A śrubki kolumnowe jak byś robił ? Zderzak i z góry na dół.
Toczenie stali hartowanej do chropowatości poniżej 0,3 um Ra
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Re: Toczenie stali hartowanej do chropowatości poniżej 0,3 um Ra
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 5
Wałek ok. 100x15 mm jest kształtowy (ma promienie) więc jeśli nie toczenie CNC to szlifowanie CNC. Bezkłówka odpada. Problem taki, że przedstawiciele dwóch japońskich producentów płytek, twierdzą, że to się może nie udać. Podobno tokarka musi mieć wysoko-obrotowego wrzeciono. Ta co są aktualnie na niej próby robione ma 1800 obr/min max.
Jest to dosyć pilny temat, także jak możecie polecić zakład który przeprowadza szlifowania CNC wałków to proszę o namiar.
Dodane 2 minuty 50 sekundy:
Jest to dosyć pilny temat, także jak możecie polecić zakład który przeprowadza szlifowania CNC wałków to proszę o namiar.
Dodane 2 minuty 50 sekundy:
Wymaganie było 0,2 umRa ale klient poszedł na ustępstwo.marek żebrowski pisze: ↑24 lut 2021, 20:40A tak z ciekawości cóż to za detale że wymagana chropowatość jak przy procesach biotechnologicznych ?
Toczyliśmy borazonem 62HRC.Chropowatość wychodziła jak po szlifie. Nie pamiętam, jaką żywotność miała płytka, ale na pewno nie setki szt.,raczej kilkadziesiąt fi~ 30, dł też ~ 30.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Pamiętasz może Vc?W poniedziałek przyjedzie przedstawiciel firmy, która sprzedaje tylko płytki CBN i zobaczymy co z tego wyjdzie. Płytka ok. 800 zł netto...
Nie znam prędkości skrawania, bo nie ja to robiłem. To było 10 lat temu, więc nawet ci co robili, pewnie nie pamiętają. Widziałem, tylko, że wiór był świecący czerwonopomarańczowy. Musiała to więc być prędkość dość duża skoro wiór się rozżarzał. Toczenie było bez chłodzenia. Stał ŁH15.,albo jak kto woli 100Cr6.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
darexpl pisze:Płytka ok. 800 zł netto...
To chyba jakiś żart.
Wpisz w allegro Sumitomo BNC np. 9784851473, albo poszukaj nożyków borazonowych z Połtawy.
Wstępnie można też użyć płytki cermetowej.
Dodane 5 minuty 43 sekundy:
orion32 pisze:Widziałem, tylko, że wiór był świecący czerwonopomarańczowy. Musiała to więc być prędkość dość duża skoro wiór się rozżarzał.
Nie koniecznie duża, mi przy 800 obr./min. dla wałka około 20 - 25 mm średnicy wiór się palił.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
kamar pisze:A śrubki kolumnowe jak byś robił ? Zderzak i z góry na dół.
Kurde, szukałem w googalch co to jest "śruba kolumnowa" i też nie znalazłem więc nie wiem jakbym to robił

Jeżeli pomogłem kliknij pomógł 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Możliwe. Ćwierć wieku temu sprzedawałem je tysiącami jako kolumnowe. W każdym razie szlifowali je za grosze na bezkłówkach w zwoleńskim Łuczniku.
A jakie cenne były

A jakie cenne były