praca na etacie a własna firma?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 139
Kontakt:

Re: praca na etacie a własna firma?

Post napisał: kamar » 05 kwie 2021, 20:40

Avalyah pisze:
05 kwie 2021, 20:31
jak dotąd szczerze mówiąc nawet nie pomyślałem, żeby jakiekolwiek prywatne koszty pokrywać używając karty/konta firmowego.
A ja owszem, a ja tak :) Konto prywatne to oszczędnościowe. Bezcenna jest mina panienki na kontroli jak dostaje wydruki z konta
bo przecież musi sprawdzić czy ZUS płaciłem w terminie. I dostaje plik kartek z płatnościami za lody czy inne słodycze bo gotówki nie używam.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 63

Post napisał: Avalyah » 05 kwie 2021, 20:41

kamar pisze:A ja owszem, a ja tak

Co kto lubi :)

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: rdarek » 05 kwie 2021, 20:46

Ło matko już się wam jpk pity i inne znudziły :shock: :mrgreen: .
Kiedyś sam się zastanawiałem nad założeniem spółki i porozmawiałem sobie ze znajomym prawnikiem zajmujacym się takimi sprawami (sam miał założoną komandytową). Jednak jak sobie kilka drobiazgów wyjaśniliśmy to do tej pory odechciało mi się spółek. To ma sens w pewnych warunkach szczególnie w handlu.
Od razu zwracam uwagę, że od tamtej pory sporo wody upłynęło, część przepisów się zmieniło i pewnych szczegółów nie pamiętam. Ale kilka kwiatków sami sprawdźcie.
1. Że tak nazwę wpisowe czyli fundusz założycielski.
2. Koszty sądowe do wpisu/zmian w KRS
3. Status
4. Pełna księgowość. Upierdliwość i koszt jej prowadzenia
5 prowadzenie kasy i kwit nawet od babci klozetowej bo musi sie zgadzac co do grosza
6. Magazyn - u mnie mija się z celem.
7. Prezes wbrew pozorom odpowiada za działania spółki całym majątkiem (wtedy bynajmniej tak było) natomiast wspólnicy do wysokości udziałów
8. Haha szczególnie przy jednoosobowej walne zgromadzenia, sprawozdania itp.

Reszty nie pamiętam ale kilka innych by się znalazło. :mrgreen: Komandytowa rownież miała swoje ograniczenia. Cos tam było, z kasa
A jeśli uważaciw, że to bzdury to cóż :mrgreen:

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Avalyah » 05 kwie 2021, 20:59

rdarek pisze:1. Że tak nazwę wpisowe czyli fundusz założycielski.

No niestety, ale to nie taka duża znowu kwota.
rdarek pisze:2. Koszty sądowe do wpisu/zmian w KRS

To jest o ile dobrze pamiętam 600zł, bez dramatu.
rdarek pisze:3. Status

Co masz na myśli?
rdarek pisze:4. Pełna księgowość. Upierdliwość i koszt jej prowadzenia

Dzisiaj pełną księgowość zlecisz już od około 500zł netto. Raz w miesiącu zanosisz wyciąg z banku, faktury i płacisz podatki jak biuro rachunkowe wyliczyło. To żadna upierdliwość, bo sam tego robić i tak nie będziesz.
rdarek pisze:6. Magazyn - u mnie mija się z celem.

Jeżeli trzeba się bawić w te wszystkie przyjęcia, pobrania itd. to rzeczywiście. Ale jest też uproszczona wersja, wtedy to tylko comiesięczny spis wartości wszystkiego na magazynie i raz do roku inwentaryzacja.
rdarek pisze:7. Prezes wbrew pozorom odpowiada za działania spółki całym majątkiem (wtedy bynajmniej tak było) natomiast wspólnicy do wysokości udziałów

W spółce komandytowej nie ma prezesa. Jest w spółce zoo, która zwykle jest komplementariuszem w spółce komandytowej. Niemniej jednak jeśli prezes ogłosi upadłość w odpowiednim terminie, to nie odpowiada majątkiem. Można próbować go uwalić wykazując, że działał na szkodę spółki, ale raczej samemu sobie się tego nie zrobi :mrgreen: W przypadku problemu dużo trudniej dotrzeć do kogoś "odpowiedzialnego" w przypadku takiej struktury, niż w DG, gdzie odpowiedzialność jest oczywista. A ten czas daje możliwość dopełnienia wszystkich formalności i ucieknięcia katowi.
rdarek pisze:8. Haha szczególnie przy jednoosobowej walne zgromadzenia, sprawozdania itp.

