Stankoimport 6T80 Щ - moja druga frezarka
-
Steryd
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 80
Re: Stankoimport 6T80 Щ - moja druga frezarka
Jak to te płytki po 109 zł z aledrogo, to z nich taki iscar jak ze mnie mitutoyo
próbowałem ich użyć w stali i miałem fajną glowiczke
już lepiej zainwestować w coś chińskiego, co się nie wstydzi swojej chińszczyzny, albo w pafany, dolfamexy, czy inne polskie niewiele droższe marki.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
maciek95k
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 14
Pokaż te płytki których używałeś (jakiś symbol czy coś) bo te ze zdjęcia to do alu się totalnie nie nadają
Jak masz chłodzenie to warto użyć. Raczej coś zrobiłeś nie tak albo serio masz jakieś czelabińskie aluminium że wyszło aż tak źle
Jak masz chłodzenie to warto użyć. Raczej coś zrobiłeś nie tak albo serio masz jakieś czelabińskie aluminium że wyszło aż tak źle
-
the.bear
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 150
A cholera jeszcze wie, ale takie zboczenie mam, że albo jest najlepiej jak się da, albo w ogóle. Trochę to upierdliwe prawdę mówiąc, ale co poradzić...
Dodane 13 minuty :
Za 10 płytek dałem 70 zł z dostawą, więc stwierdziłem, że spróbuję...
Teraz kupiłem takie: (APKT) APHT100302FR-ALP CWK26
Też najtańsze jakie były w sumie, bo chciałem sprawdzić jak się zachowają (12 zł szt).
W sumie to różnica już była już odczuwalna przy montażu głowicy, bo mi płytka w rękę "weszła".
Dodane 13 minuty :
ISCAR APKT 1003PDR HM90 IC908Steryd pisze: ↑03 mar 2021, 21:31Jak to te płytki po 109 zł z aledrogo, to z nich taki iscar jak ze mnie mitutoyopróbowałem ich użyć w stali i miałem fajną glowiczke
już lepiej zainwestować w coś chińskiego, co się nie wstydzi swojej chińszczyzny, albo w pafany, dolfamexy, czy inne polskie niewiele droższe marki.
Za 10 płytek dałem 70 zł z dostawą, więc stwierdziłem, że spróbuję...
Teraz kupiłem takie: (APKT) APHT100302FR-ALP CWK26
Też najtańsze jakie były w sumie, bo chciałem sprawdzić jak się zachowają (12 zł szt).
W sumie to różnica już była już odczuwalna przy montażu głowicy, bo mi płytka w rękę "weszła".
-
maciek95k
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 14
Lać chłodziwem i spróbować jeszcze raz. Ślady masz bo się klei na ostrze. Spróbuj jeszcze też z innym aluminium. Powinno iść ; ) Jak będzie brakować obrotów to jedyna opcja dla Ciebie to będzie duża głowica żeby odpowiednie Vc uzyskać.
-
the.bear

To wahacz od jakiegoś Ałdi...
Puściłem na jakieś 0.1-0.2 i max obrotów na początek, ręką kręciłem powoli:
https://bearsgarage.pl/ftp/przebieg1-alu.mp4
Później pojechałem na 1mm głęboko:
https://bearsgarage.pl/ftp/przebieg2-alu.mp4
I jeszcze raz z WD40:
https://bearsgarage.pl/ftp/przebieg3-alu-wd40.mp4
-
the.bear

No to dzisiaj wyciągnąłem ciężkie działa 
Trochę ten zestaw waży, czasami jednak filigranowe blondynki mają trudniej w życiu niż chłop
Trochę zabawy miałem, żeby to cholerstwo wycentrować. Najpierw uchwyt, potem detal w uchwycie. No ale finalnie z dokładnosścią do 2 kresek na zegarze się udało
I teraz pytanie, bo rozkminiałem czy centrować na detalu, czy na tych czterech łapach. Finalnie na łapach wycentrowałem ponzewnątrz, bo jak na detalu, to musiałem czterema łapami „na raz” kręcić i jakoś mi nie szło. No i musiałem stół sporo przesuwać i wracać, żeby ominąć łapy.
Ujdzie takie centrowanie na „łapie” czy to herezja?
Druga sprawa - jak taki detal mam splanować - podkładki równoległe, żeby go nad łapy wysunąć?
Sprawa trzecia - gdzie szukać do tej mojej podzielnicy jak o ile stopni / minut per dziurki w rzędzie obrócić?

Trochę ten zestaw waży, czasami jednak filigranowe blondynki mają trudniej w życiu niż chłop
Trochę zabawy miałem, żeby to cholerstwo wycentrować. Najpierw uchwyt, potem detal w uchwycie. No ale finalnie z dokładnosścią do 2 kresek na zegarze się udało
I teraz pytanie, bo rozkminiałem czy centrować na detalu, czy na tych czterech łapach. Finalnie na łapach wycentrowałem ponzewnątrz, bo jak na detalu, to musiałem czterema łapami „na raz” kręcić i jakoś mi nie szło. No i musiałem stół sporo przesuwać i wracać, żeby ominąć łapy.
Ujdzie takie centrowanie na „łapie” czy to herezja?
Druga sprawa - jak taki detal mam splanować - podkładki równoległe, żeby go nad łapy wysunąć?
Sprawa trzecia - gdzie szukać do tej mojej podzielnicy jak o ile stopni / minut per dziurki w rzędzie obrócić?