Tokarka uniwersalna MAKTEK 330x700
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Re: Tokarka uniwersalna MAKTEK 330x700
W zależności od wielkości zbiornika olejowego, 5-10% nafty powinno pomóc. Nafta w każdym markecie budowlanym jest, można sobie 1l butelkę kupić.
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Witam serdecznie. Chciałem zapytać Panów @MrWaski @Maksel @maras_cnc jak się Panom sprawuje ta tokareczka z MTP? Czy robili Panowie jej pełen serwis wstępny? Jak się Panom na niej pracuje? Jakie (czy jakieś bardzo znaczące) wady Panowie w niej już odkryli? Czy ogólnie Panowie ją polecają? Gdyż wątek troszkę ucichł, a bardzo chętnie poznam opinie użytkowników w jak największej ilości.
Myślę nad jej zakupem jako swojej pierwszej tokarki. Co prawda ma to być do pracy, ale raczej pół profesjonalnej- bardzo możliwe, że głównie byłaby do aluminium, a stal dużo rzadziej. Dopiero będę zaczynał. Oglądając masę filmików na YT o chińczykach w tym prawie wszystkie Pana @adam Fx, myślałem by od razu po ewentualnym zakupie rozebrać do śrubki, zrobić szlifowanie łoża i prowadnic reszty suportu w profesjonalnym zakładzie, kasowanie wszelkich luzów, zmiana łożysk, dopasowanie wszystkiego by było na tip top do jednej setnej mm i myślę, że powinna hulać. Na starą maszynę nie mam warunków- miejsca, ani nikogo do pomocy przy ustawianiu, wsadzeniu na miejsce itp., a ta 330x700 to największa na jaką mógłbym sobie ewentualnie pozwolić.
Pozdrawiam!

Myślę nad jej zakupem jako swojej pierwszej tokarki. Co prawda ma to być do pracy, ale raczej pół profesjonalnej- bardzo możliwe, że głównie byłaby do aluminium, a stal dużo rzadziej. Dopiero będę zaczynał. Oglądając masę filmików na YT o chińczykach w tym prawie wszystkie Pana @adam Fx, myślałem by od razu po ewentualnym zakupie rozebrać do śrubki, zrobić szlifowanie łoża i prowadnic reszty suportu w profesjonalnym zakładzie, kasowanie wszelkich luzów, zmiana łożysk, dopasowanie wszystkiego by było na tip top do jednej setnej mm i myślę, że powinna hulać. Na starą maszynę nie mam warunków- miejsca, ani nikogo do pomocy przy ustawianiu, wsadzeniu na miejsce itp., a ta 330x700 to największa na jaką mógłbym sobie ewentualnie pozwolić.

Pozdrawiam!
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 28
Mnie się sprawuje wyśmienicie. Wszelkie luzy są mniej więcej w tolerancji jakie podawał producent.
Miałbym wydawać kupę kasy na szlifowanie łoża i prowadnic (po co?), to wolałbym dołożyć do numer większej 360x1000. I nie o gabaryty głównie chodzi, a o masę dodatków i udogodnień jakie posiada.
Miałbym wydawać kupę kasy na szlifowanie łoża i prowadnic (po co?), to wolałbym dołożyć do numer większej 360x1000. I nie o gabaryty głównie chodzi, a o masę dodatków i udogodnień jakie posiada.
-
W Pana przypadku raczej myślałem o podstawowym kasowaniu luzów, ewentualnym rozbieraniu i czyszczeniu z konserwacji. Bo wtedy może byłoby widać jakieś niedoróbki, ubytki, odkształcenia odlewu bądź jeszcze coś innego.MrWaski pisze: ↑25 lut 2021, 20:47Mnie się sprawuje wyśmienicie. Wszelkie luzy są mniej więcej w tolerancji jakie podawał producent.
O takim generalnym szlifowaniu to ja myślałem dla siebie, żeby trochę podnieść jakość pracy na tym sprzęcie by zminimalizować ile tylko się da granice błędu.