Bez przesady ile to razy się robi, raz do roku? Wydrukować kartkę, podpisać i dziękuję do widzenia.

Brzmi groźnie, w rzeczywistości aż takie groźne wcale nie jest :P Oczywiście nie zachęcam, w wielu przypadkach to nie ma sensu. Ale w innych to jedyna rozsądna możliwość.

Zresztą do niedawna sp. z o. o. sp. k. było najlepszą formą ograniczania odpowiedzialności, bo płaciło się podatek tylko raz (PIT), a teraz po dodaniu CITu straciło to sens, bo efektywnie w takim zastosowaniu taka forma została zrównana ze zwykłą spółką z o. o. więc po co zakładać dwie spółki jak można to samo zrobić jedną. A CIT trzeba minimalizować starymi dobrymi sposobami wykorzystywanymi w czasie przed spółkami komandytowymi.

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rdarek » 05 kwie 2021, 21:18

Avalyah pisze:
05 kwie 2021, 20:59
rdarek pisze:1. Że tak nazwę wpisowe czyli fundusz założycielski.

No niestety, ale to nie taka duża znowu kwota.
rdarek pisze:2. Koszty sądowe do wpisu/zmian w KRS

To jest o ile dobrze pamiętam 600zł, bez dramatu.
rdarek pisze:3. Status

Co masz na myśli?
rdarek pisze:4. Pełna księgowość. Upierdliwość i koszt jej prowadzenia

Dzisiaj pełną księgowość zlecisz już od około 500zł netto. Raz w miesiącu zanosisz wyciąg z banku, faktury i
Daj mi adres tego księgowego. U nas tyle śpiewają za KPiR. (Uzależnione od ilości dokumentów)

Dane opłat sadowych masz nieaktualne .
Ostatnio sprawdzałem w innym celu i trafiłem na koszty manipulacji w KRS.

Kwota udziałów założycielskich niska? no w porównaniu do czego.

Do wpisu musisz dołaczyć statut spółki i wątpię aby przyjęli taki z pały napisany na kolanie

I pilnowanie tego wszystkiego. W końcu ktoś na to musi zapie.....

Oczywiście dla chcącego nic trudnego to wszystko można przebrnąć. Tylko kwestia opłacalności tej ekwilibrystyki
U mnie jak to się mówi nie opłacała się skórka za wyprawkę.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 139
Kontakt:

Post napisał: kamar » 05 kwie 2021, 21:20

Avalyah pisze:
05 kwie 2021, 20:59
rdarek pisze:walne zgromadzenia, sprawozdania itp.

Bez przesady ile to razy się robi, raz do roku? Wydrukować kartkę, podpisać i dziękuję do widzenia.
Uu, to całkiem do d... Pamiętam z czasów Spółdzielni to dzień Walnego Zgromadzenia był świętem dla wszystkich członków.
Z wystawnym bankietem :)

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 55

Post napisał: CFA » 05 kwie 2021, 21:31

Avalyah pisze:
05 kwie 2021, 20:31
kamar pisze: Oczywiście dla mnie bo US mniej za tym przepadają

Owszem, mogą się doczepić. Niemniej jednak jednoosobowa zoo jest w pełni akceptowalna przez urząd, jest w końcu nawet traktowana jako specjalny przypadek.
CFA pisze:Jak mi przy DG zapłacą za fakturę, to mogę sobie przelać
na inne konto, zapłacić za cokolwiek prywatnego kartą z tego konta albo komuś przelać i nie ma problemu.

