Elektrownia wiatrowa z krokowca

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

atlc
Posty w temacie: 17

Re: Elektrownia wiatrowa z krokowca

Post napisał: atlc » 18 mar 2021, 14:10

Może tracker, wydaje się to jedyne rozsądne rozwiązanie tylko jak zawsze jest jakieś ale.
Jak na razie w zależności od miejsca montażu trackery są na nieopłacalne lub na granicy opłacalności. W najbliższych kilku dekadach szykuje się znaczna podwyżka cen stali - takie są prognozy ze względu na przestawianie hutnictwa na proces wodorowy. Bez drastycznego wzrostu sprawności paneli nie ma szans na opłacalność skomplikowanych (materiałochłonnych) konstrukcji, w dodatku wymagających konserwacji i obsługi.
IMPULS3 pisze:moze panel będzie dwustronny

Może jednak nie, bo jak zasłoni ziemię z góry, to co ma odebrać z dołu?
IMPULS3 pisze:Co mnie to obchodzi.

Wydawać by się mogło że jednak Cię obchodzi, skoro tak tego bronisz.
IMPULS3 pisze:a może będzie wyłapywał promieniowanie z kosmosu a nie z Ziemi.

Póki co za wiele tego do nas nie dociera poza promieniowaniem naszej gwiazdy, ale może planujesz jakieś zmiany w tym względzie?
IMPULS3 pisze:Może zaczniesz wreszcie debatę ze Strike?

Nie, dziękuję.
Może zamiast uciekać się do tak niskich prowokacji po prostu zaprezentujesz SWOJE zdanie na jakiś temat, zamiast TYLKO prezentować cytaty wątpliwej jakości?

Z jednym mogę z Tobą zgodzić - kolektory słoneczne, stosunkowo tanie, proste, niezawodne i "robią robotę".
Aa, no i podoba mi się Twoja spawana tokarka.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26

Post napisał: IMPULS3 » 18 mar 2021, 14:21

atlc pisze:Wydawać by się mogło że jednak Cię obchodzi, skoro tak tego bronisz.

Nie bronię tylko wspomniałem że się mówi o takiej koncepcji. A to różnica. natomiast za panelami (czy bardziej za technologia tego typu) jestem jak najbardziej . I to wszystko.
Osobiście mam tylko 1 panel 270W i kupiłem go dla sprawdzenia. I póki co leży sobie i czeka abym go kiedyś gdzieś powiesił i podłączył.

atlc

Post napisał: atlc » 18 mar 2021, 14:27

pitsa pisze:Czy montując panele na gruncie pokrywa się szczelnie całą powierzchnię?

Zależy od punktu widzenia.
Patrząc prostopadle do powierzchni ziemi - nie.
Patrząc prostopadle do powierzchni paneli - tak.
Liczy się kierunek z punktu widzenia padania promieni słonecznych. Dąży się optymalnego zacieśnienia rzędów, z jednoczesnym jak najmniejszym wzajemnym zacienianiem się paneli w sąsiednich rzędach. Tu kłania się konstrukcja paneli - zacieniona celka blokuje pracę całego panela. Z tego powodu panel dzieli się na kilka obwodów i w puszce przyłączeniowej z tyłu są diody prostownicze które "wycinają" z obwodu zacieniony segment.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 28

Post napisał: pitsa » 18 mar 2021, 14:30

tristar0 pisze: już jest ciekawe
Dziś kręciłem silnikiem 3Nm z podpiętym mostkiem i zasilając silniczki z zabawek. Chciałem sprawdzić jak zmienia się opór na wale. Mógłbym spróbować zrobić wiatraczek o osi pionowej, choćby z wygiętej jedynie w "S" blachy i przymocować na rogu budynku. Jeszcze się zastanowię.

Dodane 1 minuta 31 sekundy:
atlc pisze:Zależy od punktu widzenia
Trzeba na to spojrzeć jako mikroklimat pod panelami i nie ograniczać się do jednego efektu.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

atlc

Post napisał: atlc » 18 mar 2021, 14:34

IMPULS3 pisze:Nie bronię tylko wspomniałem że się mówi o takiej koncepcji. A to różnica. natomiast za panelami (czy bardziej za technologia tego typu) jestem jak najbardziej .

