Uchwyt tokarski bison 160 mocowanie na stożek
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
Re: Uchwyt tokarski bison 160 mocowanie na stożek
A jednak macie racje po założeniu okularów i przy pomocy mocnej lupy i wnikliwym przyglądaniu się w okolice połowy orzecha można w niektórych miejscach dostrzec złożenie. Nie wiem czy to czas, czy mistrzowskie wykonanie zatarły ślady tego pasowania, bo trzeba naprawdę wiedzieć gdzie i czego szukać.
Wracając do mojej sprawy, czy nie macie innego pomysłu na zamocowanie tego uchwytu do mojej tokarki, niż to co wymyśliłem?
Czy Waszym zdaniem stożek i część przylegająca, która jest nieco wysunięta do reszty uchwytu, przykręcona 3 śrubami M8 będzie trzymać ten uchwyt stabilnie? Czy włączając prawe, lewe, obroty może sobie ,,pływać"?
Wracając do mojej sprawy, czy nie macie innego pomysłu na zamocowanie tego uchwytu do mojej tokarki, niż to co wymyśliłem?
Czy Waszym zdaniem stożek i część przylegająca, która jest nieco wysunięta do reszty uchwytu, przykręcona 3 śrubami M8 będzie trzymać ten uchwyt stabilnie? Czy włączając prawe, lewe, obroty może sobie ,,pływać"?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
Jeżeli chcesz mieć rozwiązanie idealne, to szukaj uchwytu z mocowaniem odpowiednim do Twojego oryginalnego zabieraka.
Jeżeli godzisz się na kompromis, to zastosuj Twoją koncepcję, ale do mocowania uchwytu użyj 6 śrub, z których trzy przedłużone byłyby wkręcone w miejsce tych skręcających korpus a trzy pozostałe w te otwory co są przeznaczone do demontażu korpusu. W sumie sporo pracy a sztywność mocowania gorsza.
Jeżeli godzisz się na kompromis, to zastosuj Twoją koncepcję, ale do mocowania uchwytu użyj 6 śrub, z których trzy przedłużone byłyby wkręcone w miejsce tych skręcających korpus a trzy pozostałe w te otwory co są przeznaczone do demontażu korpusu. W sumie sporo pracy a sztywność mocowania gorsza.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
Tak, też zrobię, posłucham rad, mam jeszcze jedno pytanie , szczęki prawe nie mają tych samych numerów co uchwyt i mają jakby ślady na końcach po wyłamanych zębach, ale patrząc na lewe to te zęby zaczynają się na tej samej wysokości, więc wyłamane czy nie?

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
W tym uchwycie oryginalne szczęki nie mają ząbków przy końcach od strony zewnętrznej. Wygląda raczej na to, że ktoś dobierając szczęki usunął niezbyt dokładnie zewnętrzne ząbki, aby te szczęki były podobne do oryginalnych. Nie ma to żadnego znaczenia dla pracy uchwytu, bo zewnętrzne końce szczęk nawet w pełni zamkniętych nie dochodzą do spirali.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Dodane 12 minuty 36 sekundy:
Jeżeli numery nie zgadzają się z uchwytem, to tylko załóż te szczęki i zgodnie ze sztuką je przeszlifuj-przetocz.
Ażeby to zrobić należy na szczęki założyć specjalny pierścień blokujący szczęki.
Załączam PDFa, z takim przyrządem co prawda jest do uchwytu 125, ale można wymiary przystosować pod swój, dać to na laser i mamy gotowe.
PS. Pracowałem przez wiele lat w Bisonie, wcześniej FPiU Bison-Bial.
Dodane 1 minuta 37 sekundy:
Jest to uchwyt pełno stalowy z hartowanymi, prowadnicami szczęk, przylgniami łożyskującymi tarczę spiralną, otworami pod kółka stożkowe.
Uchwyt jest dzielony na wysokości otworu pod kółka (orzechy).
Jest to uchwyt w wykonaniu precyzyjnym, przed rozłożeniem proszę o zaznaczenie miejsca pierwotnego styku.
Bardzo dobry uchwyt, i raczej nie wymieniaj na nic innego. Dorobić dokładną przejściówkę i założyć do maszyny i cieszyć się porządną rzeczą.
Nic nie jest wyłamane tak ma być, wszystko jest w porządku.33jannowak pisze: ↑17 cze 2021, 08:48Tak, też zrobię, posłucham rad, mam jeszcze jedno pytanie , szczęki prawe nie mają tych samych numerów co uchwyt i mają jakby ślady na końcach po wyłamanych zębach, ale patrząc na lewe to te zęby zaczynają się na tej samej wysokości, więc wyłamane czy nie?
![]()
Jeżeli numery nie zgadzają się z uchwytem, to tylko załóż te szczęki i zgodnie ze sztuką je przeszlifuj-przetocz.
Ażeby to zrobić należy na szczęki założyć specjalny pierścień blokujący szczęki.
Załączam PDFa, z takim przyrządem co prawda jest do uchwytu 125, ale można wymiary przystosować pod swój, dać to na laser i mamy gotowe.
PS. Pracowałem przez wiele lat w Bisonie, wcześniej FPiU Bison-Bial.
Dodane 1 minuta 37 sekundy:
Niestety Kolega się myli.
Jest to uchwyt pełno stalowy z hartowanymi, prowadnicami szczęk, przylgniami łożyskującymi tarczę spiralną, otworami pod kółka stożkowe.
Uchwyt jest dzielony na wysokości otworu pod kółka (orzechy).
Jest to uchwyt w wykonaniu precyzyjnym, przed rozłożeniem proszę o zaznaczenie miejsca pierwotnego styku.
Bardzo dobry uchwyt, i raczej nie wymieniaj na nic innego. Dorobić dokładną przejściówkę i założyć do maszyny i cieszyć się porządną rzeczą.
- Załączniki
-
- wkładki do szlifowania125.pdf
- (37.37 KiB) Pobrany 74 razy
POZDRAWIAM
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Hmm skądś znam ten plik PDF

Mi bynajmniej się sprawdzają te pierścienie.
W załączeniu komplet z plikiem DXF

- Załączniki
-
- do wyceny.rar
- (95.04 KiB) Pobrany 60 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
yyyy eee nie łapię

Po co wrzucam no bo ten tego skądś znam ten projekt a jak już coś to dorzucam jeszcze DXF nie każdy tutaj korzysta z programów graficznych