Po co miałbym za cokolwiek prywatnego płacić z konta firmowego? Od tego mam konto prywatne przecież :D

No i w spółce komandytowej było w zasadzie tak samo - kasa na koncie firmy była Twoją własnością i możesz robić z nią co chcesz, to spółka osobowa. Nie próbowałem nią robić drobnych zakupów co prawda, no ale nie po to mam konto firmowe. Po wprowadzeniu CITu już wygląda to tak jak w spółce zoo, ale kto by wyśnił taką opcję, że podatek od spółek z osobowością prawną będą płaciły też spółki osobowe. Dla mnie akurat ta kwestia jest bez różnicy, jak dotąd szczerze mówiąc nawet nie pomyślałem, żeby jakiekolwiek prywatne koszty pokrywać używając karty/konta firmowego.
Jakiekolwiek koszty muszą się zgadzać co do grosza z kontem, więc kwity na cokolwiek musisz brać jeśli płacisz z firmowego - już nawet pomijam, że prywatne. W spółce pieniądze na koncie firmowym są pieniędzmi spółki i nie możesz ich użyć na swoje potrzeby a w DG to jest od razu Twoje. W spółce musisz sobie zorganizować wypłatę tego - już pomijam czy wynagrodzenie czy jakiś najem czy dzieło czy co tam modne teraz, bo przecież nie po dywidendzie. Jak brałem zaliczki z kasy i płaciłem gotówką, ale jak coś bez kwita miałem, to płaciłem ze swoich. Od magazynu większą upierdliwością jest przyporządkowanie zakupów do kosztów: musisz opisać każdą fakturę zakupową i ją przyporządkować do danej sprzedaży. Jak miałem zakup rurki, wałka, blachy, pręta, płyty, kątowników, śrubek i zużyło się do wyrobu po trochę wszystkiego a kilka pozycji do innych sprzedaży, to wszystko musisz uporządkować. Co Ty miałeś za pełną księgowość jak tego nie było? Robiłem to po łebkach dekretując całe faktury, ale jak potem wyprodukowałem coś z tego co zostało, to się robił bałagan, bo sprzedaż jest a zakupu nie ma. Nie warto.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Avalyah » 05 kwie 2021, 21:49

rdarek pisze:Daj mi adres tego księgowego.

Wpisz w googlu i wyślij zapytania do pierwszych 5 linków, niektórzy mają nawet kalkulatory online.
rdarek pisze:Dane opłat sadowych masz nieaktualne .

Masz rację, to 375zł.
rdarek pisze:Kwota udziałów założycielskich niska? no w porównaniu do czego.

5000zł. Ale nie jest to tak, że ta kwota przepada, możesz ją przecież od razu wydać itd.
rdarek pisze:Do wpisu musisz dołaczyć statut spółki i wątpię aby przyjęli taki z pały napisany na kolanie

Są na to wzory. Nie pamiętam jak ja to zrobiłem, ale nie było to żadnym problemem.
rdarek pisze:Oczywiście dla chcącego nic trudnego to wszystko można przebrnąć.

Jasne, zwłaszcza, że musisz to zrobić tylko raz. Trzeba chwilę czasu temu poświęcić, ale nie jest to aż takie nie do zrobienia, a wszystko można zrobić online na S24.
kamar pisze:Z wystawnym bankietem

Jak ktoś chce to może zrobić i bankiet :) ale przymusu nie ma, można podpisać kartkę na kolanie i załatwione.
CFA pisze:więc kwity na cokolwiek musisz brać jeśli płacisz z firmowego - już nawet pomijam, że prywatne.

A w DG nie potrzebujesz takich kwitów? Nie trzeba też mieć wszystkich kosztów udokumentowanych?
CFA pisze:to płaciłem ze swoich.

