Skoro dyskusja stała się prawdziwą dyskusją, to ustosunkuję się też do porad poprzedników, żeby to gdzieś zlecić itd.
Panowie, faktycznie jest tak, że okna to nie wszystko. Na początek może ponaprawiam szybko - poprzez wymiany tu i ówdzie zjedzonych elementów. Ale generalnie będzie tę stolarkę trzeba całościowo odświeżyć, będzie ona sodowana - kompletuję też do tego sprzęt. Wtedy wyjdą różne rzeczy pod spodem.
Do naprawy są drzwi wejściowe, kilka, masywne ciężkie. Czasem to będą drobne naprawy. Ale nie wyobrażam sobie latać z każdym małym elementem do stolarza. Umawiać się, jechać, rysować, tłumaczyć mu. A potem się okaże że zabraknie 3mm do sukcesu. Ja to wolę położyć na stole, zobaczyć. Dorobić na pewniaka. Nie pasuje? Już szybciutko kolejna sztuka. Operatywność przy tej skali jest dla mnie BARDZO WAŻNA. Dlatego że ja nie mam czasu. Jak jadę do pałacu, to zawsze chcę coś zrobić, posunąć się do przodu. W tym przypadku narzędzia stanowią doskonałą inwestycję. Ale też nie lubię przepłacać, kupować wszystkiego szeroką ławą, bo potrzeb jest sporo i realizuję wiele wiele tematów na raz - to samo dotyczy spraw kowalskich i ślusarskich. To jest mój życiowy hobbystyczny projekt.
Nie wierzcie jak ktoś mówi, że odnowienie zabytku to jest 2,3,5mln zł. Ja to przechodzę i się znam. To nie jest kwestia pieniędzy, nie tylko. Dziś mamy takie dziwne czasy, że płacąc duże sumy nie możesz oczekiwać jakości. Miałem oferty na pewien zakres stolarki, nie nie całej. Około 140tys. zł. Sądzicie że oni to dobrze zrobią? Może tak, może nie. Dla mnie nie jest to oczywiste. W to trzeba włożyć serce. Sam tak robię, i pracuję z ludźmi o takim podejściu. Innych wyrzucam za drzwi.
Niektórym stolarzom, nawet pośród Was, wydaje się, że dobrze to jest tak jak w prospekcie - trzy szyby, gruba rama, wszystko super sztywne. Przy zabytkach liczą się inne rzeczy. Jak patrzę na wiele kamienic odnawianych w centrach miast - obklejanych styropianem i tymi tandetnymi drewnianymi oknami, to chce mi się płakać i śmiać.