Tokarka 360x1000 modernizacja na cnc
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Re: Tokarka 360x1000 modernizacja na cnc
Zanim powiesisz psy na camlock-u to wypadało by zdjąć uchwyt i sprawdzić czy zamek na tarczy adaptera do którego przykręcasz uchwyt tokarki nie ma bicia (najlepiej w dwóch płaszczyznach X i Z). Potem zdjąć ten adapter i sprawdzić bicie na końcówce wrzeciona ze skróconym stożkiem. Sprawdzić powierzchnie przylegania camlock-a i adaptera jaki adater-uchwyt tokarski. Sam uchwyt podejrzewam że jest chiński. Może być wątpliwej jakości i stąd może być bicie. Możesz mieć przeciągniętą spiralę w którymś miejscu i też nie wyprowadzisz bicia tego uchwytu szlifowaniem szczęk. Uszkodzić spiralę nie jest trudno. Wystarczy zakładać rurę na klucz przy dokręcaniu uchwytu albo zrobić jakiegoś dzwona lub toczyć długi przedmiot bez podparcia i daleko od uchwytu. Tak samo źle umocowany i wyrwany w trakcie toczenia detal ze szczęk. Za kilka tygodni przyjedzie do mnie duża chinka Cormak-a z przelotem 105 mm i z Camlock-iem to sam z ciekawości pomierzę bicia na wrzecionie, tarczy adaptera i uchwycie.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
- Kontakt:
jakby diabeł miał jedno oko to może i by uwierzył
nie 40mm tylko 38 jak już. Mi ta tokareczka wytrzymała owszem długo, ale jak mam przerabiać, to za żadne skarby nie chce miec camlocka, tu nie chodzi o to czy wkrecisz te bolce bardziej czy mniej, po prostu tego nie da sie wyregulowac, juz pomijam ze te wcięcia lezkowe w bolcach w koncu sie wyrabiają. Ja to cholerstwo kupiłem w 2008 roku i na poczatku owszem było cacy i w ogole bodaj przez 5 lat.
Potem mi sie spieprzyło dro, potem zamek w suporcie i na koniec przekładnia. A ... ta sruba w koniku była wyrywana kilka razy, jak sie cos wierciło wiertłem fi 22.
Dodane 2 minuty 4 sekundy:
ale siem zdziwisz hehe
nie 40mm tylko 38 jak już. Mi ta tokareczka wytrzymała owszem długo, ale jak mam przerabiać, to za żadne skarby nie chce miec camlocka, tu nie chodzi o to czy wkrecisz te bolce bardziej czy mniej, po prostu tego nie da sie wyregulowac, juz pomijam ze te wcięcia lezkowe w bolcach w koncu sie wyrabiają. Ja to cholerstwo kupiłem w 2008 roku i na poczatku owszem było cacy i w ogole bodaj przez 5 lat.
Potem mi sie spieprzyło dro, potem zamek w suporcie i na koniec przekładnia. A ... ta sruba w koniku była wyrywana kilka razy, jak sie cos wierciło wiertłem fi 22.
Dodane 2 minuty 4 sekundy:
Alvar4 pisze:Za kilka tygodni przyjedzie do mnie duża chinka Cormak-a z przelotem 105 mm i z Camlock-iem to sam z ciekawości pomierzę bicia na wrzecionie, tarczy adaptera i uchwycie.
ale siem zdziwisz hehe
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Posty w temacie: 4
no Grzegorz Brodala pojechał pomierzył i musiał sprawdzić kilka zanim wybrał zadowalającą .bartuss1 pisze:Alvar4 pisze:
Za kilka tygodni przyjedzie do mnie duża chinka Cormak-a z przelotem 105 mm i z Camlock-iem to sam z ciekawości pomierzę bicia na wrzecionie, tarczy adaptera i uchwycie.
ale siem zdziwisz hehe
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Kontakt:
czyli pierwsza z brzegu nie wyjszła? loteria made in china
może za duzo toczyłem na tym, stąd sie w koncu zaczeło sypać, dziwne ze te stare polskie tokarki z lat 60 tych jakos do dzisiaj wytrzymują w tolerancji 2 setkowej.
tak czy siak do zcncowienia to sie nadaje jak najbardziej, wyrzucic zbedny chłam chinski - skrzynka posuwow i suportowa, gitara tez sio.
ja na gitarze miałem dwa koła - metryczne i calowe, jakies duperele dodatkowe do toczenia gwintów itd.
może za duzo toczyłem na tym, stąd sie w koncu zaczeło sypać, dziwne ze te stare polskie tokarki z lat 60 tych jakos do dzisiaj wytrzymują w tolerancji 2 setkowej.
tak czy siak do zcncowienia to sie nadaje jak najbardziej, wyrzucic zbedny chłam chinski - skrzynka posuwow i suportowa, gitara tez sio.
ja na gitarze miałem dwa koła - metryczne i calowe, jakies duperele dodatkowe do toczenia gwintów itd.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2021, 20:22 przez bartuss1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 19
Widocznie zbyt bardzo robisz wszystko na rympał, wystarczyło że raz niedokładnie założyłeś, pracowałeś chwile z luzem to wyklepało powierzchnie że już nic nie zrobisz, spawanie tarczy do nawęglanej powierzchni to niezbyt dobry pomysł bo może oddać za którymś toczeniembartuss1 pisze: ↑24 sty 2021, 20:04jakby diabeł miał jedno oko to może i by uwierzył
Dodane 2 minuty 4 sekundy:Alvar4 pisze:Za kilka tygodni przyjedzie do mnie duża chinka Cormak-a z przelotem 105 mm i z Camlock-iem to sam z ciekawości pomierzę bicia na wrzecionie, tarczy adaptera i uchwycie.
ale siem zdziwisz hehe