No niestety jak się faktury nie weźmie to trzeba ze swoich pokryć, zdarzyło się parę razy.
CFA pisze:Od magazynu większą upierdliwością jest przyporządkowanie zakupów do kosztów: musisz opisać każdą fakturę zakupową i ją przyporządkować do danej sprzedaży. Jak miałem zakup rurki, wałka, blachy, pręta, płyty, kątowników, śrubek i zużyło się do wyrobu po trochę wszystkiego a kilka pozycji do innych sprzedaży, to wszystko musisz uporządkować. Co Ty miałeś za pełną księgowość jak tego nie było?

Dalej mam. Większość leci w koszt od razu, jakiejś tam drobnicy typu parę śrubek za 3 dychy nie będę skrupulatnie liczył i wrzucał na magazyn. Na magazyn wchodzą rzeczy "grubsze"- podzespoły, surowce, ogólnie to, co wchodzi w skład mojego produktu. Nikt mi nie każe wykazać z której faktury zakup jest zużyty na której fakturze sprzedażowej. Mam x elementów na magazynie o wartości takiej i takiej, sprzedałem 12 sztuk produktu, po 1 elemencie każdy, nici nie dokupiłem to tylko na wykazie magazynu w następnym miesiącu zaznaczam x-12 o wartości takiej i takiej i gotowe.

Zwykle nie mam jakichś mieszanin na fakturach, tylko na śrubki jest osobno, bo kupuję gdzie indziej, a same surowce też w większości wyeliminowałem i płacę już za obrobiony półprodukt, który mam na sztuki. Więc cała ta kwestia u mnie sprowadza się do tego, że zaznaczam, które faktury idą na magazyn, a które nie. I tyle. Ewentualnie czasem część towaru z faktury idzie na magazyn, to zaznaczam która.

Poza tym z tym co do grosza to niby tak, ale znowu nie do końca, czasami jakieś drobne nieścisłości parę złotych tu czy tam można po prostu olać i zrezygnować z uznawania tego za koszt. Zwykle w okolicy sporządzania sprawozdania rocznego zbiera się trochę różnych dziwnych rzeczy niejasnych z całego roku to zamiast szukać, kombinować można po prostu spisać te kilkadziesiąt złotych na straty i tyle.

Szczegółów tego wszystkiego już nie znam, mam biuro rachunkowe, które się tym zajmuje i ja tylko robię co każą, resztą się nie przejmuję :P
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2021, 21:56 przez Avalyah, łącznie zmieniany 2 razy.

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rdarek » 05 kwie 2021, 21:52

CFA pisze:
05 kwie 2021, 21:31
Od magazynu większą upierdliwością jest przyporządkowanie zakupów do kosztów: musisz opisać każdą fakturę zakupową i ją przyporządkować do danej sprzedaży. Jak miałem zakup rurki, wałka, blachy, pręta, płyty, kątowników, śrubek i zużyło się do wyrobu po trochę wszystkiego a kilka pozycji do innych sprzedaży, to wszystko musisz uporządkować. Co Ty miałeś za pełną księgowość jak tego nie było? Robiłem to po łebkach dekretując całe faktury, ale jak potem wyprodukowałem coś z tego co zostało, to się robił bałagan, bo sprzedaż jest a zakupu nie ma. Nie warto.
Oj własnie to dopiero jest bolesne do potęgi n-tej Ty masz śrubki to wprowadzisz na magazyn i jakoś z tego wybrniesz a ja mam materiały w rolkach kupowane na m2 sprzedawane w zależności od materału na mb i w dodatku część materałów światłoczułych i taką fakturę np rolkę rozpisac na 50-60 zleceń. Poszczególne zlecenia u mnie są zazwyczaj realizowane tego samego dnia rolka schodzi w okresie np. tygodnia to co musiałbym zatrudnić osobę do papierologii :mrgreen: :twisted: a kto na to zarobi dziękuje ta zabawa ze spółeczkami nie dla mnie. A papierologię trzeba pilnowac na bierząco - teoretycznie przy DG również

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Avalyah » 05 kwie 2021, 21:54

rdarek pisze:zabawa ze spółeczkami nie dla mnie.

No najwyraźniej nie, ale też nikt nie namawia :P To ma sens tylko wtedy, kiedy ma to sens, a nie kiedy tego sensu nie ma :mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”