Frezarka Maho z Niemiec

Które Maho najlepiej nadaje się na retrofit

Dyskusje o frezarkach typu Deckel

maciek95k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 11
Posty: 308
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#171

Post napisał: maciek95k » 04 sty 2021, 13:43

Możesz jeszcze wykorzystać fabryczne liniały i założyć sobie po prostu odczyt cyfrowy do nich. Wtedy będziesz miał dokładnie i będziesz mógł sobie używać jak manualnej. Chociaż MPG i tak lepiej kup bo ustawianie bez tego bazy jest upierdliwe strasznie.




Autor tematu
kill_gil
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 68
Posty: 68
Rejestracja: 07 gru 2019, 22:14

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#172

Post napisał: kill_gil » 04 sty 2021, 14:36

lepi pisze:
04 sty 2021, 13:13
No to nie. Nie masz sygnału zwrotnego do sterowania. Ubzdurało mi się, że nie wywaliłeś silników i masz csmio ip/a.
Zamów moduł mpg tylko bez wędki bo jest koszmarnie droga i wcale nie taka wygodna.
Moduł MPG zamówiony :wink: . Enkoder zamontuje sobie na pulpicie. Cena manupulatora jest faktycznie dziwna, widziałem go już wcześniej ale myślałem że to jest za komplet razem z modułem...

Dodane 3 minuty 16 sekundy:
maciek95k pisze:
04 sty 2021, 13:43
Możesz jeszcze wykorzystać fabryczne liniały i założyć sobie po prostu odczyt cyfrowy do nich. Wtedy będziesz miał dokładnie i będziesz mógł sobie używać jak manualnej. Chociaż MPG i tak lepiej kup bo ustawianie bez tego bazy jest upierdliwe strasznie.
Można by tak zrobić ale chyba całkowicie z tych korb zrezygnuję.


lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 27
Posty: 1000
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#173

Post napisał: lepi » 04 sty 2021, 14:51

Bo to jest cena za komplet.


Autor tematu
kill_gil
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 68
Posty: 68
Rejestracja: 07 gru 2019, 22:14

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#174

Post napisał: kill_gil » 04 sty 2021, 15:08

lepi pisze:
04 sty 2021, 14:51
Bo to jest cena za komplet.
To ja nie wiem jak na to patrzyłem :roll: kiedyś chyba mieli zdjęcie tego manipulatora z modułem a teraz jest sam manipulator... mimo wszystko 900zł to dość sporo za enkoder i kilka guzików.


lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 27
Posty: 1000
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#175

Post napisał: lepi » 04 sty 2021, 15:14

Przy dużej frezarce z nieruchomym stołem wędka się sprawdza. Przy małej lepiej na pulpicie bo masz ręce wolne.


Autor tematu
kill_gil
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 68
Posty: 68
Rejestracja: 07 gru 2019, 22:14

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#176

Post napisał: kill_gil » 05 sty 2021, 18:42

No to teraz mam trochę lipę...

Wyrzuciłem korby z Y i Z bez problemu, teraz tylko zaślepki jakieś wydrukuję:
Obrazek

No i chciałem to samo zrobić dla X, więc na luzie obciąłem smarowanie, odłączyłem przewody, odkręcam a tu ZONC
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Korba z osi X jest razem z ośką która jest połączona ze śrubą. Teoretycznie(proszę nie bić) powinna maszyna bez tej ośki działać...

Co tu z tym zrobić?Podpierać tą ośkę na jakimś łożysku i montować z powrotem? Korba na pewno już nie wraca na miejsce :wink:


Herp
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 33
Rejestracja: 26 wrz 2013, 19:23
Lokalizacja: Rg

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#177

Post napisał: Herp » 11 sty 2021, 22:45

Czym się sugerowałeś dobierając silniki 1,5kw?


Zastanawiam się czy by nie kupić 750W albo serwokrokowce 12nm do mojego maho


Autor tematu
kill_gil
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 68
Posty: 68
Rejestracja: 07 gru 2019, 22:14

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#178

Post napisał: kill_gil » 20 sty 2021, 23:33

Herp pisze:
11 sty 2021, 22:45
Czym się sugerowałeś dobierając silniki 1,5kw?


Zastanawiam się czy by nie kupić 750W albo serwokrokowce 12nm do mojego maho
Hej, sorry nie dostałem powiadomienia że jest wiadomość.

Silniki dobierałem pytając na tym forum i w CS lab. Wniosek był taki że 1kW starczą a 1.5kW będą super, więc wybór był oczywisty :wink:

Powiem Ci tak. Silniki 1.5kW które kupiłem mają identyczną średnicę osiek dzięki czemu udało mi się wykorzystać jedno koło zębate z osi Z. Mimo tego że 1.5kW wydaje się dużo to jak porównasz je ze starymi silnikami to wyglądają jak zabawkowe. Dwa razy krótsze i dwa razy lżejsze. Wiem, mało naukowe podejście :D

Dodane 29 minuty 30 sekundy:
Zacząłem się trochę bawić moim pulpitem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Zamówiłem klawiaturę i myszkę z chin do zabudowy, będzie też enkoder MPG, dwa potencjometry (wrzeciono i posuw), dwa przełączniki (mnożnik i wybór osi), e-stop i kilka przycisków.

Zastanawiam nad przyciskami, co tak na prawdę będzie mi potrzebne. Na pewno jeden do zmiany narzędzia, enable, załączenie wrzeciona. Jakie przyciski zrobić tam jeszcze? W sumie wszystkim będzie można sterować z poziomu simcnc.

Myślę jeszcze nad wyświetlaczem ale prawdopodobnie poszukam zwykły monitor 15 cali i go jakoś zabuduję. Przemysłowe do zabudowy zabiły mnie cenami.

Ogólne rady i sugestie mile widziane :wink:


lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 27
Posty: 1000
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#179

Post napisał: lepi » 21 sty 2021, 05:27

Kiepski układ. Najbardziej wystające elementy, najwyższe, dałeś na brzegu. Będziesz zahaczał niechcący ręką o zadajnik i poruszał osiami. Grzyb też zasłania przyciski za nim.
Najczęściej używany przycisk to start. Nie widzę go u Ciebie. Robiłem identyczny pulpit ale to było dawno temu.


Autor tematu
kill_gil
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 68
Posty: 68
Rejestracja: 07 gru 2019, 22:14

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#180

Post napisał: kill_gil » 21 sty 2021, 06:51

Dzięki za wskazówki, pomyślę jeszcze nad układem i na pewno dodam przycisk start!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarki Deckel, Maho, Aciera, Abene ”