Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
Re: Pogadajmy o cenach
Impulsie. Dla gospodarstw domowych jest subsydiowany, podobnie jak prąd.
Natomiast dla przemysłu, to hurt i detal. Iledziesiąt, czy set tysięcy przedsiębiorców trzeba, aby zużyć tyle co Azoty? Paliwa na stacji też droższe, niż u producenta.Azoty zużywają ok 6%zużycua krajowego. To są osobne kontrakty, najczęściej wieloletnie.Porównanie było całkowicie z czapy, wzięte, ale mnie to nie dziwi.
Natomiast dla przemysłu, to hurt i detal. Iledziesiąt, czy set tysięcy przedsiębiorców trzeba, aby zużyć tyle co Azoty? Paliwa na stacji też droższe, niż u producenta.Azoty zużywają ok 6%zużycua krajowego. To są osobne kontrakty, najczęściej wieloletnie.Porównanie było całkowicie z czapy, wzięte, ale mnie to nie dziwi.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 175
orion32 pisze:Impulsie. Dla gospodarstw domowych jest subsydiowany, podobnie jak prąd.
1MWh kosztuje 100 euro. Czyli dzieląc to przez 1000 wychodzi że 1 Kwh kosztuje okolo 0.47 gr obecnie. A na rachunku domowym mam inną cene nie licząc kosztów dodatkowych. Dla prądu przemysłowego jest jeszcze ciekawiej i wiecej rubryk stałych. Faktycznie dotuja jak tylko moga...
-
- Posty w temacie: 47
Prąd i gaz to naturalny monopol.
Żaden końcowy odbiorca nie pociągnie sobie własnej rury do złóż gazu w Izraelu, albo własnego kabla do elektrowni w Rosji, więc dostawca posiadający infrastrukturę może dyktować praktycznie dowolne ceny.
Dlatego państwo MUSI regulować ten rynek i nie jest to polski wynalazek.
No ale jak ktoś wszędzie widzi kota prezesa, to mu się nie da tego wytłumaczyć...
Żaden końcowy odbiorca nie pociągnie sobie własnej rury do złóż gazu w Izraelu, albo własnego kabla do elektrowni w Rosji, więc dostawca posiadający infrastrukturę może dyktować praktycznie dowolne ceny.
No ale jak ktoś wszędzie widzi kota prezesa, to mu się nie da tego wytłumaczyć...
Nawet gdyby pociągnął, to i tak nie uzyska rabatów, takich jak duży.
Cena hurtowa, a detaliczna to są dwie różne ceny. Ile kosztuje węgiel w kopalni, a ile na składzie? W prądzie te same mechanizmy działają.
Cena hurtowa, a detaliczna to są dwie różne ceny. Ile kosztuje węgiel w kopalni, a ile na składzie? W prądzie te same mechanizmy działają.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2021, 12:30 przez orion32, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 301
Ja się z tym zgadzam żeby nie byłotuxcnc pisze: ↑28 lis 2021, 12:21Prąd i gaz to naturalny monopol.

-
- Posty w temacie: 175
tuxcnc pisze:Prąd i gaz to naturalny monopol.
Tylko 2 naliczyłeś? Słabo, jest tego wiecej.
tuxcnc pisze:Żaden końcowy odbiorca nie pociągnie sobie własnej rury do złóż gazu w Izraelu,
Ale Kamar ma dom obok warsztatu, więc nie sądze aby te 50 metrów rury dalej robiło az takie problemy z przesyłem gazu. No chyba że gdzieś po drodze jest pod górkę.

tuxcnc pisze:Dlatego państwo MUSI regulować
Oj reguluje, reguluje.
Tux już tu zamieszczał wykres cen gazu. Skąd to zdziwienie, że cena wzrosła? Ktoś zarabia, ktoś traci. Tak działa wolny rynek.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 78
Jemu dajo…
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
- Posty w temacie: 20
- Kontakt:
Kamar - równolegle do Ciebie nie mając pojęcia o Twoich poczynaniach kupiłem Ferroli 30kW. Trochę większą krowę.
Pytanie, czy pomiędzy kaloryferami a piecem masz tylko zawór temaperaturowy (ten zamykający obwód do momentu dogrzania wody na powrocie do 45 'C i naczynie wyrównawcze, czy jakoś bardziej przybajerzyłeś instalację?
Pytam, bo instalatorzy marzą o tym, żebym wydał drugie tyle co na piec, ale to nic na pellet nie zostanie
Mam obok tartak i 1m;3 to 50 zł.
Szukam peleciarki DIY:
https://grindily.com/can-you-use-meat-g ... e-pellets/
https://grindily-com.translate.goog/can ... tr_pto=nui
Pytanie, czy pomiędzy kaloryferami a piecem masz tylko zawór temaperaturowy (ten zamykający obwód do momentu dogrzania wody na powrocie do 45 'C i naczynie wyrównawcze, czy jakoś bardziej przybajerzyłeś instalację?
Pytam, bo instalatorzy marzą o tym, żebym wydał drugie tyle co na piec, ale to nic na pellet nie zostanie

Mam obok tartak i 1m;3 to 50 zł.
Szukam peleciarki DIY:
https://grindily.com/can-you-use-meat-g ... e-pellets/
https://grindily-com.translate.goog/can ... tr_pto=nui