praca na etacie a własna firma?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 139
Kontakt:

Re: praca na etacie a własna firma?

Post napisał: kamar » 05 kwie 2021, 17:37

Avalyah pisze:
05 kwie 2021, 17:22
kamar pisze:Byłoby bardzo niezdrowo gdyby np. z trzech wspólników tylko jeden miał pojęcie i prowadził księgowość.

Nie wiem, kto powiedział, że w spółce musisz mieć kogokolwiek poza sobą. Zależy do czego ta spółka jest potrzebna i z jakiego powodu została założona - podejście będzie wtedy zgoła inne.
Ja jestem prosty człowiek i prosto rozumuje. Spółka to dla mnie twór złożony ze wspólników.
Nawet tak dziwna jak moich dostawców - małżeństwo ma dwie spółki , z podobna nazwą, tym samym adresem i działalnością. Do tego są w nich naprzemiennie prezesem i wiceprezesem. I fakturują mi też naprzemiennie. A ze to trwa od lat więc jakiś cel w tym jest. Ale nie wnikam.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 63

Post napisał: Avalyah » 05 kwie 2021, 17:42

kamar pisze: Spółka to dla mnie twór złożony ze wspólników.

Może tak być, ale jednoosobowe spółki z o o i spółki z o o komandytowe są całkiem częstym zjawiskiem. Miłościwie nam panujący doprowadzili do tego, że ta druga opcja straciła większość sensu, bo spółka osobowa, jaką jest komandytowa została obłożona podatkiem CIT od osób prawnych. Niemniej jednak ta pierwsza opcja to dalej nierzadki przypadek.

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 55

Post napisał: CFA » 05 kwie 2021, 17:45

Avalyah pisze:
05 kwie 2021, 17:22
CFA pisze:Dla tej skali działalności (mała produkcja) spółka jest zbyt kosztowna i kłopotliwa.
Na czym ta kosztowność i skomplikowanie polegają?
Kosztowność w sensie opłaty za księgowość, bilans czy sprawozdanie i monitory jest zauważalna,
ale powiedzmy, że pomijalna.
Uciążliwe jest pilnowanie każdego grosza i niemożność bezpośredniego wydatkowania swojej kasy.
Opodatkowanie pomijam, bo jak ktoś dobrze się zorganizuje, to tych niskoopodatkowanych pieniędzy
też przepompuje trochę, ale już trzeba się nagimnastykować i to jest właśnie cena za tę odpowiedzialność. Jeśli jest znikome ryzyko, to jest to balast, który przeszkadza i jest upierdliwy. Prowadziłem kiedyś taki biznes i też częściowo produkcyjny (księgowość w biurze) ale już sam fakt dekretowania wydatków i przyporządkowywanie
zakupów do przychodów, zaewidencjonowany magazyn - co musiałem zrobić ja, bo księgowa nie wiedziała z czego co robimy, był dodatkowym zajęciem. A na koniec miesiąca i tak się okazywało, że połowa NKUP :-) zwłaszcza w delegacji. Naprawdę przy skali, o której mówimy nie jest to warte zachodu.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 05 kwie 2021, 18:23

Avalyah pisze:
05 kwie 2021, 17:42
ale jednoosobowe spółki z o o i spółki z o o komandytowe są całkiem częstym zjawiskiem.
Przejrzałem kontrahentów i ani jednego takiego jednoosobowego podmiotu. Czyli nie aż tak częste :)

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Avalyah » 05 kwie 2021, 18:32

CFA pisze:Naprawdę przy skali, o której mówimy nie jest to warte zachodu.

Cóż w moim przypadku nie spotkałem się z żadną z uciążliwości, o których pisałeś, chociaż ja działam w ramach sp. z o. o. sp k., także nie wiem czy w zwykłej sp z o. o. coś by się nie pojawiło (magazyn szczególnie). Różnica jest tylko tych paru stówek miesięcznie i raz w roku dodatkowe parę stówek na sprawozdanie roczne. Magazyn pewnie byłby upierdliwy, ale u mnie wystarczy podać stan magazynowy na koniec miesiąca i tyle.

Dyskusja się ciągnie, chociaż nie wiem tak do końca po co - to, jaką formę działalności wybrać, czy robić księgowość samemu, programem, czy zlecić, to wszystko zależy od konkretnej sytuacji i nie ma żadnej złotej reguły na to, wbrew twierdzeniom niektórych tutaj, którym się wydaje, że wiedzą lepiej od całej reszty.
kamar pisze:Czyli nie aż tak częste
Coś wspominałem chyba o czubku nosa już? Świat się na Tobie kamarze nie kończy. To, że Ty nie znasz nie znaczy, że nie istnieją, ani że nie są częste :) Ja znam kilka i co w związku z tym?

