rozwiertak rozbija o 0,03
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Re: rozwiertak rozbija o 0,03
Czy oprawki pływające można stosować również do węglikowych rozwiertaków?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Jasne że można, w regulaminie nic niema że jest zakaz używania takich oprawek do rozwiertaków.
Lecz czy to ma sens? materiał jest tak kruchy że nieumiejętne przyłożenie do tarczy ściernej celem skrócenia stożka skutkuje uzyskaniem puzzli.
-
Nie bardzo rozumiem drugą część wypowiedzi. 
Chodzi mi tylko o to czy jak założę węglikowy rozwiertak w oprawkę pływającą to czy nie pęknie mi w momencie wejścia w materiał kiedy będzie łapał osiowość w otworze.
Chodzi mi tylko o to czy jak założę węglikowy rozwiertak w oprawkę pływającą to czy nie pęknie mi w momencie wejścia w materiał kiedy będzie łapał osiowość w otworze.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Rozwiertak ⌀23mm nawet węglikowy nie jest aż tak kruchy by pęknąć przy wprowadzaniu/centrowaniu się w otworze, skoro sztywno mocowany nie pęka a rozbija... Mam oprawkę pływającą tego typu z przesuwem tylko równoległym(bez kompensacji kątowej),sammuel pisze:Chodzi mi tylko o to czy jak założę węglikowy rozwiertak w oprawkę pływającą to czy nie pęknie mi w momencie wejścia w materiał kiedy będzie łapał osiowość w otworze.

stosowałem ją do rozwiertaka ⌀8mm VHM, i nic takiego się nie działo.
Fakt, że nie była to żadna seryjna produkcja gdzie liczy się czas, a jednostkowe zastosowanie ze spokojnym wprowadzaniem..
Ponadto nawet w specyfikacji do rozwiertaka VHM masz:
https://www.e-darmet.pl/rozwiertak-auto ... 25244.html#

Oprawka z kompensacją promieniową i kątową
http://www.hemingwaykits.com/acatalog/F ... older.html

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
O taką odpowiedź mi właśnie chodziło. Mam identyczną oprawkę z chłodzeniem wewnętrznym, ale do tej pory stosowałem ją tylko do HSSów. Dziękuję bardzo