atom1477 pisze: ↑05 sie 2022, 12:48
Nie przyjąłeś środka kwadratu, tylko środek boku kwadratu.
Środek kwadratu przyjąłem jako środek obrotu każdego z elementów (każdej szczęki która pierwotnie była kwadratem)
Najpierw wyciąłem 4 kwadraty, wyznaczyłem im środek i przypiąłem jeden obok drugiego tak, aby tworzyły większy kwadrat. Obróciłem 2 kwadraty o taki sam kąt, wierzchołek jednego z kwadratów "rysował" na drugim kwadracie krzywą. Wykonałem kilka ustawień, interpolowałem krzywą. Odrysowałem na wszystkich 4 kwadratach, wyciąłem, przypiąłem spowrotem na tekturce i działa.
atom1477 pisze: ↑05 sie 2022, 12:48
Zastanawiam się skąd to wziąłeś. Gdzieś to widziałeś, czy tak rozkminiłeś od ręki?
Bez przesady, to nie prom kosmiczny. Wymyśliłem przed chwilą. Z tym, że na pewno wymyślił to ktoś jeszcze przede mną

Bardzo prawdopodobne, że to rozwiązanie jest chronione prawem patentowym, ponieważ takie proste rozwiązania stosowane w drogich narzędziach muszą być chronione w interesie firmy. Zaciskarki to niejednokrotnie bardzo proste przyrządy i jednocześnie bardzo drogie. Dlatego warto chronić swoje rozwiązania, tym bardziej jeśli są banalne i łatwo je skopiować.