Wymiana silnika na 3f w MTP 520.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 17
Re: Wymiana silnika na 3f w MTP 520.
Panowie dziękuję za rady.
Sprzęt zakupiony i już w domu. Zdecydowałem się dołożyć i kupiłem silnik nowy, zamiast używanego.
Dotarły też inne duperele jak części nowej kasety sterującej, łącznik krzywkowy i skrzynka na bezpiecznik. Przez święta odpalę to na "pająka", a wymianą w tokarce zajmę się kiedy zrobię sobie już nowe mocowanie silnika i koło pasowe.
Sprzęt zakupiony i już w domu. Zdecydowałem się dołożyć i kupiłem silnik nowy, zamiast używanego.
Dotarły też inne duperele jak części nowej kasety sterującej, łącznik krzywkowy i skrzynka na bezpiecznik. Przez święta odpalę to na "pająka", a wymianą w tokarce zajmę się kiedy zrobię sobie już nowe mocowanie silnika i koło pasowe.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Nóż można wyszlifować ze stalki, kąt 35* powinien być odpowiedni.
Skoro masz tokarkę to jej używaj.
Skoro masz tokarkę to jej używaj.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Nie musisz mieć noża do paska, wręcz wątpię, że ten potwór by pociągną toczenie takim nożem.
Z grubsza wybierasz kanał przecinakiem. Potem ustawiasz odpowiedni kąt sanek i wykańczasz tymże przecinakiem powierzchnie pod rzeczony pasek
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 17
Używam, używam. Brak mi jednak zaplecza do pewnych prac, bo sama tokarka to nie mój kierunek hobby, a tylko narzędzie do hobby.
Przydałby się w tym kole jeszcze rowek pod wpust, ale nie mam narzędzi czym go zrobić.
Przecinakiem to faktycznie dam radę zrobić, ale pinola w mojej chińskiej Dedrze w życiu nie wytrzyma dłutowania rowka.
-
- Posty w temacie: 5
Wytrzyma bez obaw

Udało mi się skopiować link do filmu adama
https://youtu.be/x1vjaKczGLY
A z kąd jesteś? Mam inny prosty patent na dłutowanie rowka w przypadku otworu przelotowego
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
a na allegro koło pasowe spz 60/1 z tuleją taper 42zł, jest sens?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 9
Dokładnie to chciałem napisać, tuleję 1008 kupisz z otworem 19mm i rowkiem pod wpust 6mm.lukasz.radomski pisze: ↑05 kwie 2021, 08:29a na allegro koło pasowe spz 60/1 z tuleją taper 42zł, jest sens?
Krak.
-
- Posty w temacie: 9
jakub_k pisze:ale pinola w mojej chińskiej Dedrze w życiu nie wytrzyma dłutowania rowka.
dłutować możesz w tokarce i bez specjalnych przyrządów, trzeba tylko podszlifować stalkę odpowiedniej szerokości, najlepiej prostokątną (większa sztywność) jako dłuto mocowana na płasko i leciutko skośnie do osi wzdłużnej w imaku narzędziowym. Smarować olejem lnianym lub innym, nie szarżować z przybieraniem. I robić co najmniej kilka przejść do "wybiegania" w jednym przybraniu, bo nóż mimo krótkiego mocowania będzie lekko sprężynować. W końcu to nie sztywna, masywna obrabiarka.

pozdrawiam,
Roman
Roman