Spoko, w takim razie dam spokój z tą krańcówką.
Do czego masz aż 7 przekaźników w tej Twojej skrzynce? Nie powiem, że zacofana, w każdym razie podziwiam za porządek

. Nie lepiej założyć jeden trójfazowy bezpiecznik dla krokowców? Jak jeden wywali, to reszta będzie dalej jeździć w sposób niekontrolowany aż dojdzie do kolizji, a tak staną wszystkie naraz.
U mnie wcale wiele nie doszło, po prostu podłączyłem to co już było.
Mam teraz zgoła inny problem - nie działają mi enkodery które podłączyłem do piko. Są to enkodery 24 krokowe.
Zastanawiam się co robię nie tak. Środkowy pin podłączyłem do masy, dwa skrajne do wejść piko. Spróbuję zamienić je miejscami i zobaczymy.
Nic z tego.
Zamieniłem 2 skrajne, nic z tego, dodam że zapalają się i gasną kontrolki w PLC gdy kręcę gałkami ale wartość się nie zmienia. Środkowego wolę nie ruszać bo to masa jak wiadomo. Dlaczego to nie działa?
Dodane 1 godzina 18 minuty 48 sekundy:
Nie wiem już o co tu chodzi, podłączyłem je na wszystkie możliwe kombinacje, zmieniłem w PLC opcje impulsator F i S na wartość 1=ON, lampki w plc przy wejsciach 4, 5, 6, 7 pojawiły się, zapalają się na przemian, a jednak nic się nie zmienia. Nawet jeden impulsator poświęciłem i rozebrałem (posiadam ich kilkanaście bo kupiłem różne), aby upewnić się czy mogę pokombinować z kabelkami. Poniżej rysunek z instrukcji, podłączone wg. tego górnego schematu:
Dodane 4 minuty 18 sekundy:
Ok działa:). Trzeba było zapisać plik PLC do pliku i zrestartować program.
Dodane 42 minuty 41 sekundy:
Poniżej wrzucam, jak to musiałem podłączyć żeby działało,, gdyby ktoś miał podobny problem, to zaoszczędzi kilka godzin kombinacji z kabelkami;):
Oczywiście opcję tę trzeba odblokować w PLC, gdyż domyślnie jest wyłączona. U mnie na kompie są niestety jakieś problemy z zapisem w folderze w którym mam piko (nie wiem dlaczego), więc musiałem pozmieniać zezwolenia dostępów itd. ale to już wina mojego komputera chyba.
Kto pyta, nie błądzi.