Dobór parametrów podczas przecinania stali st3
Problem z przecinaniem prętów
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Dobór parametrów podczas przecinania stali st3
Witam czy mógłby mi ktoś doradzić jakie parametry dobierać do przecinania stali st3?
Próbuje już różnych ustawień a powierzchnia nadal nie wychodzi taka jaką chciałbym uzyskać, jest chropowata a w dodatku płytki szybko się łamią. Przykładowo przy przecinaniu pręta fi20 ustawiam prędkość skrawania Vc-100, obroty 1600 oraz posów 0.03
Jeżeli ktoś ma na codzień styczność z przecinaniem stali st3 i nie ma problemów proszę o jakąkolwiek radę z góry dzięki.
Dodam jeszcze że przecinam plytkami korloy mgmn 200-m
Próbuje już różnych ustawień a powierzchnia nadal nie wychodzi taka jaką chciałbym uzyskać, jest chropowata a w dodatku płytki szybko się łamią. Przykładowo przy przecinaniu pręta fi20 ustawiam prędkość skrawania Vc-100, obroty 1600 oraz posów 0.03
Jeżeli ktoś ma na codzień styczność z przecinaniem stali st3 i nie ma problemów proszę o jakąkolwiek radę z góry dzięki.
Dodam jeszcze że przecinam plytkami korloy mgmn 200-m
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Dobór parametrów podczas przecinania stali st3
Posuw za mały, dobrze byłoby trzymać się ponad 0,1/obrót. Vc starczy 50, 60, i tak ograniczenie obrotów Ci obetnie prędkość.
Poza tym stal st3, to plastelina i ma nieustalony skład, słowem- co wpadło do gara to stopili, byle nie wungiel, bo sie nie pospawie. Raz się może udać uzyskać jako- taką powierzchnię, pół metra dalej ten sam pręt będzie gówniany i nic nie zrobisz.
Poza tym stal st3, to plastelina i ma nieustalony skład, słowem- co wpadło do gara to stopili, byle nie wungiel, bo sie nie pospawie. Raz się może udać uzyskać jako- taką powierzchnię, pół metra dalej ten sam pręt będzie gówniany i nic nie zrobisz.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
0,1 posuw? Strasznie duży a jakie obroty byś proponował do tego posuwu w cyklu jest możliwość zmniejszenia obrotów i posuwu ale ja ustawiam ciągle na tych samych bez zmniejszania
-
I to może być mało. Noże do przecinania nie lubią za małych posuwów. Wiór ma ciągnąć płytkę, bardziej niż trzeć powierzchnia przyłożenia.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Ok dzięki wypróbuje taki posuw vc też dam około 50-60 i obroty takie z 1600-1800 a według ciebie powinienem zmniejszyć posuw i obroty do głębokości końcowej czy cała średnicę pręta jechać na 0,1?
-
- Kontakt:
Przecież to się wyklucza (jeśli mówimy o podanej średnicy 20 mm). Vc zależy od średnicy i prędkości obrotowej. Zatem przy 1600 rpm będziesz miał Vc ok 100. Ale w miarę przecinania będzie ona malała i prędkość powinno się wręcz podnosić (jeśli jest regulowana płynnie).
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Widzę , że kolega nie rozumie pojęcia stała prędkość skrawania.
Cały zabieg przecinania będzie odbywał się z tym samym posuwem , ino im bliżej 0 to obroty będą rosnąć.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Chodzi mi o to że ciężko jest ustawić dobre obroty do różnej średnicy pręta stosowanie obrotów wyliczonych ze wzoru nijak się ma w praktyce a jeśli chodzi o stała prędkość skrawania jak sama nazwa wskazuje jest stała tylko chodzi mi o obroty i posuw czy powinienem je zwiekszyc lub zmniejszyć w cyklu przecinania są obroty i posuw przy początkowym zagłębieniu oraz obroty i posuw zmniejszony do głębokości końcowej a ja ustawiam ciagle takie same(obroty i posuw) i tutaj może jest mój problem.