Jak kupię śruby 12.9, to nie osłabi ich jak zetnę gwint? Teoretycznie powierzchnia 4mm śruby to 12,56mm2, więc w teorii jedna wytrzyma 1356 kg. Jak duże siły działają na wrzeciono podczas skrawania stali a jakie podczas skrawania aluminium? Śruby pasowane to akurat odwrotność tego czego szukam - mają poszerzony trzpień bez gwintu, ja szukam śrub ze zwężonym. W ostateczności mogę rozwiercić tę płytkę, ale boję się że może kiedyś będę coś innego chciał tam zamontować a gwintu nie będzie i będę żałował.
No i generalnie ta oś Z posiada jakieś wózki a la hgh15ca, ale to chyba są jakieś chińskie podróbki. Czy powinieniem wymienić je na oryginalne hiwiny? Nie wiem jak z prowadnicami. Zakładam, że też chińskie.
Dodane 9 minuty 24 sekundy:
Wrzucam foto tych wózków:
Dodane 8 minuty 44 sekundy:
Rama na sterowniki i falownik ( będę ją musiał powiększyć, bo wejdzie jeszcze puszka z GRBL, cooler, włącznik główny itd... docelowo będzie to zamknięta skrzynka z plexi, w obudowie zamkniętej znajdzie się też sama frezarka):
Mam też beczkę 30l na wodę do chłodzenia wrzeciona. Czy nie będzie za duża? Trochę obciachowa, taka do ogórków, chętnie bym ją na coś profi wymienił, lecz nie wiem na co.
Dodane 6 minuty 51 sekundy:
Oto ona, obok kompresor 10 barów do zasilania mgły olejowej i centralnego smarowania oraz odkurzacz na wióry.

Kto pyta, nie błądzi.