Swoją wierciłem i 38mm, nakrętka żyje i ma się dobrze.
W tej kasie to najrozsądniejszy wybór, przed jej zakupem oglądałem używki, w jednym TUC-u 40 sprzedający podkładał brzeszczot pod klin na sankach poprzecznych do toczenia małych średnic, do większych już trzeba go było wyjąć bo nie dało się przesuwać

-
- Kontakt:
nie wiem czy na rympał, ale było tych rupieci naprawdę duzo, uchwytami wachlowałem jak rękawiczkami - 3 szczekowy 160 ka i 4 szczekowy 200 ka.
co do spawania - są elektrody do stali jakosciowej, fakt ze te nibynózki by zostały na stałe czy tam dla swietego spokoju, ale wszystko da sie pospawać, trzeba wiedzieć tylko czym i jak.
Dodane 7 minuty 38 sekundy:
a, tarcze zabierakową ma sie rozumiec ze stali, a nie zeliwo z uchwytu, no ale na to jeszcze przyjdze czas.
Zrób to swoje ustrojstwo, ciekaw jestem czy bedzie smigać jak należy
co do spawania - są elektrody do stali jakosciowej, fakt ze te nibynózki by zostały na stałe czy tam dla swietego spokoju, ale wszystko da sie pospawać, trzeba wiedzieć tylko czym i jak.
Dodane 7 minuty 38 sekundy:
a, tarcze zabierakową ma sie rozumiec ze stali, a nie zeliwo z uchwytu, no ale na to jeszcze przyjdze czas.
Zrób to swoje ustrojstwo, ciekaw jestem czy bedzie smigać jak należy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Ten Cormak stoi u kumpla i toczyłem na niej i generalnie całkiem zgrabna maszyna. Tez mam obawy że to chinka ale ja akurat przemysłowo nie toczę więc u mnie w warsztacie powinna parę lat posłużyć. Poza tym maszyna ma kilkadziesiąt godzin pracy za sobą więc jest praktycznie nowa (uprzedzając pytania sprzedają tą bo kupują identyczna tylko z 4-metrowym łożem). Jak mi nie będzie odpowiadać to pójdzie dalej w świat. 105mm przelotu, półtora metra w kłach, 560mm średnicy toczenia nad łożem i 2.7 tony masy własnej, DRO, okular, podtrzymka ruchoma plus dodatkowo uchwyt czteroszczękowy i planszajba. To wszystko za około połowę ceny nowej maszyny. Nie wziąć było by grzechem. Tym bardziej że to w sumie po sąsiedzku prawie.

-
Kup nowe bolczyki, dobrze ustaw i będzie trzymać.
Pytanie dotyczące łożysk, siedzą tam stożkowe w klasie P5, planuję zarzucić zwykłe stożkowe dobrej jakości, mam spodziewać się bicia?
Pytanie dotyczące łożysk, siedzą tam stożkowe w klasie P5, planuję zarzucić zwykłe stożkowe dobrej jakości, mam spodziewać się bicia?
-
- Kontakt:
no, jak uchwyty do szafki to czemu nie
bolczyki to juz przekładałem z planszajby i to samo
tak czy śmak mam dorobioną nową śrubę hiwina do posuwu wzdłużnego 3205 z kompletem bloków lozyskowych, sie załozy jakies serwo yaskawa z przekładnią, akurat kilka takich mam, no ale to jak bedzie czas itd.

bolczyki to juz przekładałem z planszajby i to samo
tak czy śmak mam dorobioną nową śrubę hiwina do posuwu wzdłużnego 3205 z kompletem bloków lozyskowych, sie załozy jakies serwo yaskawa z przekładnią, akurat kilka takich mam, no ale to jak bedzie czas itd.
-
Witam.
Zamieszczam zdjęcia z postępu prac
Śruba osi Z
Elementy łożyskowania osi X
z racji krótkiej końcówki śruby koło htd służy również jako nakrętka do dociskania łożysk
mocowanie silnika
zfrezowany kołnierz nakrętki aby mogła wjeżdżać w obudowę w celu zwiększenia skoku
Tak wyszła osłona
Jak widać zespoły napędowe prawie już skończyłem, czekam jeszcze na jakieś pierdoły typu nakretki/śruby także kolejne zdjęcia będą mam nadzieje już z montażu wszystkiego do korpusu maszynki.
Pozdrawiam.
Zamieszczam zdjęcia z postępu prac
Śruba osi Z

Elementy łożyskowania osi X

z racji krótkiej końcówki śruby koło htd służy również jako nakrętka do dociskania łożysk

mocowanie silnika

zfrezowany kołnierz nakrętki aby mogła wjeżdżać w obudowę w celu zwiększenia skoku

Tak wyszła osłona

Jak widać zespoły napędowe prawie już skończyłem, czekam jeszcze na jakieś pierdoły typu nakretki/śruby także kolejne zdjęcia będą mam nadzieje już z montażu wszystkiego do korpusu maszynki.
Pozdrawiam.