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 05 kwie 2021, 19:03

Avalyah pisze:
05 kwie 2021, 18:32
Ja znam kilka i co w związku z tym?
No nic, masowo to one nie występują :) Z samozatrudnionymi tez nie mam kontaktów a przecie istnieją.
Odszukałem kilka w rejestrze z okolicy. No faktycznie występują, najczęściej z takimi wpisami :
wartość udziałów - 2.5 tyś. zł
ilość udziałów - 100
posiada całość akcji - tak

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Avalyah » 05 kwie 2021, 20:07

kamar pisze:No nic, masowo to one nie występują

Masowo oczywiście nie. Ale sam wymieniłeś dwie. Ten zestawik współmałżonków jest zrobiony tak dlatego, żeby nie płacić ZUSu - jeśli masz jednoosobową z o o to płacisz pełny ZUS. Jak wstawisz drugiego wspólnika, nawet na kilka procent, to już nie. Raczej nie zostały stworzone w "tradycyjnym" założeniu, że jest dwójka wspólników, mają wkład własny i razem pracują nad firmą, tylko dwie osobne na zasadzie 99% udziałów jeden wspólnik i 1% drugi. Przynajmniej tak zakładam, trudno sobie wyobrazić inny ku temu powód. Technicznie nie są to jednoosobowe spółki, ale w praktyce po to zostały zrobione. Taki mamy klimat, że trzeba sobie jakoś radzić :P

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 05 kwie 2021, 20:14

Avalyah pisze:
05 kwie 2021, 20:07
Taki mamy klimat, że trzeba sobie jakoś radzić :P
Ależ ja nie mam nic przeciwko, przepisy pozwalają, działającemu pasuje to sprawa czysta. Oczywiście dla mnie bo US mniej za tym przepadają :) Byłem kiedyś zamieszany w postępowanie karno-skarbowe przeciw dość dużej spółce też rozpączkowanej na członków rodziny, z dotacjami unijmymi. Az żal było patrzeć jak trzepali każdy przerzucony grosz.

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 55

Post napisał: CFA » 05 kwie 2021, 20:15

Avalyah pisze:
05 kwie 2021, 18:32
CFA pisze:Naprawdę przy skali, o której mówimy nie jest to warte zachodu.

Cóż w moim przypadku nie spotkałem się z żadną z uciążliwości, o których pisałeś, chociaż ja działam w ramach sp. z o. o. sp k., także nie wiem czy w zwykłej sp z o. o. coś by się nie pojawiło (magazyn szczególnie).
Jak to nie spotkałeś się? Przy pełnej księgowości? Jak mi przy DG zapłacą za fakturę, to mogę sobie przelać
na inne konto, zapłacić za cokolwiek prywatnego kartą z tego konta albo komuś przelać i nie ma problemu. Przy pełnej księgowości nie ruszysz tej kasy dopóki nie będziesz miał tytułu do niej.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Avalyah » 05 kwie 2021, 20:31

kamar pisze: Oczywiście dla mnie bo US mniej za tym przepadają

Owszem, mogą się doczepić. Niemniej jednak jednoosobowa zoo jest w pełni akceptowalna przez urząd, jest w końcu nawet traktowana jako specjalny przypadek.
CFA pisze:Jak mi przy DG zapłacą za fakturę, to mogę sobie przelać
na inne konto, zapłacić za cokolwiek prywatnego kartą z tego konta albo komuś przelać i nie ma problemu.

Po co miałbym za cokolwiek prywatnego płacić z konta firmowego? Od tego mam konto prywatne przecież :D

No i w spółce komandytowej było w zasadzie tak samo - kasa na koncie firmy była Twoją własnością i możesz robić z nią co chcesz, to spółka osobowa. Nie próbowałem nią robić drobnych zakupów co prawda, no ale nie po to mam konto firmowe. Po wprowadzeniu CITu już wygląda to tak jak w spółce zoo, ale kto by wyśnił taką opcję, że podatek od spółek z osobowością prawną będą płaciły też spółki osobowe. Dla mnie akurat ta kwestia jest bez różnicy, jak dotąd szczerze mówiąc nawet nie pomyślałem, żeby jakiekolwiek prywatne koszty pokrywać używając karty/konta firmowego.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”