Również jestem za, montowałem to w czasie kiedy w Polsce nie było jeszcze dotacji, większość robiliśmy w Danii i Szwecji.
Na mazurach 100kW, w Przasnyszu 40kW, trochę instalacji na budynkach basenów itp.
Patrząc jaki jest teraz boom na to może nie warto było tego rzucać. Jedną instalację robiliśmy w Kirunie w Szwecji na kole podbiegunowym.

Pewnie będzie się mówiło o tej koncepcji jeszcze przez kilka kolejnych dekad i może masowej realizacji nie zaznać tak jak wiele do niej podobnych.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 89

Post napisał: tristar0 » 18 mar 2021, 14:42

No pięknie
atlc pisze:Patrząc jaki jest teraz boom
tylko zapytam o coś takiego co z tym zrobić bo mam rodzinę w Australii i też był tam bum tyle że dawno temu gdzie fotowoltaika w Polsce to coś jak AXN -SIFI. i teraz niewiedzą co robić z całymi hałdami paneli niczym WV z autami w stanach ,tyle piepszenia o ekologi o darmowej energii a ktoś się zastanowił ile trzeba ziemi przewalić żeby te rzadkie pierwiastki do tych paneli zastosować
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

atlc

Post napisał: atlc » 18 mar 2021, 16:29

Problem dotyczy tak samo wyeksploatowanych łopat z wiatraków, czy.. samochodów elektrycznych.
W Norwegii mają już z tym problem, naprawy powypadkowych, czy uszkodzonych na drodze elektryków są tak drogie, że w większości wylicza się szkody całkowite. Ostatni głośny przypadek to złomowanie kilkulatka ze względu na kilkucentymetrową dziurkę w podłodze, a ściśle w obudowie akumulatora. Naprawę wycenili na ponad 150k zł.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26

Post napisał: IMPULS3 » 18 mar 2021, 16:50

tristar0 pisze:a ktoś się zastanowił ile trzeba ziemi przewalić żeby te rzadkie pierwiastki do tych paneli zastosować

Do wszystkiego trzeba tej ziemi przewalić aby cokolwiek zrobić. Takie wymogi ma technologia póki co. Ale wole to niż silniki spalinowe (choć te też lubię) i żadnego światelka w tunelu aby to zmienić. Temat ekologii to ogólnie temat rzeka i nie to jest wiine że powstają panele czy cokolwiek innego ale system gospodarczy na świecie. I ten ciągły pęd nie wiadomo do czego kosztem planety.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 89

Post napisał: tristar0 » 18 mar 2021, 17:01

Pare lat temu byłe w Krynicy morskiej i oglądałem te początki przesmyku do morza opinii jak zawsze wiele najwięcej wśród ekologów ale rozmawiając z miejscowymi dowiedziałem się że żeby przepłynąć na morze przez oczywiście sąsiadów granicę to trzeba za każdym razem zapłacić od 1500 pln dla jachtu a dla barek dużo więcej no i nie że płyniesz kiedy chcesz tylko łaskawcy wyznaczają termin i masz czekać i przy okazji przetrzepią ci cały stateczek jak swój .

Dodane 2 minuty :
wiec jako szczur lądowy to pomimo tych ekologów jestem na tak.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 39
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 18 mar 2021, 17:43

co do tego promieniowania był jeszcze ten kawałek blach z kondensatorem i przerywaczem Tesli, gdzies widzialem nawet filmik, coś tam pokazywało na mierniku.
a co do krokowca i jakiejs zaróweczki led, to czemu nie? mozna taki metrowy wiatraczek i niech sie kręci i swieci jakis korkowiec tam 1,89Nm 2,8A, 2 mostki gretza (czy jak to sie pisze) w szereg i postawic za oknem.
co do tego skrecenia kabla, to mozna zrobic ograniczniki obrotu, wiedząc skąd najczęsciej wieje.
Jak na razie nalaliscie morze teorii włącznie z obrzucaniem sie g , a nie o tym miało być. Jakby zaden krokowca na chacie nie miał, tylko wyższość czegoś tam nad tym bidnym krokowcem hehe.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”