Tajemnica precyzji starożytnego cięcia.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Duszczyk_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Re: Tajemnica precyzji starożytnego cięcia.

Post napisał: Duszczyk_K » 28 sty 2021, 08:43

pitsa pisze:
26 sty 2021, 18:12
Z naszego podwórka, dymarki też są ciekawą zagadką technologiczną: https://krysztalowywszechswiat.blogspot ... sza-w.html
Bardzo ciekawy artykuł, dzięki za link.
Zobaczcie jak wiele czynników musiało się złożyć na stworzenie i udoskonalenie procesu wytopu żelaza.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 43
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 28 sty 2021, 09:57

Granit ponoć powstaje z magmy, to może te bloki piramidalne, to po prostu foremki zrobione na miejscu i zalane ową magmą?
Nie ma tam jakiegoś wulkanu w okolicy?
No ja osobiście uważam, że piramidy zostały zbudowane przez ludzi, ale nie tych co nam sie przedstawia z linami, belami itd, bo to nierealne.
A może była cywilizacja która hodowała sobie dinozaury ( Kopaczowa coś na ten temat wie) i była na tyle rozwinięta, że postawienie takiego monumentu to nie był jakis specjalny wyczyn, a potem pieprznął kamyk i duinozaury szlag trafił razem z ludzikami, tylko odlewy granitowe sie ostały.
Co do wieży w Abu Zabi, to jest krzywa. Oglądałem kiedyś filmik jak ją budowali i przy kazdym piętrze byl taki żołty znacznik do którego trza było docisnąc patyk pomiarowy czy coś i dopiero cos tam ustawiano i lano beton. I na filmiku było widać, ze presja czasu i w ogole i koles kilkanascie razy nie trafił w punkt, tylko gdzies obok i na 20 pietrze okazało sie ze wieża sp***rza chyba 15 cm w jedną i drugą stronę.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Majster70 » 28 sty 2021, 10:10

atlc pisze:
27 sty 2021, 15:10
Majster70 pisze:Póki to wysłał na razie tylko samochód, zresztą głównie za pieniądze i zlecenie NASA, tak na marginesie.

Tak na marginesie wysłał ponad 1000 satelitów, ludzi i dostawy na ISS, buduje kolejną generację rakiet. Z transportami na ISS wyprzedzili Boeinga z realizacją statku transportowego.
Najpewniej dzisiaj kolejny testowy start starshipa.
Mają zdolności produkcyjne na 120 satelitów miesięcznie, jak żaden inny producent, w dodatku jako uniwersalna platforma do budowy komercyjnych i wojskowych systemów. Jako jedyni mają system rakiet wielokrotnego użytku.
Coś mądrego chcesz dodać?
Chciałem dodać, że trwałe źródło finansowania to największy problem, tak w starożytności jak i współcześnie. Wszystkie byty mają tendencję do betonowania się, wpadania w bezwład. Znalezienie równowagi pomiędzy finansowaniem sprawdzonych rozwiązań (czytaj: skostniałych układów) a inwestowaniem w nowe i założenia ryzykowne technologie to prawdziwa sztuka. No nie ma tak, że żądasz od handlowca żeby przyjechał bo chcesz przetestować na żywo pracę nowych narzędzi. Dla inwestora, tym bardziej publicznego, ciężko jest odróżnić rokującego rewolucyjnego wizjonera od zwykłego oszołoma. Częściowym rozwiązaniem jest rynek start-upów, ale akurat nie w tym przypadku. Za dużo nakładów na badania i rozwój, za długi czas zwrotu z inwestycji. Macie rację, nie śledzę na bieżąco postępów Muska. I z mojego "oddalonego" punktu widzenia techniczne osiągnięcia Muska są przyćmiewane przez jego osiągnięcia finansowo-marketingowo-socjologiczne. Że wartość rynkowa malutkiej Tesli przebiła w pewnym momencie kapitalizację VW czy Toyoty. Że jego, jak to nazwę, to firmy kosmiczne nie tylko działają ale jeszcze się finansują. No prawdziwy SZACUN. Że potrafi porwać za sobą ludzi. Być może moje spojrzenie obciążone jest bagażem osobistych doświadczeń - za dużo niewypalonych pomysłów, niezrealizowanych projektów, niedopiętych finansowo zdarzeń. Jeżeli Muskowi może się udać zbudować solidną kosmiczną firmę to tylko w Ameryce. Tamtejsza finansjera wpiera firmy technologiczne, Bill Gates i Microsoft, w następnej fali Google , Facebook... Mam nadzieję, że teraz kolej na prywatny biznes w kosmosie. No to taka moja dygresja w piramidalnym temacie gdzie nikt za bardzo nie wspomniał o kasie.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 28 sty 2021, 10:36

No, od pucybuta do miliardera hehe, nic tylko do tej hameryki popłynąć.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: pukury » 28 sty 2021, 10:46

Hej.
Żeby tylko nie było tak - od pucybuta ( mam robotę ) do bezdomnego żebraka ( nie mam roboty).
pzd.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 28 sty 2021, 11:00

No pomijając tę papkę medialną, to w sumie ta hameryka to całkiem fajny kraj, w koncu tych miast i miasteczek jest tam w pi*** i trochę, a i możliwości lepsze. Bezdomnym się raczej zostaje na własne życzenie, pomijając wypadki losowe, siem człowiek poddaje i pi***oli wszystko.
Na dobrą sprawę u nas jest większy zamordyzm, mamy centralizowanie wszystkiego co się da, wysokie opodatkowanie itd. Bezdomnych też mamy.
Mielismy namiastkę hameryki w latach 90 tych.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 28 sty 2021, 11:10

Hej.
I tak i nie - sprawy ( jak zwykle ) nie są takie proste jak się wydaje.
Poświęciłem kilka wieczorów na grzebanie w sieci - w sprawie US.
Na prowincji delikatnie mówić - masakra.
Patrząc przez pryzmat wielkich ośrodków - super.
Ale i u nas jest podobnie - mogę znaleźć w Krakowie i super ujęcia i syf niemożebny.
Zresztą podobnie jest i w innych krainach - bogactwo i bieda.
pzd.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 28 sty 2021, 11:19

No w sumie duze uproszczenie, ale popatrz na taki Kędzierzyn - kilka zakładow na krzyż, znalezienie jakiejs fajnej pracy zgodnie z zainteresowaniem graniczy z cudem. Co prawda sporo ludzi stąd wyjechało "na zachód", ale też sporo jezdzi do osciennych miast - po te 30 km dziennie. Przeciez nie będą siedziec na d i rozpaczać ze roboty nie ma i o piramidach sie zastanawiać, czy je młotkiem dłutkiem zbudowano hehe.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 28 sty 2021, 12:09

Hej.
Wygląda na to że tzw. życie to banały i uproszczenia.
Tam jest dobrze gdzie nas nie ma.
pzd.
Mane Tekel Fares

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21

Post napisał: IMPULS3 » 28 sty 2021, 12:20

bartuss1 pisze:znalezienie jakiejs fajnej pracy zgodnie z zainteresowaniem graniczy z cudem.

W którymś z kabaretów ktoś mówil że chciałby być testerem łóżek, czyli kładł by się i spał. :) I weż znajdz taką pracę. :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”