praktycznych i niezawodnych rozwiązań.
Można?
Morzna!!!

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 178

Post napisał: atom1477 » 15 mar 2023, 12:07

Rafalgl pisze:
15 mar 2023, 10:19
Da radę jakoś zrobić, żeby krańcówka łapała zawsze dokładnie w tym samym miejscu, niezależnie czy jedzie od prawej do lewej czy od lewej do prawej?
Narysuj to sobie, to zobaczysz że to niemożliwe.

Bagunio
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 105

Post napisał: Bagunio » 15 mar 2023, 12:10

Eh szkoda słów na temat tych wszystkich przełączników , myślisz że moja skrzynka jest do niczego bo ma za mało zbędnych rzeczy i jest zacofana technologicznie??
Załączniki
IMG_20220604_110726.jpg

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 515

Post napisał: Rafalgl » 15 mar 2023, 14:27

Spoko, w takim razie dam spokój z tą krańcówką.

Do czego masz aż 7 przekaźników w tej Twojej skrzynce? Nie powiem, że zacofana, w każdym razie podziwiam za porządek :D . Nie lepiej założyć jeden trójfazowy bezpiecznik dla krokowców? Jak jeden wywali, to reszta będzie dalej jeździć w sposób niekontrolowany aż dojdzie do kolizji, a tak staną wszystkie naraz.

U mnie wcale wiele nie doszło, po prostu podłączyłem to co już było.
Mam teraz zgoła inny problem - nie działają mi enkodery które podłączyłem do piko. Są to enkodery 24 krokowe.
Zastanawiam się co robię nie tak. Środkowy pin podłączyłem do masy, dwa skrajne do wejść piko. Spróbuję zamienić je miejscami i zobaczymy.

Nic z tego.
Zamieniłem 2 skrajne, nic z tego, dodam że zapalają się i gasną kontrolki w PLC gdy kręcę gałkami ale wartość się nie zmienia. Środkowego wolę nie ruszać bo to masa jak wiadomo. Dlaczego to nie działa?

Dodane 1 godzina 18 minuty 48 sekundy:
Nie wiem już o co tu chodzi, podłączyłem je na wszystkie możliwe kombinacje, zmieniłem w PLC opcje impulsator F i S na wartość 1=ON, lampki w plc przy wejsciach 4, 5, 6, 7 pojawiły się, zapalają się na przemian, a jednak nic się nie zmienia. Nawet jeden impulsator poświęciłem i rozebrałem (posiadam ich kilkanaście bo kupiłem różne), aby upewnić się czy mogę pokombinować z kabelkami. Poniżej rysunek z instrukcji, podłączone wg. tego górnego schematu:

Obrazek

Dodane 4 minuty 18 sekundy:
Ok działa:). Trzeba było zapisać plik PLC do pliku i zrestartować program.

Dodane 42 minuty 41 sekundy:
Poniżej wrzucam, jak to musiałem podłączyć żeby działało,, gdyby ktoś miał podobny problem, to zaoszczędzi kilka godzin kombinacji z kabelkami;):

Obrazek

Oczywiście opcję tę trzeba odblokować w PLC, gdyż domyślnie jest wyłączona. U mnie na kompie są niestety jakieś problemy z zapisem w folderze w którym mam piko (nie wiem dlaczego), więc musiałem pozmieniać zezwolenia dostępów itd. ale to już wina mojego komputera chyba.
Kto pyta, nie błądzi.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 44

Post napisał: qqaz » 15 mar 2023, 15:58

Rafalgl pisze:Optymalnie byłoby gdyby np. krańcówka łapała, maszyna jechała dalej, aż krańcówka puści, a następnie cofała się do połowy drogi między punktem załączenia a rozłączenia.
Twoja maszynka, Twoje fanaberie, Twoja przyjemność z zamierzonego i uzyskanego efektu.
Wszystkie wcześniejsze uwagi "a po co to" wynikają niewątpliwie z doświadczenia w używaniu maszyn.
Ale nie budujesz swojej aby być frezerem na homemadyku tylko dla przyjemności jej wykonania a i czasem coś obrobić. Tak jak do kawiarni nie idziesz bo pić się chce. (bo się napić to można i w parku)
Bazowanie zawsze jest w stronę krańcówki, tego nie przeskoczysz wiięc musisz wiedzieć w którą stronę trzeba jechać. Inaczej będziesz się obijał o bandę zanim na Home trafisz.
Czyli jedna krańcówka długa - rozłączona czały czas z lewej strony i załączona z prawej do końca pola za krańcówką home.
A w punkcie przełączenia masz
-albo punkt zerowy
albo dodatkowe urządzenie realizujące najazd z dowolnego kierunku ale zerowane po zmianie stanu krańcówki "długiej"
Ale dla mechanicznej jest błąd histerezy zał/wył więc pozostaje wersja z dodatkowym sprzętem - pomysł z indukcyjną jest niezły tylko że indukcyjne nie mają gwarancji powtarzalności czułości co przekłada się na dokładność. Jeżeli zasilisz ją ze stabilizowanego napięcia to jest szansa na zadowolenie. Bo wyskalujesz sobie jaka jest odległść we/wy i po zejściu tylko wpisać gdzie jest zero licznika.Proste.
Co prawda skoro histereza mechanicznej jest raczej stała to tak samo policzysz zero bez dodatkowej indukcyjnej.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 515

Post napisał: Rafalgl » 16 mar 2023, 06:12

"Długa" w sensie? Ciężko mi to sobie wyobrazić, jakbyś mógł jakiś rysunek wrzucić albo foto... Kupiłem 4 krańcówki indukcyjne w każdym razie. Myślę dać je na osi X i może na Y (NPN, NC)

Wspomniane enkodery wrzeciona i posuwu:

Obrazek
Kto pyta, nie błądzi.

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 36

Post napisał: Robert_K » 16 mar 2023, 08:45

Wygląda jak pulpit w szafie w elektrowni.

Trochę to źle pomyślałeś, ale już za późno. Gdybyś od razu wiedział że będzie tyle tych wszystkich lampek, przełączników, wskaźników i innych gratów to trzeba było zrobić sobie jakiś mały pulpit, tam wsadzić to wszystko i od niego puścić wiązkę przewodów do szafy. Bo jeśli to wszystko ma być wygodne w użytkowaniu to przełączniki pasowałoby mieć pod ręką, a znowu mieć pod ręką całą taką dużą szafę to nie brzmi ani wygodnie ani ergonomicznie.

Pozdrawiam.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Avalyah » 16 mar 2023, 09:04

Czy pompa wody i wentylator nie powinny być załączane automatycznie? Zapomnisz przekręcić i szafa/wrzeciono nie będzie miało chłodzenia?

Do czego te dwa przełączniki na prawo od lampy?

Co sygnalizuje lampka (buzzer?) awaria?

Co mierzą amperomierz i woltomierz?

Kol. Robert dobrze mówi. Przyciski start, stop, pauza, reset i enkodery wrzeciona plus oczywiście estop (drugi może być) powinieneś mieć na wyprowadzonym na zewnątrz panelu. Reszta może zostać, bo i tak praktycznie tego ruszać nie będziesz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”