Oświetlenie pola pracy

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Re: Oświetlenie pola pracy

Post napisał: ARGUS » 30 wrz 2020, 20:09

No nie powiem żebym coś z tego zrozumiał :-)
Nauka nauką a dla mnie jest w końcu jasno i czytelnie
A to właśnie o to chodzi żeby używający maszynę , miał jasno :-)
Wojtek_O pisze:. tanie źródła LED

Sprecyzuj jeśli można.
Jaka cena jest według Ciebie tania.
Ledy "szeroko pojęte" nie są tańsze od żarówek więc nie jest to tanie oświetlenie.
I chyba najważniejsze to to że "sam sobie zrobiłem"

Wojtek_O
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Wojtek_O » 01 paź 2020, 09:10

ARGUS pisze:Nauka nauką a dla mnie jest w końcu jasno i czytelnie
A to właśnie o to chodzi żeby używający maszynę , miał jasno

Nic z powyższego nie zanegowałem. Głównie odniosłem się do dwóch tez które się tutaj pojawiły o wyższej mocy światła o chłodnej barwie oraz jego większemu oddaniu szczegółów.
ARGUS pisze:Sprecyzuj jeśli można.
Jaka cena jest według Ciebie tania.

Dla każdego to będzie rzecz względna ale jeśli chcesz porównać dobrej jakości LED to najłatwiej zobacz ile kosztują te z parametrem CRI = 95
Osobiście w oświetleniu domowym nie stosuję żadnych żarówek LED choć jeśli miałbym się zdecydować to np. firmy Tala z UK gdzie najtańsza E27 kosztuje 20 £.
ARGUS pisze:I chyba najważniejsze to to że "sam sobie zrobiłem"

Oczywiście! Należy tylko pamiętać o konsekwencjach zastosowanych podzespołów.

gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Post napisał: gozdd » 01 paź 2020, 09:36

Wojtek_O pisze:jeśli miałbym się zdecydować to np. firmy Tala z UK gdzie najtańsza E27 kosztuje 20 £.

Daj zarobić "swoim" lepiej ;) Zajrzyj na światełka.pl - są na forum chłopaki, co robią swoje "żarówki" i sprzedają normalnie z 24 miesięczną gwarancją. W łazience i sypialni mam LEDy od jednego z użytkowników. Pod GU10, 4000K, 6.5W, 590lm, CRi=97.

Wojtek_O

Post napisał: Wojtek_O » 01 paź 2020, 09:46

gozdd pisze:Zajrzyj na światełka.pl

Dzięki za info na 100% zajrzę!

piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: piromarek » 01 paź 2020, 10:08

Dzięki za teorię i wykład.
Też można się upierać przy doborze sprzętu elektroakustycznego, że parametry elektryczne są jakie są, a brzmienie odpowiada komuś dla konkretnego zestawu.
Sam takowe wybierałem i porównywałem "lata świetlne temu" jak coś jeszcze słyszałem. :-)

Mogę tylko powtórzyć. Zimna barwa światła jest dla mnie odpowiedniejsza i lepiej przy niej widzę szczegóły.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 01 paź 2020, 10:14

Wojtek_O pisze:Temperatura barwowa światła nie ma tu nic do rzeczy jeśli chodzi o czytelność szczegółów.
Właśnie, że ma, bo właśnie ma wpływ na nasze postrzeganie rzeczywistości, my analizujemy przesłany przez oko obraz.
Gdybyśmy byli robotami to pewnie by nie miało.. :wink:
Rodzaje barw światła i ich wpływ nasze samopoczucie.
Barwa światła zależy od jego temperatury barwowej. Wyraża się ją w Kelwinach (K) –im wyższy jest ten wskaźnik, tym światło chłodniejsze. I tak światło ciepłe, to światło o temperaturze barwnej poniżej 3500K, światło neutralne osiąga wartość powyżej 4000K, ale nie więcej niż 4500K, a barwa zimna ma powyżej 5500K..

Gdybyśmy chcieli przypisać do tej skali konkretne przykłady, to najcieplejszym światłem świeci świeca (2000K), nieco silniej tradycyjna żarówka wolframowa (2700K), wschodzące słońce emituje światło o temperaturze 3500 K, świetlówka świeci światłem neutralnym o temperaturze 4500K, światło dzienne osiąga temperaturę barwową o wartości 6500K. Najchłodniejsze, spotykane w przyrodzie światło, to błyskawica, która emituje światło o barwie 30000K.

