Remont WS 15
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 20
Re: Remont WS 15
Gałki - uchwyty wszelkiego typu produkuje polska firma Bonex . Swoje wyroby sprzedaje na Alle-gro . Kupiłem u nich gałkę - uchwyt z ebonitu z stalową wstawką wtopioną fabrycznie . Z gwintem lub nie do wyboru .
Teraz zastanawiam się jak wywiercić otwór pod kołek w tym kruchym materiale aby nic nie odłupać ?
Teraz zastanawiam się jak wywiercić otwór pod kołek w tym kruchym materiale aby nic nie odłupać ?
Tagi:
-
- Posty w temacie: 32
Pomalutku dobrym wiertlem powinno sie udac.
Jesli bedziesz wiercil na wylot to moze byc problem przy wyjsciu wiertla z materialu.
Ja wiercilem pod robaczka tylko do polowy i byloby calkiem ok, gdybym nie przeszarzowal przy fazowaniu.

Jesli bedziesz wiercil na wylot to moze byc problem przy wyjsciu wiertla z materialu.
Ja wiercilem pod robaczka tylko do polowy i byloby calkiem ok, gdybym nie przeszarzowal przy fazowaniu.

-
- Posty w temacie: 20
Właśnie u mnie przy wyjściu wiertła z gałki jest duży odłupany element . Prawdopodobnie powstał gdy poprzedni właściciel rozwiercał otwór pod kołek stożkowy rozwiertakiem .
Jaki gwint ma ten twój ,,robak" ?
Jaki gwint ma ten twój ,,robak" ?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam grzeją mi się łożyska w rolce napinacz po wywierceniu zaledwie kilku otworów czy oznacza to że łożyska są do wymiany ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 28
Łożyska w napinaczu powinny być z większym luzem C3, łożyska ze standardowym luzem będzie się grzało przy wysokich obrotach wrzeciona.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
-
- Posty w temacie: 32
Rolka powinna obracac sie lekko i cicho. Jesli lozyska nie sa kasetowe, to mozesz kapnac olejem lub smarem i sprawdzic czy jest lepiej. Jesli rolka chodzi ciezko, to sa jakies naprezenia wynikajace z nieprawidlowego montazu lub ze zdefektowanych lozysk. Wtedy poprawa montazu lub wymiana.