A jak wspomniałem większa, by na pewno odpadała i na to nic nie poradzę, nawet jeśli ma super dodatki

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 26
ozokarol pisze:O takim generalnym szlifowaniu to ja myślałem dla siebie, żeby trochę podnieść jakość pracy na tym sprzęcie by zminimalizować ile tylko się da granice błędu.
Szlifowanie prowadnic w nowej tokarce to absurd, wcale nie jest powiedziane że po szlifie łoża było by lepiej niż przed szlifem.
Jedyne co trzeba zrobić to skrobanie ślizgów suportu i konika bo to w 9/10 przypadków słaby punkt chińszczyzny, ale łatwy do poprawienia.
-
O skrobaniu myślałem. Może źle się wyraziłem, gdyż z tokarkami miałem do czynienia parę lat temu w technikum. Nie jakoś bardzo długo i mogłem nazwy pokręcić- możliwe, że właśnie ślizgi mi chodziło. Nazwę to najbardziej prymitywnie lecz niezawodnie czyli opisowo: chodziło mi o absolutnie wszystkie płaszczyzny, na których się suwa -suport- bezpośrednio na nim jak i na łożu tokarki. Te jaskółcze ogony, kliny, pryzmy itp. Właśnie po to, żeby nie było szpar, zachwiań, nierówności czy dużych luzów (bo jakiś no zawsze musi byćrc36 pisze: ↑25 lut 2021, 22:31ozokarol pisze:O takim generalnym szlifowaniu to ja myślałem dla siebie, żeby trochę podnieść jakość pracy na tym sprzęcie by zminimalizować ile tylko się da granice błędu.
Szlifowanie prowadnic w nowej tokarce to absurd, wcale nie jest powiedziane że po szlifie łoża było by lepiej niż przed szlifem.
Jedyne co trzeba zrobić to skrobanie ślizgów suportu i konika bo to w 9/10 przypadków słaby punkt chińszczyzny, ale łatwy do poprawienia.

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 28
Zapytaj najpierw ile kosztuje taki "remont" nowej tokarki, a dopiero potem kupuj...
Brak oczekiwanej tolerancji nie wynika tylko z jakości powierzchni, a głównie ze sztywności maszyny i jakości materiałów z jakich jest wykonana. Zrobisz masło maślane i efekt będzie żaden.
Wszak można poprawić tolerancję stosując odpowiednie parametry skrawania. Będzie wolniej ale jest to możliwe.
Brak oczekiwanej tolerancji nie wynika tylko z jakości powierzchni, a głównie ze sztywności maszyny i jakości materiałów z jakich jest wykonana. Zrobisz masło maślane i efekt będzie żaden.
Wszak można poprawić tolerancję stosując odpowiednie parametry skrawania. Będzie wolniej ale jest to możliwe.
-
Jak najbardziej się zgodzę, gdyż spieszyć się nie mam najmniejszego zamiaru. Zdecydowanie wolałbym zrobić mniej detali, ale powoli i dokładnie, tak by było jak ma być i by nie trzeba było poprawiać. Wcale nie oczekuje, że taka chinka będzie mi brała po 4mm wióra na raz.MrWaski pisze: ↑26 lut 2021, 08:14Zapytaj najpierw ile kosztuje taki "remont" nowej tokarki, a dopiero potem kupuj...

Będzie 0.8mm czy 1mm to i tak dla mnie bajlando, byle właśnie sama w sobie tokarka nie miała luzów i niedokładności. Czyli ostatecznie w sumie wychodzi, że najpierw trzeba by było ją kupić, porządnie obadać każdy luz, równoległość itp, a potem ewentualnie myśleć o korektach. No cóż, dziękuję za wszelkie informacje!
Pozdrawiam

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
dobre parametry i 4 będzie brałozokarol pisze:Wcale nie oczekuje, że taka chinka będzie mi brała po 4mm wióra na raz.
Będzie 0.8mm czy 1mm to i tak dla mnie bajlando

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Ale przed zmianą silnika czy już po?

Ja pewnie nie jeden nóż bym złamał u siebie, ale byleby tylko nie pokrzywić nic. Choć na praktykach ani jednego nie uszkodziłem, z czego trochę dumny jestem.