Każdy z wymienionych rodzajów oświetlenia w inny sposób oddziałuje na nasz organizm:
· Światło zimne silnie pobudza i sprzyja koncentracji. Stosuje się je w warsztatach, gabinetach dentystycznych, halach produkcyjnych i innych miejscach, w których wykonuje się prace wymagające dużej precyzji. Dobrze sprawdza się także jako oświetlenie punktowe w pomieszczeniach biurowych.
· Światło neutralne również ma właściwości pobudzające. Jednocześnie nie przekłamuje kolorów, dzięki czemu dobrze sprawdza się jako oświetlenie ogólne. Stosowane jest często w budynkach użyteczności publicznej i biurach.
· Światło ciepłe nadaje wnętrzu przytulności, dobrze się przy nim wypoczywa. Pobudza wydzielanie melatoniny, czyli hormonu snu.
"Do pracy przy komputerze najlepsze jest neutralne światło o barwie zbliżonej do naturalnego światła słonecznego w środku dnia, tj. 4000 K. Takie oświetlenie nie nadwyręża zanadto naszego wzroku i umożliwia efektywną pracę. W momentach zmęczenia i rozprężenia pomocne może być natomiast światło zimne, które niekiedy stawia na nogi skuteczniej niż kofeina."
https://www.lighting.philips.pl/edukacj ... wy-swiatla
Nie ma różnicy(dla oka)?
Obrazek
https://www.swiatobrazu.pl/praca-ze-swi ... 236.html,2

Zresztą, to czysta fizyka - im krótsza fala - tym więcej informacji może przesłać w jednostce czasu, niebieskie światło jest pojemniejszym nośnikiem informacji niż czerwone.. vide - Blu Ray a zwykły zapis...
pozdrawiam,
Roman

piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: piromarek » 01 paź 2020, 10:39

E tam Roman,
znowu rozbierzemy temat na pinezki na 20stu stronach. :-)
Nie ukrywam oczywiście, że takie walki zmuszają nas do myślenia i zweryfikowania swojej wiedzy.
Nie jest to źle.
Można się poduczyć, ale co byśmy nie przeczytali i napisali ja po prostu tak widzę i tyle.

Po za tym, ale to już fantazjuję, zobaczmy dlaczego przy naświetlaniu krzemu do trawienia elektroniki schodzi się do fal krótszych w celu zwiększenia upakowania.
Oczywiście, to nie te poziomy dla oka, ale skoro istnieją to na poziomie odczuwania mogą mieć znaczenie.
Mam nadzieję, że za bardzo nie popłynąłem :-)

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rdarek » 01 paź 2020, 11:30

piromarek pisze:
01 paź 2020, 10:39
znowu rozbierzemy temat na pinezki na 20stu stronach. :-)
Będę czekał na rozwój tego tematu. :D

Tak temperatura barwy ma ogromny wpływ na postrzeganie przez ludzkie oko dlatego szczególnie w poligrafii wprowadzone są standardy oświetlenia aby druki były powtarzalne, kontrola ma odbywać się pod oświetleniem standaryzowanym z podstawową temperaturą barwy 6500 ° K (dzienna zimna), obecnie ewentualnie 5000 ° K
Tak naprawdę obie to światło białe chłodne/zimne ale 6500K to jest to odpowiednik światła słonecznego w południe nie pamiętam w którym miejscu globu.
piromarek pisze:
Mam nadzieję, że za bardzo nie popłynąłem :-)
Oj tylko troszeczkę :wink:
RomanJ4 pisze:
01 paź 2020, 10:14
Zresztą, to czysta fizyka - im krótsza fala - tym więcej informacji może przesłać w jednostce czasu,.......Blu Ray a zwykły zapis...
Jeśli chodzi o Blu ray to chodzi o to, że zgodnie z fizyką czym krótsza fala (bliżej szkodliwego dla nas UV) tym większe skupienie wiązki co za tym idzie można upakować więcej danych na tej samej powierzchni nośnika. I na to pozwolił laser 405nm stosowany w Blu Ray w odróżnieniu od stosowanych wcześniej 830nm (605 odczyt)
piromarek pisze:
Po za tym, ale to już fantazjuję, zobaczmy dlaczego przy naświetlaniu krzemu do trawienia elektroniki schodzi się do fal krótszych w celu zwiększenia upakowania.
I teraz co masz na myśli Lampę UV czy laser? Laser patrz wyżej. Jeśli chodzi o lampę UV to po prostu emulsje dające "ostre krawędzie" są uczulone na te promieniowanie niestety dla oka ludzkiego są bardzo nie pożądane. Upakowanie to już inna bajka

Wojtek_O

Post napisał: Wojtek_O » 01 paź 2020, 12:32

RomanJ4 pisze: Wojtek_O pisze:
Temperatura barwowa światła nie ma tu nic do rzeczy jeśli chodzi o czytelność szczegółów.

Właśnie, że ma, bo właśnie ma wpływ na nasze postrzeganie rzeczywistości, my analizujemy przesłany przez oko obraz.
Gdybyśmy byli robotami to pewnie by nie miało..

