konstrukcja aluminiowa - Powoli do przodu

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

situ
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 13

Post napisał: situ » 14 paź 2008, 14:51

Fajne :mrgreen:

Tylko mocowanie silników jakieś takie nie bardzo, bedzie kiepskie odprowadzenie ciepła z silników.
Lepiej zrób zamocowanie z 2 płaskowników z blachy połączonych rurą, tyle ze otwartą bys miał dojscie do sprzęgieł.

Druga sprawa - czy takie umieszczenie nakrętek skasuje luz?? Nie lepiej dać ich obok siebie i lekko je wzajemnie dokręcić??

Tagi:

paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 16
Kontakt:

Post napisał: paulg » 14 paź 2008, 15:10

Witam.
Jeżeli koledze zostanie kilka cm tego profilu - można rozpórkę pomiędzy profilki w osi X - znacznie usztywni praktycznie znikomym kosztem.
Mocowanie silników jak już wcześniej napisano - trochę do bani - lepiej od razu poprawić.
Na chwile obecną skręcam z podobnych profili maszynę tylko z ruchomym stołem - i można śmiało powiedzieć iż te profile są zadziwiająco sztywne , no i pukając w "ramę" nie ma dzwonienia - tak więc wygląda na to iż powinno ładnie tłumić wibrację.
Co ciekawe - maszyna niby ma być prawie 100% ALU - a waga na dziś bez napędów , wrzeciona itp dochodzi do 100kg :razz:
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Autor tematu
deflection
Posty w temacie: 63

Post napisał: deflection » 14 paź 2008, 22:41

situ, faktycznie, masz racje,
choc z drugiej strony jezeli wloze cos pomiedzy nakretki i dokrece je, a nastepnie przykrece je na stale to zniweluje luz i wyjdzie na to samo jakby byly obok siebie i jednoczesnie rozwiazany bedzie problem rozlozenia "napędu" szerzej.

paulg, niestety profile przyszly ciete na miare co do cm:)

aha na rysunku nie umiescilem nóżek wkręcanych do poziomowania maszynki jak i kątowników przy nóżkach dla wiekszej stabilności.

Po skręceniu ramy wygląda dość stabilnie i nieźle znosi mój ciężar ;), fakt faktem wbrew pozorom ciężkie to aluminium. Jak dojdą blachy 15mm będzie ze 3 razy więcej ważyć.

Co do mocowania silników zrobię jak radzicie. Poprawię

Dzięki za rady

[ Dodano: 2008-10-14, 22:52 ]
ObrazekObrazek

[ Dodano: 2008-10-14, 22:55 ]
Zapomniałem zapytać, czy nakrętka młoteczkowa jest dobrym rozwiązaniem czy lepiej wiercić przez profil? Są też wpusty do profili jednak nie ukrywam że lekko sie sfrajerowałem i za późno się o nich dowiedziałem.

paulg
Kontakt:

Post napisał: paulg » 14 paź 2008, 23:09

Witam.
Najlepszym rozwiązaniem będzie wiercenie przez profil - a w 2 profilu gwint w środkowych otworach. Testowałem kilka rodzajów połączenia i takie wydaje się być najsolidniejszym , no i jak śrubkę M10 dokręcić z odpowiednim ramieniem to nie ma prawa popuścić :wink:

Poniżej fotka mojego Alu cuda - przeznaczenie grawerka , delikatne frezowanie do Alu włącznie.
Fotka z telefonu - tak więc marna , ale może będzie widać coś na temat wiercenie profili :wink:

Pozdrawiam
Załączniki
Zdjęcie054.jpg
Zdjęcie054.jpg (61.79 KiB) Przejrzano 1123 razy
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Autor tematu
deflection

Post napisał: deflection » 15 paź 2008, 11:18

mi raczej chodzilo o przykrecanie elementow do profili. Profile lacze tak jak zaleca producent. Zresztą blat przyjdzie i umocni kostrukcje. W osi X prawdpodobnie jakies kątowniki jeszcze będa, jednak to można dorobić w każdej chwili.

Dziś przybędą pierwszę elementy liniowe :) wałki, łożyska, podpory :) wyczekuje kuriera...
Niestety blachy będę mógł dopiero zamówić w przyszłym miesiącu (po wypłacie)

A i jeszcze jedno, czy nie przesadziłem troche z grubością blach? 15mm?

Twoja konstrukcja wydaje się dość solidna, a brama sztywno stoi?

paulg
Kontakt:

Post napisał: paulg » 15 paź 2008, 11:22

Witam.
Ja dałem 25mm i jakoś nad przesadą się nie zastanawiałem :wink:
Lepiej dać ciut więcej , i mieć znacznie większą sztywność niż przesadnie oszczędzać :wink: .
Mocowanie elementów do profili - stosuję oryginalne elementy w kształcie wycinku walca z dziurką z gwintem - jest sporo manewru przy ustawianiu.
Brama jest przykręcona od boku 8 śrubami , a dodatkowo "podparta" od dołu kawałkami ALu o grubości 25mm - postaram się porobić lepsze fotki to będzie więcej widać.
A co do sztywności - czujnik nie wskazał nic - pomimo dosłownie skakania po bramie :wink:

Pozdrawiam
Załączniki
Zdjęcie055.jpg
ALU ploter z boku
Zdjęcie055.jpg (36.3 KiB) Przejrzano 1039 razy
Ostatnio zmieniony 15 paź 2008, 11:29 przez paulg, łącznie zmieniany 1 raz.
Albert Einstein

Autor tematu
deflection

Post napisał: deflection » 15 paź 2008, 11:26

aha czyli ty używasz wpustów, no ja niestety zgapiłem sie i zamówiłem nakrętki młoteczkowe (wyglądają jak młotki bez trzonków) mam ich 100 szt wieć gęsto je będe rozsiewał :)

Jaki system profili zastosowałes?

paulg
Kontakt:

Post napisał: paulg » 15 paź 2008, 11:33

Jest to system Rexrotha - naprawdę solidne kawałki ALU.
No i mają 1 niepodważalną zaletę - są "wystarczająco" proste - na długości 1000 ( a taki ma mój najdłuższy profil) pod liniał nie można wsunąć szczelinomierza 0.1mm - tak więc jak na alu-ploter jest ok :wink:
Albert Einstein

Autor tematu
deflection

Post napisał: deflection » 15 paź 2008, 23:15

przyszly walki, podpory i lozyska:)

od poczatku jakos mi wiatr w oczy...
poczatkowo zle profile, skorygowalem zamowienie... przyszly zle nakretki mloteczkowe, odeslalem... teraz przyszly walki i podpory ale zapomnieli srub spakowac... maja doslac... ciekawe co jeszcze wyjdzie po drodze :)

mam nadzieje ze to juz koniec trudnosci :)

situ
Posty w temacie: 13

Post napisał: situ » 15 paź 2008, 23:36

To wszystko nic.

Ja kupiłem wałki porparte fi16 i fi25, do tego łozyska LM i obudowy.
Lipnie sie stało bo te łozyska w obudowach nie pasują do tych wałków podpartych.
Podpory są za niskie i obudowy łozysk sa na styk z podstawą podpory, a gdzie qrrrrrrr miejsce na wkręty??

Niestety Poltech nie chce mi wymienic podpór, nawet za dopłatą. I co?? Nowe podpory czy łozyska?? Tak czy siak 700pln w rzope, chyba ze jakos w obudowach lozysk wyfrezuje rowki by wkręty nie zawadzały.

Ciesz sie bracie ze takiej wpadki nie masz :mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”