RomanJ4 pisze: Wojtek_O pisze:
Temperatura barwowa światła nie ma tu nic do rzeczy jeśli chodzi o czytelność szczegółów.
Właśnie, że ma, bo właśnie ma wpływ na nasze postrzeganie rzeczywistości, my analizujemy przesłany przez oko obraz.
Gdybyśmy byli robotami to pewnie by nie miało..
Zachodzi tutaj ewidentny błąd metodologiczny oraz niezrozumienie definicji. Pisałem wcześniej jak i w cytacie powyżej o
czytelności szczegółów inaczej rozumiana rozdzielczość, ilość rozróżnialnych elementów na powiedzmy cm2. Czysta fizyka którą tak uwielbiasz a nie jakieś indywidualne odczucia.
RomanJ4 pisze:Rodzaje barw światła i ich wpływ nasze samopoczucie.
Barwa światła zależy od jego temperatury barwowej. Wyraża się ją w Kelwinach (K) –im wyższy jest ten wskaźnik, tym światło chłodniejsze. I tak światło ciepłe, to światło o temperaturze barwnej poniżej 3500K, światło neutralne osiąga wartość powyżej 4000K, ale nie więcej niż 4500K, a barwa zimna ma powyżej 5500K..
Gdybyśmy chcieli przypisać do tej skali konkretne przykłady, to najcieplejszym światłem świeci świeca (2000K), nieco silniej tradycyjna żarówka wolframowa (2700K), wschodzące słońce emituje światło o temperaturze 3500 K, świetlówka świeci światłem neutralnym o temperaturze 4500K, światło dzienne osiąga temperaturę barwową o wartości 6500K. Najchłodniejsze, spotykane w przyrodzie światło, to błyskawica, która emituje światło o barwie 30000K.
Każdy z wymienionych rodzajów oświetlenia w inny sposób oddziałuje na nasz organizm:
· Światło zimne silnie pobudza i sprzyja koncentracji. Stosuje się je w warsztatach, gabinetach dentystycznych, halach produkcyjnych i innych miejscach, w których wykonuje się prace wymagające dużej precyzji. Dobrze sprawdza się także jako oświetlenie punktowe w pomieszczeniach biurowych.
· Światło neutralne również ma właściwości pobudzające. Jednocześnie nie przekłamuje kolorów, dzięki czemu dobrze sprawdza się jako oświetlenie ogólne. Stosowane jest często w budynkach użyteczności publicznej i biurach.
· Światło ciepłe nadaje wnętrzu przytulności, dobrze się przy nim wypoczywa. Pobudza wydzielanie melatoniny, czyli hormonu snu.
"Do pracy przy komputerze najlepsze jest neutralne światło o barwie zbliżonej do naturalnego światła słonecznego w środku dnia, tj. 4000 K. Takie oświetlenie nie nadwyręża zanadto naszego wzroku i umożliwia efektywną pracę. W momentach zmęczenia i rozprężenia pomocne może być natomiast światło zimne, które niekiedy stawia na nogi skuteczniej niż kofeina."
https://www.lighting.philips.pl/edukacj ... wy-swiatla
Nie wiem co wnosi ten cytat do dyskusji powiela tylko to o czym pisałem wcześniej. O waszych odczuciach co do światła chłodnego. Potwierdza teorie , że "lepiej się pracuje" przy takim świetle. Nie ma to nic wspólnego z
czytelnością szczegółów, rozdzielczością
Czy pytamy tutaj o różnice dla oka w różnych temperaturach barwowych? Takie pytanie nie padło i na nie nie odpowiadałem ( proszę czytać z zrozumieniem) Nie ma różnicy dla oka jeśli chodzi o
czytelność szczegółów Pod warunkiem iż oba zdjęcia zostały wykonane tą samą optyką z tymi samymi parametrami ogniskowa, czas, przesłona, iso. Widać tylko polepszenie rozróżnienia kolorów. Już nawet oglądanie zdjęcia w poście na forum prowadzi wprost poza temat dyskusji ponieważ oglądasz obraz wyświetlany na monitorze (kolejny bład metodologiczny) a nie realny przedmiot, detal w warsztacie.
Zrób taki eksperyment skoro masz problem z rozróżnieniem definicji i własnych odczuć. Wydrukuj jakikolwiek czarno biały obraz, drobny tekst z dużą ilością szczegółów. Oglądaj lub zrób zdjęcia w temperaturze barwowej 2700K i 4000K użyte światło musi być dokładnie tej samej mocy wiec niezbędny będzie luksomierz. Ani w jednym ani drugim przypadku źródła światła nie zobaczysz więcej
szczegółów na wydrukowanej kartce! W przypadku robienia zdjęć jak powyżej muszą być zachowane te same parametry.
Linku do poradnika fotografii nie będę komentował bo raczej nic nie wnosi do dyskusji.
Na koniec zagadka. Przykładowe zdjęcie zostało zdesaturowane proszę wskazać czy te po prawej czy lewej ma większą
czytelności szczegółów ?