budowa cnc na podstawie mini frezarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: budowa cnc na podstawie mini frezarki
Do aluminium wystarczy jakiś tani wysokoprocentowy alkohol - ja używam rozpałki do grilla (bioethanol). I nie "kropelkę" (bo zaraz wyschnie) tylko nalać do jakiegoś rozpylacza i co parę sekund prysnąć.
Nie jestem pewny czy musi być ethanol czy może być metanol albo izopropanol - ale imho nie warto eksperymentować, metanol jest trujący a izopropanol droższy od etanolu...
Nie jestem pewny czy musi być ethanol czy może być metanol albo izopropanol - ale imho nie warto eksperymentować, metanol jest trujący a izopropanol droższy od etanolu...
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 25
w sumie mam 5l nie dobrego bimbrugrg12 pisze: ↑18 lis 2021, 14:15Do aluminium wystarczy jakiś tani wysokoprocentowy alkohol - ja używam rozpałki do grilla (bioethanol). I nie "kropelkę" (bo zaraz wyschnie) tylko nalać do jakiegoś rozpylacza i co parę sekund prysnąć.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
Paskudny materiał cy cóś ?
Koledzy pytanie z innej beczki , Czy śrubę kulową można bez problemów wykręcić z nakrętki , czy zawsze zakładać tulejkę zabezpieczającą kulki ? Pytam bo muszę zamienić stronami śrubę , i nie chciałbym następnie pytać kolegów jak uzupełnić kulki w nakrętce.
Koledzy pytanie z innej beczki , Czy śrubę kulową można bez problemów wykręcić z nakrętki , czy zawsze zakładać tulejkę zabezpieczającą kulki ? Pytam bo muszę zamienić stronami śrubę , i nie chciałbym następnie pytać kolegów jak uzupełnić kulki w nakrętce.
-
Panowie właśnie biorę się za montaż elektroniki, panel sterowania co mam ma 4 punkty do podłączenia Tx Rx Grd i supp. pytanie ten supp(support) pod co podłączyć w shieldzie?
-
panowie pomóżcie żółtodziobowi 
podłączyłem arduino, gbrl i silniki krokowe
tj. w tym poradniku :
https://www.v-slot.pl/cnc-shield-v3-ard ... nik-v-slot
niestety nie mam odpowiedniego zasilacza, ale wzielem ze starego laptopa 19v 2A.
pościągałem wszystkie pliki jak tam jest opisane, uruchomiłem UGS i nie działa

nie da się sterować silnikami, na test. wygląda jakby program nie mógł znalesc płytki Gbrl, bo nie jest podświetlone sterowanie w programie.
co robię źle?
podłączyłem arduino, gbrl i silniki krokowe
tj. w tym poradniku :
https://www.v-slot.pl/cnc-shield-v3-ard ... nik-v-slot
niestety nie mam odpowiedniego zasilacza, ale wzielem ze starego laptopa 19v 2A.
pościągałem wszystkie pliki jak tam jest opisane, uruchomiłem UGS i nie działa
nie da się sterować silnikami, na test. wygląda jakby program nie mógł znalesc płytki Gbrl, bo nie jest podświetlone sterowanie w programie.
co robię źle?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Ale wgrałeś GRBL do Arduino?
Na jakim porcie się komunikowało?
Masz podłączoną tą klawiaturę? Czy to jest od jakiegoś innego sterowania?
GRBL nie słucha dwóch źródeł na raz.
Na jakim porcie się komunikowało?
Masz podłączoną tą klawiaturę? Czy to jest od jakiegoś innego sterowania?
GRBL nie słucha dwóch źródeł na raz.
-
tak wgrałem wsad do arduino. komunikuje się na porcie 3, UGS widzi arduino ale najwyraźniej nie widzi GRBL. A klawiatura podłączona, ale też nie reaguje,tylko wyświetla serię softu