Remont WS 15
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
Re: Remont WS 15
Cześć , orientuje się ktoś jaki może być orientacyjny koszt chromowania pinoli
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 116
Jeśli luz masz w korpusie to daj sobie spokój z chromowaniem. Korpus i tak musisz wyrównać na wytaczarce więc lepiej od razu dorobić tuleję a pinolę przeszlifować.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 54
Podgrzewasz korpus, a tuleję wciskasz zimną, jak ostygnie niema prawa się obluzować. Taniej będzie sprzedać tą wiertarkę co masz i kupić taką która nie ma luzów.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 20
To jedynie leżaki magazynowe nie mają luzów, a dostać taką to trzeba czasu żeby w ogóle znaleźć kompletną z niezniszczonymi kołami pasowymi. U mnie luz tulei jest minimalny, niewyczuwalny wręcz, problemem jest krzywe wrzeciono.
PS. Z jakiego materiału robi się taką tuleję?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 116
Korpus należy roztoczyć pod wymiar tulei i ją wprasować a następnie obrobić na gotowo pod wymiar pinoli.
Mają, mają i to czasami spory. Na m.in tych wiertarkach uczniowie uczyli się obróbki a jak im wyszło tak wyszło i tak było, ważne że była sztuka. Luz na pinoli o ile nie jest kosmiczny to w niczym nie przeszkadza, wiercenie to nie obróbka precyzyjna...
Żeliwo
zyx5050 pisze:To jedynie leżaki magazynowe nie mają luzów
Mają, mają i to czasami spory. Na m.in tych wiertarkach uczniowie uczyli się obróbki a jak im wyszło tak wyszło i tak było, ważne że była sztuka. Luz na pinoli o ile nie jest kosmiczny to w niczym nie przeszkadza, wiercenie to nie obróbka precyzyjna...
zyx5050 pisze:PS. Z jakiego materiału robi się taką tuleję?
Żeliwo
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
Dzwoniłem do jednej galwanizerni i niestety nie podejmą się chromowania podobno nie wychodzi (coś z materiałem) trzeba przemyśleć opcje proponowane przez kolegów luz mam spory około 0,3mm