Uchwyt mocujący er11
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
Uchwyt mocujący er11
Witam mam pytanie, na jaką głębokość er11 nachodzi na czpien silnika? I na jaką głębokość chowają się frezy do er11 fi 6 mm? Nie mogę znaleźć w googl rysunku, jakby kto mógł sprawdzić, będę wdzięczny
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Re: Uchwyt mocujący er11
Zamówiłeś samą tulejkę, którą będziesz wbijał na swój silnik czy całe wrzeciono?
Generalnie tulejka ma w środku otwór przelotowy. Zatem frez opiera się o oś wrzeciona. Odległość zatem licz od tej osi.
Generalnie tulejka ma w środku otwór przelotowy. Zatem frez opiera się o oś wrzeciona. Odległość zatem licz od tej osi.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
Tak, zamówiłem sama tulejkę i będę ją wbijał, z tego widzę na zdjęciach ma tą śrubkę tzw. Robaka? Nie wiem czy tak się mówi, mechanicy z pracy tak to zwą, śrubkę bez główki dociskowa na imbusa.
Z tego co gdzieś wyczytałem to trzeba ją rozgrzać i wcisnąć na gorąco, trochę zwiększyć średnicę 5mm. Ale skoro to chińczyk to albo nie wcisnę albo wpadnie albo zacznie wibrować jak w osi nie będzie.
No ale mam nadzieję że będzie dobra
-
- Kontakt:
Pasowanie jest ciasne, więc trzeba użyć prasy.
A co do ogólnej długości, to się nie zmieni, bo frez będzie dochodził do osi.
A co do ogólnej długości, to się nie zmieni, bo frez będzie dochodził do osi.
-
- Posty w temacie: 2
Różnie to bywa.
Ja kupiłem tulejkę ER20 na oś ⌀14 i wchodzi na oś silnika z minimalnym luzem. Akurat mi to pasuje, bo to oś obrotowa a nie wrzeciono.
Natomiast mam fabryczne wrzecionko z ER11 i uchwyt jest przebarwiony na fioletowo-brunatnie, co by znaczyło że była grzana do jakichś 300 °C, więc naprawdę sporo.
Ktoś już tutaj opisywał, że za słabo nagrzał i wcisnął tylko kilka milimetrów ...
-
- Kontakt:
Do wciskania warto wytoczyć taką tulejkę, żeby nie zapierać się o stożek ani gwint.