Frezarka Maho z Niemiec
Które Maho najlepiej nadaje się na retrofit
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 12
Re: Frezarka Maho z Niemiec
Możesz jeszcze wykorzystać fabryczne liniały i założyć sobie po prostu odczyt cyfrowy do nich. Wtedy będziesz miał dokładnie i będziesz mógł sobie używać jak manualnej. Chociaż MPG i tak lepiej kup bo ustawianie bez tego bazy jest upierdliwe strasznie.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 83
Moduł MPG zamówiony

Dodane 3 minuty 16 sekundy:
Można by tak zrobić ale chyba całkowicie z tych korb zrezygnuję.
-
No to teraz mam trochę lipę...
Wyrzuciłem korby z Y i Z bez problemu, teraz tylko zaślepki jakieś wydrukuję:

No i chciałem to samo zrobić dla X, więc na luzie obciąłem smarowanie, odłączyłem przewody, odkręcam a tu ZONC

Korba z osi X jest razem z ośką która jest połączona ze śrubą. Teoretycznie(proszę nie bić) powinna maszyna bez tej ośki działać...
Co tu z tym zrobić?Podpierać tą ośkę na jakimś łożysku i montować z powrotem? Korba na pewno już nie wraca na miejsce
Wyrzuciłem korby z Y i Z bez problemu, teraz tylko zaślepki jakieś wydrukuję:

No i chciałem to samo zrobić dla X, więc na luzie obciąłem smarowanie, odłączyłem przewody, odkręcam a tu ZONC

Korba z osi X jest razem z ośką która jest połączona ze śrubą. Teoretycznie(proszę nie bić) powinna maszyna bez tej ośki działać...
Co tu z tym zrobić?Podpierać tą ośkę na jakimś łożysku i montować z powrotem? Korba na pewno już nie wraca na miejsce

-
Hej, sorry nie dostałem powiadomienia że jest wiadomość.
Silniki dobierałem pytając na tym forum i w CS lab. Wniosek był taki że 1kW starczą a 1.5kW będą super, więc wybór był oczywisty

Powiem Ci tak. Silniki 1.5kW które kupiłem mają identyczną średnicę osiek dzięki czemu udało mi się wykorzystać jedno koło zębate z osi Z. Mimo tego że 1.5kW wydaje się dużo to jak porównasz je ze starymi silnikami to wyglądają jak zabawkowe. Dwa razy krótsze i dwa razy lżejsze. Wiem, mało naukowe podejście

Dodane 29 minuty 30 sekundy:
Zacząłem się trochę bawić moim pulpitem.

Zamówiłem klawiaturę i myszkę z chin do zabudowy, będzie też enkoder MPG, dwa potencjometry (wrzeciono i posuw), dwa przełączniki (mnożnik i wybór osi), e-stop i kilka przycisków.
Zastanawiam nad przyciskami, co tak na prawdę będzie mi potrzebne. Na pewno jeden do zmiany narzędzia, enable, załączenie wrzeciona. Jakie przyciski zrobić tam jeszcze? W sumie wszystkim będzie można sterować z poziomu simcnc.
Myślę jeszcze nad wyświetlaczem ale prawdopodobnie poszukam zwykły monitor 15 cali i go jakoś zabuduję. Przemysłowe do zabudowy zabiły mnie cenami.
Ogólne rady i sugestie mile widziane

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 31
Kiepski układ. Najbardziej wystające elementy, najwyższe, dałeś na brzegu. Będziesz zahaczał niechcący ręką o zadajnik i poruszał osiami. Grzyb też zasłania przyciski za nim.
Najczęściej używany przycisk to start. Nie widzę go u Ciebie. Robiłem identyczny pulpit ale to było dawno temu.
Najczęściej używany przycisk to start. Nie widzę go u Ciebie. Robiłem identyczny pulpit ale to było dawno temu.