Elektrownia wiatrowa z krokowca
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 89
Re: Elektrownia wiatrowa z krokowca
to zgodnie z tytułem posta czy da się wyliczyć ile prądu i jakie napięcie uzyskamy z " krokowca "czy tylko profesjonalne odejście jak wiertarka wiertarka .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Posty w temacie: 100
Nie da się bo siły działające w silniku pochodzą od pola magnetycznego magnesów stałych i pola elektromagnetycznego uzwojenia. Natomiast w prądnicy masz indukcję z samych magnesów.
Próbowałeś zrobić jakieś pomiary generowanej mocy na krokowcu napędzanym silnikiem? Wiesz jak to się robi?
Bez sensu, lepiej zwykła wtyczkę co sie rozłączy jak ma być po taniości. A jak kasy nie szkoda to od razu złącze obrotowe.
O to to, pieprzą o ogniwach na podczerwień. Przez co tylko utrudniają realny projekt.
Próbowałeś zrobić jakieś pomiary generowanej mocy na krokowcu napędzanym silnikiem? Wiesz jak to się robi?
-
- Posty w temacie: 89
strikexp pisze:O to to, pieprzą o ogniwach na podczerwień. Przez co tylko utrudniają realny projekt.
Próbowałeś zrobić jakieś pomiary generowanej mocy na krokowcu napędzanym silnikiem? Wiesz jak to się robi
dotyczczas wiedziałem ale po twoim poście to stwierdzam że twoja wiedza to tylko youtube wiec dyskutować to raczej nie będe.
Dodane 1 minuta 17 sekundy:
i nie żebym kogoś lubił albo nie ale czasem tux prawdę napiszę do której nic dodaćtuxcnc pisze:Dawno takiej bredni nie słyszałem.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Posty w temacie: 100
Oświeć więc nas geniuszu, jakie są wzory dla silnika krokowego.
Bo wydaje mi się że zaraz stwierdzisz , że przy zatrzymanym krokowcu powinno płynąć z niego te nominalne 2A

-
- Posty w temacie: 17
Gdybym nie wiedział, to by nie był żaden wstyd, bo to jest wiedza całkowicie bezużyteczna, bo nie po to produkuje się prądnice, żeby w ich miejsce stosować silniki, a szczególnie krokowce, które się do tego w ogóle nie nadają.
-
- Posty w temacie: 26
Bo się nie nadaje, bez sensu montować coś co już na wstępie niszczy ileś tam momentu aby tylko się obrócił wirnik. A zrobić to można tylko w ramach nadmiaru silniczków i z chęci próby.
Wielokrotnie jak gdzieś jadę to patrzę na wiatraczki które zakladają drogowcy do oswietlania np. przejść dla pieszych poza miastami. I pomimo że dla mnie nie ma zauważalnego wiatru a sam wiatrak jest na niewielkiej wysokości to śmigło obraca sie dość szybko. Czyli opory tej pradnicy są niewielkie. Krokowiec by pewnie tu się nie sprawdził.
StrikeXP, wspomnial o silnikach BLDC. Mam rower z takim silnikiem 1KW i on stawia bardzo mały opór. Więc szukajac czegoś gotowego chyba dość dobrą rzeczą byłby moze taki silnik.
Wielokrotnie jak gdzieś jadę to patrzę na wiatraczki które zakladają drogowcy do oswietlania np. przejść dla pieszych poza miastami. I pomimo że dla mnie nie ma zauważalnego wiatru a sam wiatrak jest na niewielkiej wysokości to śmigło obraca sie dość szybko. Czyli opory tej pradnicy są niewielkie. Krokowiec by pewnie tu się nie sprawdził.
StrikeXP, wspomnial o silnikach BLDC. Mam rower z takim silnikiem 1KW i on stawia bardzo mały opór. Więc szukajac czegoś gotowego chyba dość dobrą rzeczą byłby moze taki silnik.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 28
Nie ja. Na silnikach nie znam się, poza różnymi szczegółowymi tematami z nimi związanymi (np. wyładowania niezupełne w diagnostyce silników sporych rozmiarów i korozja elektryczna łożysk).IMPULS3 pisze:Pitsa wspomnial o silnikach BLDC.
Ale w sytuacji postapokaliptycznej może być bezcenna. I to jest ciekawe zastosować silnik krokowy do czegoś innego niż go zaprojektowano. Pamiętasz wykorzystanie silniczka krokowego jako impulsator? Jest to bez sensu ale da się.tuxcnc pisze:to jest wiedza całkowicie bezużyteczna

Mógłbym poeksperymentować (max 2-3h) z silnikiem krokowym, ale nie mam pojęcia jak zrobić zadajnik momentu obrotowego, niezależny od prędkości obrotowej silnika krokowego żeby robić charakterystykę silnika krokowego w zależności od pobieranej z niego energii (czyli hamowania)? Ciężarek na bębnie?
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