atlc pisze: ↑27 sty 2021, 15:10
Majster70 pisze:Póki to wysłał na razie tylko samochód, zresztą głównie za pieniądze i zlecenie NASA, tak na marginesie.
Tak na marginesie wysłał ponad 1000 satelitów, ludzi i dostawy na ISS, buduje kolejną generację rakiet. Z transportami na ISS wyprzedzili Boeinga z realizacją statku transportowego.
Najpewniej dzisiaj kolejny testowy start starshipa.
Mają zdolności produkcyjne na 120 satelitów miesięcznie, jak żaden inny producent, w dodatku jako uniwersalna platforma do budowy komercyjnych i wojskowych systemów. Jako jedyni mają system rakiet wielokrotnego użytku.
Coś mądrego chcesz dodać?
Chciałem dodać, że trwałe źródło finansowania to największy problem, tak w starożytności jak i współcześnie. Wszystkie byty mają tendencję do betonowania się, wpadania w bezwład. Znalezienie równowagi pomiędzy finansowaniem sprawdzonych rozwiązań (czytaj: skostniałych układów) a inwestowaniem w nowe i założenia ryzykowne technologie to prawdziwa sztuka. No nie ma tak, że żądasz od handlowca żeby przyjechał bo chcesz przetestować na żywo pracę nowych narzędzi. Dla inwestora, tym bardziej publicznego, ciężko jest odróżnić rokującego rewolucyjnego wizjonera od zwykłego oszołoma. Częściowym rozwiązaniem jest rynek start-upów, ale akurat nie w tym przypadku. Za dużo nakładów na badania i rozwój, za długi czas zwrotu z inwestycji. Macie rację, nie śledzę na bieżąco postępów Muska. I z mojego "oddalonego" punktu widzenia techniczne osiągnięcia Muska są przyćmiewane przez jego osiągnięcia finansowo-marketingowo-socjologiczne. Że wartość rynkowa malutkiej Tesli przebiła w pewnym momencie kapitalizację VW czy Toyoty. Że jego, jak to nazwę, to firmy kosmiczne nie tylko działają ale jeszcze się finansują. No prawdziwy
SZACUN. Że potrafi porwać za sobą ludzi. Być może moje spojrzenie obciążone jest bagażem osobistych doświadczeń - za dużo niewypalonych pomysłów, niezrealizowanych projektów, niedopiętych finansowo zdarzeń. Jeżeli Muskowi może się udać zbudować solidną kosmiczną firmę to tylko w Ameryce. Tamtejsza finansjera wpiera firmy technologiczne, Bill Gates i Microsoft, w następnej fali Google , Facebook... Mam nadzieję, że teraz kolej na prywatny biznes w kosmosie. No to taka moja dygresja w piramidalnym temacie gdzie nikt za bardzo nie wspomniał o kasie.