No więc mamy jasność - jak zwykle loteria

pzd.
ALZ pisze: Nie ma sie co czarować, silnik 3 fazowy + falownik także potrzebuje dodatkowego chłodzenia silnika bo skończy sie tak jak w silnikach DC.
ALZ pisze: ↑07 mar 2021, 15:45Te sterowniki są naprawdę niezłe, mówię tutaj o amerykańskim oryginale.
Też byłem sceptyczny gdy kuipiłem tokarkę z tym wynalazkiem ale po wymianie podzespołów na porządne i dołożeniu wentylatora dla silnika śmiga już 4 rok bez zarzutu. Nie ma sie co czarować, silnik 3 fazowy + falownik także potrzebuje dodatkowego chłodzenia silnika bo skończy sie tak jak w silnikach DC. Frezarkę też mam z tym sterownikiem i po dołożeniu chłodzenia silnika śpię spokojnie. Jak ktoś lubi sobie życie utrudniać wymienia to na falowniki, ale to i tak nie zastąpi normalnego układu silnik + przekładnia.
ALZ pisze:Wracając do silników inducyjnych - obciąż silnik przy małych obrotach zobaczysz jak długo wytrzyma.
ALZ pisze:No chyba że to silnik 4 lub 6 polowy , ale gdzie znajdziesz taki poniżej 1 kw?
MarioSWD pisze:dziwi mnie tylko jedna rzecz że na "odwrotnych" obrotach prędkość obrotowa jest sporo mniejsza. Gdzieś o połowę. Nie chce mi się już szukać przyczyny.