Zachodzi tutaj ewidentny błąd metodologiczny oraz niezrozumienie definicji. Pisałem wcześniej jak i w cytacie powyżej o czytelności szczegółów inaczej rozumiana rozdzielczość, ilość rozróżnialnych elementów na powiedzmy cm2. Czysta fizyka którą tak uwielbiasz a nie jakieś indywidualne odczucia.
RomanJ4 pisze:Rodzaje barw światła i ich wpływ nasze samopoczucie.
Barwa światła zależy od jego temperatury barwowej. Wyraża się ją w Kelwinach (K) –im wyższy jest ten wskaźnik, tym światło chłodniejsze. I tak światło ciepłe, to światło o temperaturze barwnej poniżej 3500K, światło neutralne osiąga wartość powyżej 4000K, ale nie więcej niż 4500K, a barwa zimna ma powyżej 5500K..

Gdybyśmy chcieli przypisać do tej skali konkretne przykłady, to najcieplejszym światłem świeci świeca (2000K), nieco silniej tradycyjna żarówka wolframowa (2700K), wschodzące słońce emituje światło o temperaturze 3500 K, świetlówka świeci światłem neutralnym o temperaturze 4500K, światło dzienne osiąga temperaturę barwową o wartości 6500K. Najchłodniejsze, spotykane w przyrodzie światło, to błyskawica, która emituje światło o barwie 30000K.

Każdy z wymienionych rodzajów oświetlenia w inny sposób oddziałuje na nasz organizm:
· Światło zimne silnie pobudza i sprzyja koncentracji. Stosuje się je w warsztatach, gabinetach dentystycznych, halach produkcyjnych i innych miejscach, w których wykonuje się prace wymagające dużej precyzji. Dobrze sprawdza się także jako oświetlenie punktowe w pomieszczeniach biurowych.
· Światło neutralne również ma właściwości pobudzające. Jednocześnie nie przekłamuje kolorów, dzięki czemu dobrze sprawdza się jako oświetlenie ogólne. Stosowane jest często w budynkach użyteczności publicznej i biurach.
· Światło ciepłe nadaje wnętrzu przytulności, dobrze się przy nim wypoczywa. Pobudza wydzielanie melatoniny, czyli hormonu snu.
"Do pracy przy komputerze najlepsze jest neutralne światło o barwie zbliżonej do naturalnego światła słonecznego w środku dnia, tj. 4000 K. Takie oświetlenie nie nadwyręża zanadto naszego wzroku i umożliwia efektywną pracę. W momentach zmęczenia i rozprężenia pomocne może być natomiast światło zimne, które niekiedy stawia na nogi skuteczniej niż kofeina."
https://www.lighting.philips.pl/edukacj ... wy-swiatla
Nie wiem co wnosi ten cytat do dyskusji powiela tylko to o czym pisałem wcześniej. O waszych odczuciach co do światła chłodnego. Potwierdza teorie , że "lepiej się pracuje" przy takim świetle. Nie ma to nic wspólnego z czytelnością szczegółów, rozdzielczością
RomanJ4" pisze: Nie ma różnicy(dla oka)?
Obrazek
https://www.swiatobrazu.pl/praca-ze-swi ... 236.html,2
Czy pytamy tutaj o różnice dla oka w różnych temperaturach barwowych? Takie pytanie nie padło i na nie nie odpowiadałem ( proszę czytać z zrozumieniem) Nie ma różnicy dla oka jeśli chodzi o czytelność szczegółów Pod warunkiem iż oba zdjęcia zostały wykonane tą samą optyką z tymi samymi parametrami ogniskowa, czas, przesłona, iso. Widać tylko polepszenie rozróżnienia kolorów. Już nawet oglądanie zdjęcia w poście na forum prowadzi wprost poza temat dyskusji ponieważ oglądasz obraz wyświetlany na monitorze (kolejny bład metodologiczny) a nie realny przedmiot, detal w warsztacie.
Zrób taki eksperyment skoro masz problem z rozróżnieniem definicji i własnych odczuć. Wydrukuj jakikolwiek czarno biały obraz, drobny tekst z dużą ilością szczegółów. Oglądaj lub zrób zdjęcia w temperaturze barwowej 2700K i 4000K użyte światło musi być dokładnie tej samej mocy wiec niezbędny będzie luksomierz. Ani w jednym ani drugim przypadku źródła światła nie zobaczysz więcej szczegółów na wydrukowanej kartce! W przypadku robienia zdjęć jak powyżej muszą być zachowane te same parametry.

Linku do poradnika fotografii nie będę komentował bo raczej nic nie wnosi do dyskusji.

Na koniec zagadka. Przykładowe zdjęcie zostało zdesaturowane proszę wskazać czy te po prawej czy lewej ma większą czytelności szczegółów ?
Obrazek

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 01 paź 2020, 19:16

Wojtek_O pisze:Na koniec zagadka. Przykładowe zdjęcie zostało zdesaturowane proszę wskazać czy te po prawej czy lewej ma większą czytelności szczegółów ?

Spójrz na litery na koszulce...
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”