.rdarek pisze: piromarek pisze: ↑
01 paź 2020 10:39
Po za tym, ale to już fantazjuję, zobaczmy dlaczego przy naświetlaniu krzemu do trawienia elektroniki schodzi się do fal krótszych w celu zwiększenia upakowania.
I teraz co masz na myśli Lampę UV czy laser? Laser patrz wyżej. Jeśli chodzi o lampę UV to po prostu emulsje dające "ostre krawędzie" są uczulone na te promieniowanie niestety dla oka ludzkiego są bardzo nie pożądane. Upakowanie to już inna bajka
Naświetlając UV lakiery do trawienia płytek mamy też większą swobodę na dysponowanie nimi w świetle dziennym.
Nie potrzeba ciemni.
No ale czy to było jedyne kryterium ? nie wiem.
Miałem na myśli fotolitografię przy produkcji procesorów gdzie długość światła używanego do naświetlania ma bezpośrednie przełożenie na odległość ścieżek możliwych do odwzorowania.
Niestety nie pamiętam w którym kościele dzwoni dlatego nie chciałem się zagłębiać w szczegóły.
Oczywiście to nie te odległości obserwujemy w warsztacie, ale skoro krawędzie mogą być lepiej odwzorowane krótszą falą ?
To może, MOŻE, to jest to co pozwala mi poprawiać odczucie większej detaliczności przy świetle zimnym.